Bekräftat misstag av Riksbanken – enorma konsekvenser

2023 12 06

Riksbankens felbeslut kommer att leda till enorma ekonomiska förluster.

Det konstaterar Riksrevisionen på onsdagen.

Myndigheten har granskat Riksbankens omfattande köp av värdepapper – som gjordes för att få stimulera inflationen – men finner inget stöd att så har skett.

Enligt Riksrevisionen underskattades riskerna och nu väntar en brakförlust på 61 miljarder kronor.

– Vi kan inte se att det finns stöd för att köpen påverkat inflationen på ett påtagligt sätt. Samtidigt kommer kostnaderna för köpen att bli betydande, vilket i slutändan drabbar statens finanser, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

"Kunskapen dålig"

Enligt Riksrevisionen har Riksbanken emellertid varit transparenta i sina inköp, men man har inte varit tillräckligt tydliga med hur stora kostnader köpen förväntades medföra eller vad det skulle leda till.

Det fanns också trots allt ett relativt gediget underlag när man började köpa in värdepapper mellan 2015 och 2022, i synnerhet under pandemin.

– Men tillgångsköpen var en oprövad åtgärd och kunskapsläget var inledningsvis dåligt. Effektanalyserna präglades därmed av stor osäkerhet, framhåller Riksrevisionen.

Sjunker som en sten

Den skenande inflationen tillsammans med räntorna bidrar till att Riksbanken i år kommer att göra en förlust på 61 miljarder kronor på värdepappersköpen.

Obligationernas värde har sjunkit som en sten, vilket visserligen var en oväntad utveckling enligt Riksrevisionen.

Men Riksbankens kostnadsberäkningar har utgått ifrån att styrräntan skulle stiga väldigt långsamt. Därmed har riskerna för förluster underskattats, säger Jörgen Appelgren, projektledare för granskningen.

80 miljarder från staten

Riksbanken kommer att behöva vända sig till riksdagen för att täcka upp för den enorma förlust som myndigheten har gjort.

Det handlar om 80 miljarder som måste begäras in från staten.

– Förlusten och det negativa egna kapitalet beror på att räntorna steg kraftigt under 2022. Det har medfört att värdet fallit på de obligationer som Riksbanken köpte under perioden 2015-2021 för att upprätthålla förtroendet för inflationsmålet, säkra kreditförsörjningen under coronapandemin och bidra till en god samhällsekonomisk utveckling, bekräftade riksbankschefen Erik Thedéen i ett pressmeddelande redan tidigare i höstas.

Vill inte kommentera

För några veckor sedan genomförde DN en liknande granskning och pekade då ut ett särskilt felbeslut: när det på det penningpolitiska mötet den 25 november 2020 bestämdes att öka värdepappersköpen från 500 till 700 miljarder kronor.

Stefan Ingves, som då var chef över Riksbanken, har inte velat kommentera.

LÄS MER: Riksbanken på väg mot panikåtgärd – kopplas till specifikt beslut

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


JUST NU: Snö drar in över Sverige

2025 04 04

I helgen återvänder kylan.

Ett kraftigt väderomslag väntas i hela Sverige.

Temperaturen sjunker rejält under lördagen och söndagen.

– I helgen blir det fortsatt kyligt i hela landet med som mest omkring 5 grader i söder och nattetid allmänt minusgrader, framhåller SMHI:s meteorolog Angelica Lundberg i ett uttalande.

Flera delar av landet kan dessutom räkna med snö.

Snöbyar beräknas främst beröra Östersjölandskapet, men även södra Sverige får mindre snöfall.

– Det handlar inte om några större mängder snö, men man kan få lite vitt på gräsmattor och känna av en extra kall känsla. Det kommer att upplevas kallare än vad termometern visar, säger TV4:s meteorolog Ulrika Elvgren till kanalen.

Det kyliga vädret håller i sig under hela helgen.

– Det kommer bli ett riktigt aprilväder. Solen har ju fått lite kraft nu så det kommer bymoln och det kan leda snöbyar och hagelskurar av det, berättar Elvgren.

Då kommer våren tillbaka

Enligt SMHI:s prognos dröjer det några dagar innan våren återigen knackar på dörren.

Den kalla luften dröjer sig kvar under början av nästa vecka.

– Framåt torsdag ser ett djupt lågtryck ut att passera norr om Skandinavien. Det för med sig nederbörd till norra Sverige och tillfälligt mildluft med plusgrader i hela landet, i söder upp till 15 grader. Därefter ser mildluften ut att bli kvar i söder medan det åter blir kallare i norr, berättar Angelica Lundberg.

Fakta aprilvädret

- April är en månad på året då den genomsnittliga temperaturen ökar snabbt. I södra Sverige är det mestadels snöfritt och tjälen går ur jorden. Solen börjar därmed värma marken allt effektivare under de ofta ganska molnfria förmiddagarna.

- När snön har smält och tjälen lämnat marken värmer solen allt mer, vilket gör att stackmoln börjar att bildas. De är de fluffiga och runda molnen som kan växa till sig till regnmoln, ofta i form av bymoln med regn eller hagel.

- Trots att solen värmer luften vid marken är luften högst upp i atmosfären kall. När stackmolnen växt sig tillräckligt höga bildas regn, snö eller hagel i molnen. I april är det vanligt med snöhagel eller så kallad trindsnö som är korn med packad snö och har en storlek på två till fem millimeter.

Källa: SMHI resp Klart

Foto: T. Holmes

Text: Redaktionen


JUST NU: Disney stoppar kommande storfilm – efter hatstorm

2025 04 04

En nutida Disneyklassiker var tänkt att släppas i ny tappning.

Nu stoppas förberedelserna tills vidare.

Succéfilmen stoppas

Disney hade aviserat en nyinspelning av den animerade succéfilmen “Trassel” (Tangled) från 2010 i liveactionformat.

Men planerna läggs på is.

Beskedet kommer i kölvattnet av den hat- och kritikstorm som riktats mot “Snövit”, som nyligen hade premiär på bio, rapporterar The Hollywood Reporter.

Kritik från alla håll

Redan före premiären plågades Snövit av kritiska rubriker.

Filmen, som är den senaste i raden av Disneys många nylanseringar av sina klassiker, sågades inte bara för att delar av historien ändrats.

Dels har det kritiserats att de sju dvärgarna animerats, men också att filmjätten håller kvar vid gamla stereotyper om funktionsvarierade genom att överhuvudtaget ha med karaktärerna.

– Man är progressiv på ett sätt, men man gör fortfarande den där bakåtsträvande historien om sju dvärgar som bor i en grotta, har skådespelaren Peter Dinklage, känd från Game of Thrones och som själv är kortvuxen, tidigare sagt.

Utsatts för rasism

Det har även framförts rasistiska anspelningar mot att Snövit spelas av Rachel Zegler, en amerikan med colombianskt och polskt ursprung.

Och israeliskan Gal Gadot, som spelar den onda drottningen, har öppet uttryckt sitt stöd för Israels militär vilket fått propalestinska röster att uppmana till att bojkotta filmen.

Gal Gadot har dock även fått kritik hemma i hemlandet efter att hon sagt att det är är fel att döda oskyldiga palestinier.

Bottenbetyg

Hittills har Snövit enbart dragit in 69 miljoner dollar i USA. Produktionsbudgeten låg på 270 miljoner dollar.

Och mottagandet har varit direkt dåligt. Cinemastor gav blott betyget B+, där allt utanför A-intervallet anses vara underkänt.

The Guardian gav bottenbetyget 1 av 5.

– Slöseri och meningslöst, uttrycker recensenten Peter Bradshaw.

Ny trend

Om planerna på liveactionversionen av Trassel överhuvudtaget kommer att återupptas eller göras om är fortfarande oklart.

Sedan början av 2010-talet har Disney dragit in över en miljard dollar på remakes av bland annat Lejonkungen, Skönheten och Odjuret och Aladdin.

– Men Snövit verkar ha testat gränserna för den strategin, framhåller The Hollywood Reporter.

Filmen Lilo & Stitch kommer att släppas som liveaction på bio i slutet av maj. Även Moana planeras fortfarande släppas i nyformat.

Foto: Jeshoots.com

Text: Redaktionen