JUST NU: Boris Johnson kan tvingas avgå ikväll

2022 06 06

En förtroendeomröstning under dagen kan tvinga premiärministern att lämna sitt jobb.

Det är inte bara i Sverige det blåser om regeringen med anledning av en misstroendeförklaring. 

I Storbritannien har tillräcklig många ledamöter i parlamentet skrivit under en förtroendeomröstning som redan ikväll ska avgöra Boris Johnsons öde, skriver Sky News.

Festade under pandemin

Misstroendeförklaringen har hamnat på bordet efter en längre period av press på den brittiska premiärministern. 

Framför allt har skandalen “Partygate” förföljt Boris Johnson, då han avslöjades bryta mot landets lockdown under pandemin.

Kan tvingas avgå

För det straffades Johnson med böter, men nu kan ett mer kännbart straff vänta för premiärministern.

– Ikväll är en chans att avsluta månader av spekulationer och låta regeringen dra en linje och gå vidare och leverera folkets prioriteringar, säger en talesperson för regeringen, enligt The Guardian.

Måste ha majoritet

För att Boris Johnson ska kunna sitta kvar måste han samla majoriteten av rösterna ikväll, det vill säga minst hälften plus en. Själv verkar huvudpersonen ta omröstningen med ro.

– Premiärministern välkomnar möjligheten att framföra sin talan till parlamentsledamöter och kommer att påminna dem om att när de är enade och fokuserade på de frågor som är viktiga för väljarna finns det ingen mer formidabel politisk kraft, säger samma talesperson.

Sviker sin partikollega

En av de som skrivit på brevet om misstroendeförklaringen är Jesse Norman, parlamentsledamot som likt Boris Johnson tillhör det konservativa partiet. 

– Jag har stöttat Boris Johnson i 15 år, som borgmästare till London och som premiärminister. Väldigt sorgligt har jag skrivit till honom att jag inte längre kan göra så, framhåller Norman på Twitter.

Tog över efter May

Omröstningen kommer att äga rum ikväll mellan 18 och 20 lokal tid. Senast det brittiska parlamentet röstade om en premiärministers framtid var i december 2018, då dåvarande ledaren Theresa May kritiserades för hur hon hanterade Brexit.

Den omröstningen vann May med 63 procent av rösterna, men meddelade trots allt sin avgång ett par månader därefter.

Boris Johnson tog över efter Theresa May i juli 2019.

Foto: No 10 Downing Street

Text: Redaktionen