JUST NU: Centerpartiet byter taktik – internt PM avslöjar Lööfs nya plan

2022 07 05

Partiet har pekat ut en särskild grupp från Moderaterna man ska rikta in sig på.

Annie Lööf och Centerpartiet är inte nöjda med partiets resultat i opinionsmätningarna för tillfället. 

I gårdagens mätning från Aftonbladet/Demoskop parkerade man på 7,1 procent, och i dagens sammanställning från Svensk väljaropinion når partiet enbart 5,7 procent.

En bit från valresultat 2018 då Centern kammade hem 8,6 procent av rösterna.

Pekar ut 250 000 väljare

Nu skiftar Centerpartiet fokus. Ett internt PM avslöjar att man riktar in sig på 250 000 väljare från Moderaterna och Liberalerna, rapporterar Aftonbladet.

Det är väljare som C kartlagt som sympatisörer till Annie Lööf och och negativa till både SD och att Ulf Kristersson (M) använder sig av SD i sitt regeringsunderlag.

3-4 procent av väljarkåren

– Dessa motsvarar 3 – 4 procent av hela väljarkåren, eller ca 250 000 väljare. Dessa väljare blir centrala för ett framgångsrikt val för Centerpartiet, står det att läsa i PM:et, enligt tidningen.

Centerns analys är att partiet nu ska fokusera ännu mer på miljö- och klimatfrågor som anses vara en kärnfråga för den utpekade gruppen.

Inget tummande på SD-motstånd

En annan del av analysen är att motståndet och avståndstagandet till SD måste fortsätta.

– Denna grupp är avgörande i valet, inte minst för vilka möjligheter det finns att skapa en regering som inte är beroende av Sverigedemokraterna, framhåller C vidare i det aktuella PM:et.

C bekräftar

Den nya planen bekräftas av Centerpartiet.

– Vi har identifierat vilka som på allvar överväger att lägga en röst på Centerpartiet. Den här väljargruppen kan avgöra om Sverige ska ha en regering som är beroende av Sverigedemokraterna eller inte, säger biträdande partisekreterare Magnus Demervall (C) till Aftonbladet.

Analysen: Kristerssons utspel slår tillbaka

Vidare står det i det interna dokumentet att Moderaternas hårda utspel mot Annie Lööf kan få negativa konsekvenser för Kristersson på grund av att de båda partiledarnas förtroende anses likvärdigt, enligt C:s analys.

– Det är sannolikt så att de aggressiva attackerna från främst moderat håll mot Annie Lööf inte biter på denna grupp, det kan till och med vara negativt för moderaterna att gå så hårt åt en partiledare de har högt förtroende för, framhäver partiet.

“Ett socialdemokratiskt stödparti”

Troligen syftar C bland annat på utspelen från Ulf Kristersson tidigare i juni om att Centerpartiet inte är välkomna tillbaka till ett borgerligt samarbete.

– Det är ett socialdemokratiskt stödparti, sade han till Göteborgs-Posten 17 juni.

“En röst på S”

M-ledaren har uttryckt liknande kritik på sociala medier vid tidigare tillfällen.

– Det är tydligt att en röst på Centerpartiet i höstens val innebär en röst på Socialdemokraterna – som sedan ska förhandla med politiken med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, meddelade Kristersson på Facebook.

Foto: Centerpartiet

Text: Redaktionen