JUST NU: Demonstrant avrättad

2022 12 08

Iran har meddelat att man utfört en första avrättning av en demonstrant i landet.

Personens greps 25 september i samband med de kraftiga protesterna mot den iranska regimen. Det rapporterar AP med hänvisning till den iranska nyhetsbyrån Mizan.

Han ska nu ha dömts till döden och blivit bragd om livet för att han “fört krig mot Gud”.

Avrättningen sker samtidigt som många andra fångar också löper risk att dömas till dödsstraff för inblandning i protesterna, som expanderat till den allvarligaste utmaningen för styret i Iran sedan den islamiska revolutionen 1979.

Fler kan följa

Aktivisterna varnar nu för att den avrättade personen enbart är den första i ledet.

– Avrättningen måste mötas med starka reaktioner, annars kommer vi att ställas inför dagliga avrättningar av demonstranter, framhåller Mahmood Amiri-Moghaddam, chef för den Oslo-baserade aktivitsgruppen Iran Human Rights.

– Denna avrättning måste få snabba praktiska konsekvenser internationellt, fortsätter han.

Påstås ha attackerat med machete

Enligt den iranska nyhetsbyrån ska den anklagade mannen ha blockerat en gata och attackerat en medlem i Irans säkerhetsstyrka med en machete, skriver AP.

Nyhetsbyrån, som kontrolleras av landets rättsväsende, ska ha identifierat den avrättade mannen som Moshen Shekari.

Han dömdes enligt uppgifter i Teherans revolutionära domstol, en domstol som kritiserats internationellt bland annat för att den praktiseras med stängda dörrar.

Moralpolisen påstods upphöra

För några dagar sedan florerade uppgifter om att Iran planerar att lägga ned den hårt kritiserade moralpolisen i landet, ett verktyg som används av regimen för att bland annat kontroller att kvinnor bär slöjor och andra kläder på rätt sätt.

Men uppgifterna har inte officiellt bekräftats och påstås av bland annat tankesmedjan ISW vara ett missförstånd.

– Ingen tjänsteman från den islamiska republiken Iran har sagt att moralpolisen har lagt ned. Vissa utländska medier har försökt tolka uttalanden från riksåklagaren som att den islamiska republiken drar sig tillbaka i frågan om hijab och blygsamhet och hävdar att det beror på de senaste upploppen, uttryckte den iranska och arabspråkiga tv-kanalen Al-Alam i måndags enligt CNN.

LÄS MER: Iran bekräftar inte att moralpolisen läggs ned

Arkivfoto: Twitter

Text: Redaktionen