Avslöjar ännu en rysk lögn

2022 11 03

De ryska anklagelserna om att Ukraina förbereder “smutsiga bomber” kan nu helt förkastas.

Det menar Internationella atomenergiorganet, IAEA, som nu har slutfört en inspektion vid tre kärnkraftsanläggningar i Ukraina, rapporterar Sky News.

– Vår tekniska och vetenskapliga utvärdering av de resultat vi har hittills visade inga tecken på odeklarerad kärnteknisk verksamhet eller material på dessa tre platser, säger en talesperson för FN:s kärnkraftsövervakning.

Radioaktiva vapen

Inspektionen gjordes på Ukrainas eget initiativ för att motbevisa påståenden från Ryssland om att landets militär förbereder sig på att använda vad som kallas för en “smutsig bomb”.

Det vill säga vapen spetsade med radioaktivt material.

– Moskva kommer att ta upp frågan om Kyivs förberedelse för en smutsig bombprovokation i Internationella forum skrev den ryska nyhetsbyrån TASS förra veckan och hänvisade till ett uttalande från ryska utrikesministern Sergej Lavrov, som ville ta frågan vidare till FN.

Senast i helgen återupprepade Vladimir Putin samma anklagelse och påstod att Ryssland identifierat de “ukrainska anläggningarna som arbetar med projektet”.

Hittade inga bevis

Ryssland presenterade aldrig några bevis för sina anklagelser som avvisats i västvärlden. Flera analytiker menar att det handlar om en rysk desinformationskampanj, skriver Sky News.

Nu kan alltså även FN-organet IAEA konstatera att det inte finns någonting som stödjer det ryska påståendet.

– Under de senaste dagarna har inspektörerna kunnat utföra alla aktiviteter som IAEA hade planerat att genomföra och de fick obehindrat tillträde till platserna, framhåller IAEA i ett uttalande enligt CNN.

"Världens främsta lögnare"

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba kallade Ryssland “världens främsta lögnare” efter beskedet från atomenergiorganet.

– IAEA har kontrollerat tre ukrainska anläggningar i fokus för rysk desinformation och inte hittat några bevis för några “smutsiga bomber”. Jag tackar Rafael Grossi (generaldirektör IAEA, red. anm.) för IAEA:s utmärkta och snabba samarbete som hjälpte till att motverka ryska falskheter. Ryssland har bekräftat sin status som världens främsta lögnare, framhäver ministern på Twitter.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen