JUST NU: Boris Johnson kan tvingas avgå ikväll

2022 06 06

En förtroendeomröstning under dagen kan tvinga premiärministern att lämna sitt jobb.

Det är inte bara i Sverige det blåser om regeringen med anledning av en misstroendeförklaring. 

I Storbritannien har tillräcklig många ledamöter i parlamentet skrivit under en förtroendeomröstning som redan ikväll ska avgöra Boris Johnsons öde, skriver Sky News.

Festade under pandemin

Misstroendeförklaringen har hamnat på bordet efter en längre period av press på den brittiska premiärministern. 

Framför allt har skandalen “Partygate” förföljt Boris Johnson, då han avslöjades bryta mot landets lockdown under pandemin.

Kan tvingas avgå

För det straffades Johnson med böter, men nu kan ett mer kännbart straff vänta för premiärministern.

– Ikväll är en chans att avsluta månader av spekulationer och låta regeringen dra en linje och gå vidare och leverera folkets prioriteringar, säger en talesperson för regeringen, enligt The Guardian.

Måste ha majoritet

För att Boris Johnson ska kunna sitta kvar måste han samla majoriteten av rösterna ikväll, det vill säga minst hälften plus en. Själv verkar huvudpersonen ta omröstningen med ro.

– Premiärministern välkomnar möjligheten att framföra sin talan till parlamentsledamöter och kommer att påminna dem om att när de är enade och fokuserade på de frågor som är viktiga för väljarna finns det ingen mer formidabel politisk kraft, säger samma talesperson.

Sviker sin partikollega

En av de som skrivit på brevet om misstroendeförklaringen är Jesse Norman, parlamentsledamot som likt Boris Johnson tillhör det konservativa partiet. 

– Jag har stöttat Boris Johnson i 15 år, som borgmästare till London och som premiärminister. Väldigt sorgligt har jag skrivit till honom att jag inte längre kan göra så, framhåller Norman på Twitter.

Tog över efter May

Omröstningen kommer att äga rum ikväll mellan 18 och 20 lokal tid. Senast det brittiska parlamentet röstade om en premiärministers framtid var i december 2018, då dåvarande ledaren Theresa May kritiserades för hur hon hanterade Brexit.

Den omröstningen vann May med 63 procent av rösterna, men meddelade trots allt sin avgång ett par månader därefter.

Boris Johnson tog över efter Theresa May i juli 2019.

Foto: No 10 Downing Street

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen