Barnläkare uppmanar föräldrar – kräver förbud
2023 11 01
Barnläkarföreningen går nu ut med nya riktlinjer till föräldrar.
Under en längre tid har det diskuterats hur mycket skärmtid som egentligen är nyttigt för barn.
Experter har hänvisat till den negativa utveckling som skärmtid kan ha på barnen, och har rekommenderat att begränsa tillgången till mobiler, Ipads och dataskärmar.
Nu går Barnläkarföreningen ut med helt nya riktlinjer, och uppmanar föräldrar att införa förbud vad gäller skärmtid för barn under två år.
Det rapporterar Dagens Nyheter.
“Utvecklas sämre”
Samtidigt som barn under två år enligt de nya rekommendationerna inte bör ha någon skärmtid överhuvudtaget så menas det att barn mellan 2 och 5 år gamla max bör ha en timme om dagen.
– Forskning visar att små barn utvecklas sämre både språkligt och intellektuellt om de har mycket skärmtid, säger barnläkaren Ulrika Ådén till DN.
Vill frigöra tid
Ett syfte med att införa förbud vad gäller skärmtid är att det kan frigöra tid för andra aktiviteter.
Ådén framhåller att barnens utveckling främjas av att utforska den fysiska världen och tillbringa tid tillsammans med andra barn.
– I den här åldern lär man sig inte lika bara om man kommunicerar med skärmar. Man behöver göra det med ögonkontakt, riktiga människor och miljöer, säger hon.
Kan vara svårt
Tiden som barn tillbringar vid skärmar av olika slag blir allt mer omfattande, och det kan vara svårt att slita bort barnen från skärmarna.
Det är dock en mycket viktig del i uppfostran.
– Att vägleda barn till vettiga medieanvändning är en lika viktig föräldrauppgift som fostran till goda matvanor eller trafikvett, framhåller Vårdguiden 1177.
– På samma sätt som man läser böcker för sina barn, eller pratar om vad som hänt i skolan eller på träningen, kan man välja att dela barnets digitala upplevelser.
Kan få hjälp
Om barnets skärmtid blir så pass problematisk att det går ut över andra delar av livet så finns det hjälp att få som förälder.
Bland annat kan man kontakta Barn- och ungdomshälsan för att få stöd, råd och hjälp att prata om situationen tillsammans.
Foto: I.M Kuznietsov
Text: Redaktionen