JUST NU: Centerpartiet byter taktik – internt PM avslöjar Lööfs nya plan

2022 07 05

Partiet har pekat ut en särskild grupp från Moderaterna man ska rikta in sig på.

Annie Lööf och Centerpartiet är inte nöjda med partiets resultat i opinionsmätningarna för tillfället. 

I gårdagens mätning från Aftonbladet/Demoskop parkerade man på 7,1 procent, och i dagens sammanställning från Svensk väljaropinion når partiet enbart 5,7 procent.

En bit från valresultat 2018 då Centern kammade hem 8,6 procent av rösterna.

Pekar ut 250 000 väljare

Nu skiftar Centerpartiet fokus. Ett internt PM avslöjar att man riktar in sig på 250 000 väljare från Moderaterna och Liberalerna, rapporterar Aftonbladet.

Det är väljare som C kartlagt som sympatisörer till Annie Lööf och och negativa till både SD och att Ulf Kristersson (M) använder sig av SD i sitt regeringsunderlag.

3-4 procent av väljarkåren

– Dessa motsvarar 3 – 4 procent av hela väljarkåren, eller ca 250 000 väljare. Dessa väljare blir centrala för ett framgångsrikt val för Centerpartiet, står det att läsa i PM:et, enligt tidningen.

Centerns analys är att partiet nu ska fokusera ännu mer på miljö- och klimatfrågor som anses vara en kärnfråga för den utpekade gruppen.

Inget tummande på SD-motstånd

En annan del av analysen är att motståndet och avståndstagandet till SD måste fortsätta.

– Denna grupp är avgörande i valet, inte minst för vilka möjligheter det finns att skapa en regering som inte är beroende av Sverigedemokraterna, framhåller C vidare i det aktuella PM:et.

C bekräftar

Den nya planen bekräftas av Centerpartiet.

– Vi har identifierat vilka som på allvar överväger att lägga en röst på Centerpartiet. Den här väljargruppen kan avgöra om Sverige ska ha en regering som är beroende av Sverigedemokraterna eller inte, säger biträdande partisekreterare Magnus Demervall (C) till Aftonbladet.

Analysen: Kristerssons utspel slår tillbaka

Vidare står det i det interna dokumentet att Moderaternas hårda utspel mot Annie Lööf kan få negativa konsekvenser för Kristersson på grund av att de båda partiledarnas förtroende anses likvärdigt, enligt C:s analys.

– Det är sannolikt så att de aggressiva attackerna från främst moderat håll mot Annie Lööf inte biter på denna grupp, det kan till och med vara negativt för moderaterna att gå så hårt åt en partiledare de har högt förtroende för, framhäver partiet.

“Ett socialdemokratiskt stödparti”

Troligen syftar C bland annat på utspelen från Ulf Kristersson tidigare i juni om att Centerpartiet inte är välkomna tillbaka till ett borgerligt samarbete.

– Det är ett socialdemokratiskt stödparti, sade han till Göteborgs-Posten 17 juni.

“En röst på S”

M-ledaren har uttryckt liknande kritik på sociala medier vid tidigare tillfällen.

– Det är tydligt att en röst på Centerpartiet i höstens val innebär en röst på Socialdemokraterna – som sedan ska förhandla med politiken med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, meddelade Kristersson på Facebook.

Foto: Centerpartiet

Text: Redaktionen


Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 30

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 30

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen