Ger nytt kärnvapenbesked

2022 10 28

Det har länge spekulerats om vad som kan bli Moskvas nästa drag i det brutala anfallskriget mot Ukraina.

I takt med att Rysslands styrkor lidit nederlag på marken har de ryska terrorbombningarna mot civila ökat. En eskalering, men flera experter har framhävt att en pressad Vladimir Putin kan eskalera kriget ytterligare.

I ett värsta scenario kan den ryska diktatorn använda kärnvapen. Något som han själv hotat med upprepade gånger.

Senast när han utfärdade en order om en delvis mobilisering i Ryssland.

– Vårt land har också en rad massförstörelsevapen, inom vissa områden mer avancerade än de som finns i Natoländer. Om vårt lands territoriella integritet hotas kommer vi utan att tveka använda alla tillgängliga medel för att skydda Ryssland och vårt folk, sa Putin och tillade:

– Det här är ingen bluff.

Nytt besked

Nu ger Putin ett nytt kärnvapenbesked.

I ett anförande under en sammankomst arrangerad av ryska tankesmedjan Valdaj Discussion Club säger Putin att han inte har någon avsikt att använda kärnvapen i Ukraina.

– Vi ser inget behov av det. Det finns ingen mening med det, varken politiskt eller militärt, säger diktatorn enligt AP.

Samtidigt upprepade Putin påståendet om att Ukraina planerar att använda en så kallad smutsig bomb i kriget mot Ryssland. Diktatorn hävdar att Ryssland har identifierat de "ukrainska anläggningarna som arbetar med projektet".

Vladimir Putin presenterade inga bevis som stärkte hans påstående. 

En smutsig bomb är ett vapen  som består av en konventionell sprängladdning som sprider radioaktivt material.

Inga bevis

En enad västvärld har avvisat uppgifterna från Kreml. En av flera politiska företrädare som har dementerat Moskvas påstående är Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace.

– Försvarsministern tillbakavisade dessa påståenden och varnade för att sådana anklagelser inte ska användas som förevändning för större upptrappning, framhöll Storbritanniens försvarsdepartement i ett uttalande.

Ukraina hävdar att Rysslands ogrundade anklagelse tyder på att Moskva själva planerar att använda sig av ”smutsiga bomber” i kriget.

– När den ryske försvarsministern organiserar en telefonkarusell och ringer upp utrikesministrar med berättelser om den så kallade "smutsiga" atombomben, förstår alla vad det handlar. Alla förstår vem som är källan till allt smutsigt som kan tänkas att användas i detta krig, säger landets president Volodymyr Zelensky enligt Kyiv Post.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen