JUST NU: Därför sjunker bränslepriset i Sverige

2022 08 10

Den senaste tiden har priserna på bensin och diesel sjunkit.

Bränslefrågan har varit en het potatis under hela våren och sommaren.

När Ryssland invaderade Ukraina eskalerade priserna på bensin och diesel till rekordnivåer som slog hårt mot bilister i hela Sverige.

Dollarn förvärrade saken

Även USA bar viss “skuld” i de skenande bränslepriserna.

Den amerikanska dollarna stärktes i förhållande till den svenska kronan vilket fick konsekvenser även för de privatpersoner som tankade vid pump.

Detta då råoljan handlas i dollar, skriver Dagens Nyheter.

Ökad nyproduktion

Nu upplevs dock en kraftig svängning i priset.

Detta eftersom de 23 medlemsländerna i OPEC, Organization of the Petroleum Exporting Countries, har bestämt sig för att öka produktionen av råolja med nästan 650 000 fat – varje dag.

Denna ökning ger nu effekt även vid svenska pumpar, uppger DN, och kompenserar för den ryska olja som tagits ur ekvationen

Lägsta priset sedan invasionen

Idag föll dieselpriset under 23 kronor litern. 

95-oktanig bensin ligger på cirka 19 kronor, och har till och med varit under siffran på flera platser i landet de senaste dagarna.

Bränslet har inte haft de nivåerna sedan före invasionen av Ukraina.

Oklar höst

Det är dock svårt att förutse hur priserna kommer se ut under hösten.

OPEC kommer att fortsätta sin nyproduktionen med 100 00 fat per dag i september, vilket dock är väldigt mycket lägre än vad exempelvis Joe Biden har krävt.

– Jag tror att vare sig jag eller någon annan kan säga vad priserna kommer att vara under hösten, säger Jessica Alenius, vd för branschorganisationen Drivkraft Sverige, till DN.

Hon tillägger:

– Men att det kommer att vara fortsatt volatilt (skiftande, red. anm.), det tror jag.

Infekterad fråga

Frågan om bensin och diesel har varit mycket infekterad i den inrikespolitiska debatten under året.

Bland annat satte riksdagen tidigare i somras stopp för Socialdemokraternas förslag att kompensera svenska bilägare med 1 000 – 1 500 kronor som plåster på såren för de höga priserna.

Ett beslut som startade ett stort gräl mellan flera partiet.

– Det är ett hån mot alla som varje dag är beroende av sin bil, för det räcker knappt till en tank, sade Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson till SR Ekot.

MP: "Barn kan inte äta bensin"

Även Miljöpartiet har engagerat sig i diskussionen, som snarare vill se andra förslag än att sänka priset vid pump för att stödja de som drabbats hårt av inflationen och höga bränslepriset.

Till exempel att sänka livsmedelsmomsen. 

– Billigare livsmedel skulle till exempel hjälpa gamla och ensamstående föräldrar. Barn kan inte äta bensin, även om de andra partierna verkar tro det, sade Märta Stenevi till Aftonbladet i  juli.

Foto: E. Mclean

Text: Redaktionen