JUST NU: Böter för Boris Johnson – så svarar premiärministern

2022 04 12

Storbritanniens premiärminister ber om ursäkt för att ha brutit mot lockdownregler, men kommer inte att avgå.

– Jag har betalat böterna och jag ber återigen om fullständig ursäkt, säger Boris Johnson enligt Sky News.

Böterna ligger enligt samma nyhetssida på 50 pund. Summan reducerades på grund av att den betalades inom 14 dagar.

Festade under lockdown

Orden är de första sedan beskedet om att premiärministern straffas med böter sedan det framkommit att han bröt mot den lockdown hans egen regering hade infört för att hålla nere smittspridningen av Covid-19.

Johnson deltog då på en födelsedagsfest, som han själv hävdade var “en kort sammankomst” som varade “mindre en tio minuter”. Även kansler Rishi Sunak bötfälls för att ha närvarat.

Kommer inte att avgå

Det är dock inte aktuellt för Johnson att avgå – trots påtryckningar.

– Jag vill kunna gå vidare och leverera det mandat jag har, men också ta itu med de problem som landet måste möta just nu, säger han enligt BBC.

Första straffade premiärministern

Boten efter födelsedagsfirandet innebär att Johnson är den första tjänstgörande premiärministern i Storbritannien som straffas för ett lagbrott. 

Avgångskraven har därför haglat från politiska motståndare, bland annat från Labourledaren Sir Keir Starmer, Skottlands försteminister och Scottish National Party-ledaren Nicola Sturgeon och Wales Labourminister Mark Drakeford.

“Olämplig”

– [De konservativa] är totalt olämpliga att regera, säger Sir Keir Starmer, och tillägger:

– Storbritannien förtjänar bättre.

“Skamlös”

Stödgruppen The Covid 19 Bereaved Families for Justice uttalade sig också om Johnsons beslut att stanna kvar på posten.

– Det kan helt enkelt inte finnas något sätt för vare sig premiärministern eller kanslern att fortsätta, framhäver organisationen som även kallar handlingarna för “skamlösa”.

Egen utredning pågår

Det var i december förra året som det rapporterades att det hade hållits fester på Downing Street medan resten av landet satt i hård lockdown.

En utredning tillsattes då av Johnson själv för att bringa klarhet i vad som hade ägt rum. Regeringens egen utredning är fortfarande inte släppt.

Foto: Downing Street

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Kvinna försvunnen

2023 11 26

Polisen söker efter en kvinna som har rapporterats saknad.

På söndagskvällen kommer uppgifter från polisen om att en person har försvunnit.

Det rör sig om en kvinna som har rapporterats saknad i Uppsala.

Hon sågs senast under eftermiddagen vid sitt hem i området Eriksberg, och polisen har nu inlett en stor sökinsats för att försöka hitta henne.

Finns signalement

Polisen har gått ut med signalement för att försöka få hjälp från allmänheten med att hitta den försvunna kvinnan.

Kvinnan är 64 år gammal och är 165 centimeter lång.

Hon har eventuellt även på sig svarta, runda glasögon.

– Hon är troligtvis iklädd svarta byxor, grön kort dunjacka modell stor och fluffig, svarta kängor samt kan ha en svart mössa på sig, meddelar polisen.

Vill ha hjälp

Vidare förklarar polisen att man vill få hjälp från allmänheten.

De ber om att alla som kan ha information om vart kvinnan kan tänkas befinna sig, eller har sett henne, bör höra av sig direkt.

– Personer som ser eller nyss har sett kvinnan uppmanas att kontakta polisen via telefonnummer 112. Övriga tips och observationer lämnas till polisens ledningscentral via telefonnummer 114 14.

300 räddningsinsatser

Polisen genomför årligen omkring 300 räddningsinsatser för att söka efter personer som försvunnit under sådana omständigheter att det finns farhågor för att deras liv, eller hälsa är utsatt för allvarlig fara.

Det finns stora resurser att använda sig av vid sådana insatser.

Hästar och helikoptrar

Bland annat kan man använda sig av hästar och helikoptrar i sökinsatserna.

– Under insatsen då polisen söker efter den försvunna personen bedömer en räddningsledare (som alltid är en polis när det gäller försvunna personer) vilka polisiära resurser som behövs vid sökandet, till exempel hundar, hästar, helikoptrar, motorcyklar och båtar, framhåller polisen via sin webbsida.

Man kan även ta in externa resurser som exempelvis Försvarsmakten eller organisationen Missing People.

Arkivfoto: Polisen Kalmar-Öland FB

Text: Redaktionen