JUST NU: Dålig beredskap för att hantera kontantuttag

2022 05 31

Svenska banker är inte förbereda för en kontanthantering vid en kris där elen försvinner.

– Skulle elen slås ut är vi extremt sårbara, säger KTH-professorn Niklas Arvidsson till SVT Nyheter.

Riksbankens chef Stefan Ingves framhävde förra veckan, i samband med att den finansiella stabilitetsrapporten presenterades, att det måste finnas en ”logistisk beredskap” hos bankerna för att hantera kontantuttag.

Ökar med 100 procent 

Enligt Riksbankens chef är det troligtvis första gången som frågan om kontanter finns med i stabilitetsrapporten.

– Därför att när vi nu ser vad som hänt i det svenska systemet är det så att när Ryssland invaderade Ukraina så finns det vissa enskilda dagar när kontantuttagen ökar med upp till 100 procent, kommenterade  Stefan Ingves  på en pressträff förra veckan.

Manuell service

Rysslands invasion av Ukraina och det försämrade säkerhetsläget har skapat nya förutsättningar.  

– Det här innebär att bankerna bör fundera igenom hur man hanterar manuell service. Och då menar jag manuell service inte enbart bankomater, för om elen är borta fungerar inte bankomaterna heller, konstaterade Stefan Ingves.

Har förbättrats

Enligt Niklas Arvidsson har bankernas kontanthantering förbättrats senaste åren, framför allt efter en ny lag som trädde i kraft 2020. Men det finns fortfarande stora risker vid en kris.

– Skulle elen slås ut är vi extremt sårbara, det gäller inte bara bankomater utan även kort, Swish och alla typer av betaltjänster. Försvinner elen skulle vi i princip vara beroende av de kontanter som finns ute hos allmänheten, och det är inte speciellt mycket. Slår man ut det handlar det kanske om 3 000-5 000 kronor per person, säger han till SVT.

Myndighetens uppmaning 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tidigare uppmanat Sveriges befolkning att ha kontanter tillgängliga om krisen skulle slå till.

Summan som svenska folket bör ha till förfogande i kontanter om krisen kommer är 2 000 kronor, enligt myndigheten.

– Vi brukar säga att det är ett bra riktmärke, men sen handlar det ju också om hur mycket förmåga och vilka marginaler man har. Men tänk att man ska ha för att kunna gå till affären och kanske tanka bilen. Då brukar man klara sig i ett par dygn, sa Elin Bohman, presstalesperson på MSB, till SR.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen