VAL 2022: Centertopp vill se partiledarbyte

2022 09 14

Centerpartiets kretsstyrelseordförande i Borgholms kommun, Tomas Zander, vill att Annie Lööf lämnar posten som partiledare.

– Hon har haft en väldigt stark och målande retorik, och många har förknippat henne nu med S-blocket. Ska vi lyckas med någonting annat, krävs det nog en ny partiledare, säger Zander till SVD.

Trots kritiken mot Lööf säger han till tidningen att han har förtroende för henne och värderar hennes avståndstagande till SD.

Stort tapp på landsbygden

Enligt det preliminära valresultatet får C 6,7 procent av rösterna i riksdagsvalet, ett tapp på 1,9 procentenheter. Inte minst på landsbygden har det gamla bondeförbundet tappat häpnadsväckande många röster.

Enligt SR Ekot har man inte gått framåt i en enda landsbygdskommun. Och i en av tradition stark C-valkrets i Norrland minskade man med mer än tio procentenheter.

Rikspolitik slår mot landsbygden

Det är många C-politiker i landet som är kritiska till partiets politik. En av dem är Helena Lundgren, C-oppositionsråd i västerbottniska Vindeln:

– Det är sorgligt att den här politiken man för på riks slår så hårt mot lokala kretsar. Det här valet har visat att Centerpartiet inte längre är en tydlig röst på landsbygden, framhåller hon i en intervju med SVT.

Positiva omdömen också

Men Annie Lööf har också partikolleger som försvarar henne. I Storuman, till exempel, tappade partiet nästan hälften av väljarskaran. 

Ändå vill inte det centerpartistiska kommunalrådet Tomas Mörtsell (C) ställa in sig i kritikerkören. Han framhåller att den polariserade stämningen på riksnivå och att C varit förhållandevis ensamma i den politiska mittfåran har slagit hårt mot C. Och precis som Zander uppskattar han Lööfs tydlighet högerut:

Stöttar ställningstagande

– För oss har det varit viktigt att inte göra gemensam sak med främlingsfientliga krafter som SD, understryker Mörtsell för SVT.

– Jag stöttar det ställningstagandet.

Foto: Centerpartiet

Text: Redaktionen