NY MÄTNING: Jubel och besvikelse bland partierna med lägst stöd

2022 07 05

Liberalerna kan glädjas åt att för första gången på två år ta sig över riksdagens fyraprocentsspärr.

Det visar Sifos sammanställning av flera opinionsmätningar, Svensk väljaropinion, rapporterar Sveriges Radio.

Större underlag

Liberalerna har vid flera mätningar den senaste tiden legat över riksdagsspärren, men det har då handlat om enskilda mätningar.

Skillnaden nu är att den aktuella mätningen är grundad på en sammanslagning av ett flertal undersökningar, och i dessa har Liberalerna inte legat över fyra procent på över två år.

Klättrar över spärren

Nu mäter Johan Pehrsons (L) parti 4,6 procent, vilket är en ökning från 3,5 procent från den senaste sammanställningen i maj 2022.

Liberalerna står därmed för den näst högsta ökningen i Sifos sammanställning.

Besvikelse i MP

Tyngre går det för Miljöpartiet, som visserligen ökar i mätningen, men hamnar under riksdagsspärren med sina 3,4 procent. En besvikelse för MP som igår stoltserade med 4,9 procent enligt en mätning från Aftonbladet/Demoskop.

– Jag tror att det under det här halvåret har blivit tydligt att utan Miljöpartiet blir det inte mycket klimat- och miljöpolitik, sade partiets kvinnliga ledare Märta Stenevi till Aftonbladet igår.

S bästa siffra sedan 2014

Noterbart är också att Socialdemokraterna mäter sin högsta siffra sedan valåret 2014 när man parkerar på 32,9 procent, en ökning med 1,2 procentenheter. Det är också den högsta ökningen i hela mätningen.

Både Moderaterna och Sverigedemokraterna backar och landar på 19,5 respektive 17,6 procent. 

För Ulf Kristersson (M) är det i synnerhet dåliga nyheter då just M står för den största minskningen i mätningen.

Hela mätningen

Här är Sifos sammanställning för juni jämfört med maj. 

🔴Vänsterpartiet                    8,2       -0,5
🔴Socialdemokraterna     32,9       +1,2
🟢Miljöpartiet                          3,5       +0,5
🟢Centern                                  5,7        -0,3
🔵Liberalerna                           4,6       +1,1
🔵Moderaterna                     19,5       -1,7
🔵Kristdemokraterna           6,4       +0,7
🔵Sverigedemokraterna   17,6      -0,5 
 
Källa: Svensk väljaropinion
 

Om undersökningen

I sammanställningen ingår instituten Novus, Kantar Sifo och Opsos. Demoskop ingår inte längre i Svensk väljaropinion sedan oktober 2017 på grund av att företaget numera enbart delvis använder sig av slumpmässigt urval, skriver SR.

Skop ingår inte heller eftersom de inte genomför partimätningar tillräckligt ofta.

Totalt intervjuades 11 970 personer i maj.

Text: Redaktionen

Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Klassisk klädkedja i konkurs – efter 40 år i Sverige

2024 07 10

En av de mer etablerade klädkedjorna i Sverige tvingas kasta in handduken.

Pengarna är slut.

Efter att förra året ha slagit sig för bröstet kring en omstart i Skandinavien blir det istället platt fall för klädkedjan Esprit, som har butiker i stora köpcentrum som Emporia, Täby centrum och Väla.

Det svenska bolaget Esprit Sweden går nu i konkurs, rapporterar Market med hänvisning till Bolagsverket.

Beskedet bekräftades i dagarna.

Spiken i kistan

Konkursen är spiken i kistan för kedjan, som funnits i Sverige sedan 1980-talet.

Under våren stängde bolaget sina butiker i Nordstan och på Frölunda torg i Göteborg. Dessutom kursade ett av de två kvarvarande svenska franschisebolagen.

Den sista finns kvar i Linköping, där lagret sålts ut på rea.

– Det är ingen rörelse som kan fortsätta, sade konkursförvaltaren Kenneth Nilsson till Dagens Handel vid tillfället.

Stängd webbshop

Esprit har länge levt även på sin onlinebutik, men där möts nu svenska kunder av ett meddelande om att hemsidan är stängd.

– Vi kan för närvarande inte behandla nya beställningar och vår webbshop kommer att vara stängd tills vidare, framhåller Esprit och tillägger:

– Vi hoppas kunna vara tillgängliga för dig snart igen. Om du har några frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss. Om du vill granska statusen för din nuvarande beställning, tänk på att du fortfarande kan logga in på ditt konto.

Kris efter pandemin

Esprit, som drivs av ett tyskt bolag, hamnade i kris under pandemin.

Omsättningen rasade från 143 till 90 miljoner mellan 2021 och 2022, företaget gick med flera miljoner i förlust och var nära konkurs redan då.

– Pandemin resulterade i omfattande tillfälliga butiksstängningar i Europa och Asien, vilket bidrog till att ledningen vidtog åtgärder i form av ett skyddsförfarande då det tyska bolaget försattes i rekonstruktion, framhåller Esprit Sweden AB i årsredovisningen för 2022 enligt sajten Ehandel.

– För Esprit Sweden AB innebar detta att företaget var tvungen att frångå det internprissättningsavtal som satts upp för koncernen och att bolaget fick efterskänka sina fordringar hos det tyska koncernbolaget.

Totalt stänger nu fyra butiker i Täby, Nacka, Malmö och Helsingborg vilket påverkar ett 30-tal anställda.

Foto: Väla

Text: Redaktionen