JUST NU: Då kollapsar Ryssland – kan bli spiken i kistan

2022 12 15

Om Ukraina lyckas återta Krymhalvön kollapsar den Ryska Federationen helt och hållet.

Det hävdar den rysk-amerikanska journalisten och författaren  Masha Gessen.

I flera år har Gessen studerat den ryska diktatorn Vladimir Putin och hans brutala regim i Moskva.

Journalisten är säker på sin sak.

Om Krym återigen hamnar i ukrainsk ägo – då faller Putinregimen.

– En militär förlust av Krym kan leda till att den ryska federationen upplöses, säger Gessen till DN.

Journalisten utvecklar sitt resonemang.

– Om Ukraina kan befria Krym, troligen med västs hjälp, då kan propagandaapparaten börja krackelera. Det skulle snabbt göra federationen instabil, i dag hänger den i första hand samman genom press och repression. Släpper den, kan det gå snabbt, säger Gessen till tidningen och tillägger:

– Det finns många ”om” här. Jämför med hur det var när Moskva en dag släppte greppet om länderna i Warszawapakten. Hur snabbt allt upplöstes.

Ockuperat Krym i åtta år

Ryssland har ockuperat den ukrainska halvön sedan 2014.

I samband med annekteringen anordnade Putinregimen en ”folkomröstning” där invånarna fick rösta om att tillhöra Ryssland. Enligt siffrorna röstade en majoritet ja. 

Valet är dock inte internationellt erkänt – 13 av 15 medlemmarna i FN: s säkerhetsråd röstade för att ogiltigförklara valet.

Enligt Jussi Lassila, forskare vid Finlands utrikespolitiska institut, är halvön stark kopplad till den ryska diktatorn Vladimir Putins tankar om det ryska imperiet.

– Putin är helt besatt av Krym. Ukraina är viktigt för honom, men Krym är det viktigaste av allt och dessutom ett mycket unikt område, säger han till Yle.

Forskaren konstaterar  att många ryssar anser att Krym tillhör Ryssland, och att den sovjetiska ledaren Nikita Chrusjtjov begick ett stort misstag då han gav halvön i gåva till sovjetrepubliken Ukraina 1954.

– Sedan Sovjetunionen kollapsade år 1991 ansåg ryssarna att Ukraina – och alldeles speciellt Krym – ändå utgjorde en del av Ryssland. Den här tanken stöddes av det faktum att befolkningen var mycket rysksinnad - eller egentligen sovjetsinnad och sovjetnostalgisk.

Stödet för diktatorn sköt i höjden

Efter annekteringen av Krym sköt stödet för den Vladimir Putin i höjden.

Putin har sedan hävdat att Krym är jämförbart med resten av Ukraina. Bilden av att Ukraina faktiskt är villigt att ansluta sig till Ryssland har målats upp av regimen i Moskva.

Ukraina: Vi ska befria Krym

Ukrainas ståndpunkt angående Krymhalvön är tydlig. Den ska befrias.

I början av augusti slog landets president Volodymy Zelenskyj fast att kriget måste sluta med att Ukraina befriar Krym.

–  Vi kommer aldrig att glömma att Rysslands krig mot Ukraina började med ockupationen av Krym. Ryssland har förvandlat vår halvö, som alltid har varit och alltid kommer att vara en av Europas bästa platser, till en av Europas farligaste platser. Regionen kan aldrig bli säker förrän Krym är befriat, sa Zelenskyj i sitt nattliga tal.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen