Obama har blivit bannlyst

2023 05 19

Den tidigare amerikanske presidenten Barack Obama har hamnat på en speciell lista.

Barack Obama har en sak gemensamt med 499 andra amerikaner.

Allihop har nämligen hamnat på en speciell lista upprättad av den ryska Putinregimen – en lista över personer som är strängeligen förbjudna att komma in i Ryssland.

Det rapporterar nyhetsbyråerna Reuters och AFP.

– Som svar på de antiryska sanktionerna som regelbundet införs av Biden-administrationen är inträde i Ryska federationen stängt för 500 amerikaner, uttrycker Rysslands utrikesministerium i ett uttalande.

Programledare från tv

Så om Obama mot förmodan hade planerat en resa till Ryssland är det dags att ändra sina planer.

På Rysslands lista finns även programledaren på MSNBC Rachel Maddow, talkshowvärdarna Stephen Colbert, Jimmy Kimmel samt Seth Meyers, enligt norska VG.

– Ett antal förtroendevalda, anställda vid tankesmedjor, universitetsprofessorer och FBI-agenter är också bannlysta, framhåller tidningen.

"Förföljelse av oliktänkande"

Någon komplett lista på alla 500 namn har inte presenterats.

Rysslands utrikesdepartement framhåller emellertid att listan inkluderar personer som är inblandade i “förföljelsen av oliktänkande”, som diktaturen väljer att kalla det.

Det ryska utrikesdepartementet framhåller även att Ryssland förnekar USA:s vädjan att diskutera frigivningen av den fängslade Wall Street Journal-reportern Evan Gershkovic, som greps i mars misstänkt för spionage.

"Kommer inte ske ostraffat"

Det sistnämnda beskedet är i sig en reaktion på att USA förra månaden vägra att godkänna visum till ryska journalister som reste med utrikesminister Sergej Lavrov till det stora FN-mötet i New York.

Någonting som samme Lavrov inte alls var nöjd med.

– Washington borde ha lärt sig för länge sedan att inte en enda fientlig attack mot Ryssland kommer att förbli ostraffad, framhåller det ryska utrikesdepartementet.

Enats om nya sanktioner

Under fredagen har G7-länderna, där bland annat USA ingår, samlats i Japan.

Ledarna enades då om nya sanktioner för att “svälta Rysslands krigsmaskin”.

– Vi fortsätter de framgångsrika ansträngningarna att försäkra att Ryssland inte längre kan beväpna tillgången på energi mot oss och mot världen, framhåller G7-länderna i ett gemensamt uttalande enligt Deutsche Welle.

LÄS MER: Lavrov är rasande: “De har gjort något dumt”

Foto: History in HD

Text: Redaktionen