De viktigaste faktorerna i kampen om regeringsmakten

2021 06 25

Regeringsrysaren mellan Löfven (S) och Kristersson (M) är ytterst oviss. 

Möjligheterna för Stefan Löfven att sitta kvar som statsminister och undvika ett extraval har minskat senast dygnet då Liberalerna slagit igen dörren. Men Stefans (S) chanser är fortfarande inte obefintliga. Statsministern är ännu så länge den som håller i styråran och han har en viss chans att fortfarande ro hem makten.

🔵 Talar för M-KD-SD-L-sidan:

Lag Kristersson har 174 mandat som ser ut att vara ganska säkra. Ännu så länge finns ingen signal om att någon SD-negativ ledamot i Liberalerna har för avsikt att bryta partilinjen. Alla tycks säga ja till Sabunis linje om att stödja Kristersson. Den relativt starka enigheten inom M-KD-SD-L-sidan är Lag Kristerssons starkaste tillgång.

Det innebär att de behöver bara få över en enda person från andra sidan för att uppnå majoritet. I Västerbotten finns centerpartisten Helena Lindahl som som igår signalerade i ett inlägg på Facebook att hon tröttnat på Stefan Löfven som statsminister.

I dag ser jag inte att den senaste mandatperioden har gett mig skäl att ompröva min uppfattning runt samarbetet med Stefan Löfven. Han har fått sin chans och utfallet har inte varit bra, skriver hon.

Det kan tolkas som en signal till Moderaterna om att hon är övertalningsbar att byta sida. M kan till exempel komma att erbjuda henne en ministerpost. Men det är osäkert om hon i så fall skulle nappa på betet.

Även utan Lindahl har M-KD-SD fler mandat än S-MP-C vilket är avgörande i budgetfrågan där V inte avser att rösta på S-MP-C-budgeten. Budgetfrågan är mycket kritisk för att bilda regering.

🔴 Talar för S-MP-C-V-sidan:

Vänstern är mycket nöjda med att de fällde förslaget om marknadshyror. De vill inte att segerkänslan och alla hurrarop ska bytas ut mot burop vilket blir fallet om V fäller en S-C-MP-budget – och det är den punkten som nu hindrar Löfven från att säkra en seger. De tre partierna har tillsammans med V de 175 mandat som krävs för att göra Löfven till statsminister i en statsministeromröstning.

Men nu när L bytt sida behöver S-MP-C även V:s aktiva ja-röster i budgetomröstningen i höst för att få igenom sin budget – vilken är motorn i politiken. V väntas nämligen rösta passivt ja till Löfven i statsministeromröstningen genom att trycka på gula avstå-knapparna men väntas inte rösta på S-MP-C-budgeten.

Om Stefan (S) kan få V att gå med på att stödja en S-MP-C-budget utan att ställa nya krav samtidigt som han kan utlova Annie (C) att man säger ja till de nya C-kraven som ska kompensera för uteblivna marknadshyror så kanske han kan gå vinnande ur striden. Då sker inget budgetsamarbete med V även om man är beroende av V:s aktiva röster - en svår balansgång för alla inblandade parter.

Extraval runt knuten

Det finns ytterligare osäkerhetsfaktorer som kan tillkomma och klockan tickar nu snabbt mot Löfvens deadline efter helgen.

Om Löfven inte kan säkra majoritet så antas han utlysa extraval vilket innebär att det tredje alternativet, det vill säga att Ulf Kristersson (M) vinner en statsministeromröstning i samband med talmansrundorna är nästan uteslutet.

Men det kan även vara så att han väljer att släppa fram Ulf Kristersson (M) om Centern meddelar att partiet släpper fram en Kristerssonregering baserat på att Centern redan testat alla andra alternativ och inte vill ha extraval.

Motståndarsidans budget

Det är med andra ord ett mycket ovisst läge just nu och närmast omöjligt att sia om vad som kommer att ske. Det är till och med svårare att se en självklar utväg nu än det var vid talmansrundorna vintern 2018-2019.

✅ En fråga som dock är värd att ställa sig är om det kanske är bättre att regera med motståndarsidans budget än att inte regera alls. Frågan är hur många väljare som minns att Löfven regerat på en M-KD-budget tidigare. Och sannolikt är det få av hans egna väljare som håller det emot honom. Men det är oklart om talmannen godtar en regering som inte kan få igenom sin budget.

[yop_poll id="264"]

Stort larm om matbutiker – kunder har betalat fel i kassan

2024 10 10

Skatteverket har genomfört en större kontroll av svenska matbutiker.

Totalt har 112 mindre livsmedelsföretag granskats.

Bristerna visar sig vara omfattande. 

Nästan fyra av tio företag har påförts med kontrollavgifter på en summa på totalt 550 000 kronor. 

I majoriteten av fallen handlar det om att Skatteverkets kontrollköp inte registrerades i butikens kassa eller att det funnits andra brister i bokföringen.

Det har saknats underlag till både intäkter och kostnader i räkenskaperna, transaktioner på bankkonton har inte varit bokförda och i flera fall har bokföringen upp­rättats med stor eftersläpning, säger Roger Leander på Skatteverket, samordnare av kontrollen, i en kommentar.

Kunder har betalat till fel konto

Enligt Skatteverket handlar det om många fall av intäkter som inte redovisats i butikernas kassaregister.

Det gäller inte minst kundernas betalningar – som har gått till andra konton än företagens.

– Det har också varit vanligt med betalningar via Swish till bolagsföreträdarnas privata bankkonton trots att det varit betalningar till företaget, framhåller Skatteverket i granskningen.

Redovisade bruttovinster har även återkommande varit lägre än vad de borde vara enligt såväl branschgenomsnittet som företagens egna inköps- och försäljningspriser.

"Väl motiverad kontroll"

I samma veva har Skatteverket genomfört skatterevisioner mot företag som driver livsmedelsbutiker. Resultat blev tillkommande skatter och avgifter på 32 800 000 kronor.

– Många av de besökta företagen har påförts kontrollavgifter och det var bara några få utredningar som inte resulterade i ändrad beskattning, säger Roger Leander.

– Vi kan konstatera att delar av branschen är utsatt för osund konkurrens. Den här kontrollen var väl motiverad.

Mindre mat- och närbutiker

Livsmedelsbutikerna som kontrollerats i Skatteverkets granskning gäller i det här fallet “mindre livsmedels- och närbutiker där försäljningen till minst 50 procent utgörs av matvaror”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Skatteverket utgår från ett riskbaserat urval när det bestäms vilka företag som ska kontrolleras. Kontrollerna genomförs där risken för fel och fusk bedöms vara stor.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


Internet kan sluta fungera idag – i Sverige och övriga världen

2024 10 10

Internet och andra kommunikationer riskerar att tillfälligt sluta fungera idag och imorgon.

Förvarningen gäller en stor del av hela jordklotet och kommer från den amerikanska myndigheten National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Näst kraftigaste: kan störa satelliterna

Anledning är att en kraftig solstorm, en så kallad geomagnetisk storm, är på väg mot jorden och väntas slå till på torsdagen och fredagen.

NOAA har klassat stormen som en fyra (G4) på den femgradiga skalan vilket, förutom chans för präktiga norrsken, innebär att satellitsystem riskerar att påverkas.

– Skadliga effekter på en del av vår kritiska teknikinfrastruktur är möjlig, framhåller myndigheten på sociala medier.

Forskare: internet kan slås ut i hela världen

I samband med solstormen sker så kallade koronamassutkastningar från solen. Det ger upphov till störningar i jordens magnetfält.

– Detta kan skada elförsörjningen. Soleruptionerna kan skapa problem för radiokommunikation och GPS-systemet, förklarar svenska myndigheter på Krisinformation.se.

NOAA klassar dagens och morgondagens solstorm som “svår”.

– Geomagnetiska stormar kan påverka infrastruktur i omloppsbana nära jorden och på jordens yta, understryker myndigheten enligt CNN.

När tre stormar av lägre kaliber slogs samman i december förra året varnade forskare för att internet skulle kunna slås ut över hela världen.

25 procent chans för G5

I Sverige hade vi en solstorm på G4-nivå i maj 2024. Flera rapporter kom då in om mindre elektriska störningar under den mest aktiva kvällen.

– Den här nya stormen har 25 procent chans att bli en G5, säger Shawn Dahl från Space Weather Prediction Center vid NOAA enligt CNN.

G5 är högst på varningsskalan för geomagnetiska stormar.

Den typen av solstormar är dock mycket sällsynta. Senast en G5-storm drabbade jorden var 2003, vilket resulterade i strömavbrott i södra och mellersta Sverige och skadade krafttransformatorer i Sydafrika.

Ovanligt kraftiga norrsken

En trevligare effekt är dock att solaktiviteten även ger möjlighet till ovanligt skarpa norrsken – och ovanligt långt söderut.

Det har fått norrskensentusiaster även i Sverige att få upp stora förhoppningar om en repris på kvällen i maj, då natthimlen lyste upp av en sällsynt mäktig aurora.

Om det kan bli en norrskenseffekt är dock fortfarande för tidigt att säga. Troligen får man vänta till ikväll med svaret.

– Det är en prognos. Det är osäkert och verkligheten vet vi först när mätdata träffar satelliterna närmare jorden. Men – man skojar inte bort att amerikanska rymdvädertjänsten varnar för den näst starkaste kategorin av geomagnetiska stormar (G4), skriver kontot Norrsken, Sveriges största norrskenscommunity, i ett inlägg på Facebook.


Norrsken i Skåne i augusti 2024.

Foto: ActionVance resp MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen