JUST NU: Annie Lööf sätter press på Socialdemokraterna

2022 08 12

Krav från både C och V kan ge Magdalena Andersson (S) huvudbry i att samla regeringsunderlag.

Riksdagsvalet närmar sig med stormsteg och det är fortfarande på flera sätt vidöppet vilket eller vilka partiet som kommer att regera Sverige till hösten.

Centerpartiet, ett potentiellt nyckelparti i regeringsunderlaget för både Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) utesluter inte samarbete med någon av statsministerkandidaterna.

– Vi kan tänka oss att fortsätta samarbetet med Socialdemokraterna – om politiken är lutad mot mitten. Vi kan tänka oss att samarbeta med Moderaterna – om de släpper sitt samarbete med SD, säger C-ledaren Annie Lööf till Aftonbladet.

“Väl förankrat”

Vänsterpartiet har dock ställt krav på att tilldelas ministerposter om de ska släppa fram en regering som leds av Magdalena Andersson.

– Det här är ett beslut som mognat fram hos oss. Det är mycket väl förankrat i vår organisation. Det kommer behöva hända, sade Nooshi Dadgostar (V) till Expressen i juli.

Centerns raka besked

Ett krav som Centerpartiet nu lämnar tydligt besked kring.

Scenariot är enligt C otänkbart och Annie Lööf kommer inte att stötta en S-ledd regering med vänsterpartister på ministerposter.

– Nej. Vänsterpartiet har aldrig suttit i en regering i Sverige och det finns en anledning till det. Jag ser inte att de kommer sitta i en regering i framtiden heller, säger Annie Lööf.

“Inte regeringsdugligt”

Enligt Annie Lööf är Vänsterpartiet “inte ett regeringsdugligt parti”, och hänvisar bland annat till då tre riksdagsledamöter från V poserade med en PKK-flagga i Almedalen.

Uppgifter Aftonbladet gör dock gällande att Centern i själva verket förbereder sig på att det är med Socialdemokraterna de avser att bilda regering med efter höstens val.

Sträckt ut handen till Lööf

Trots de stora ideologiska skillnaderna mellan C och V sträckte vänsterledaren Nooshi Dadgostar ut en hand till Centerpartiet under gårdagen.

– Det vi har gemensamt, Annie Lööf och jag, är att vi har stöttat samma statsminister. Det viktiga är att vi nu kommer bort från kaos, stök och misstroenden. Väljarna efterfrågar långsiktig stabilitet, sade hon till Sydsvenskan.

Foto: Centerpartiet

Text: Redaktionen


Storkedja stänger allt i Sverige – över 50 butiker slår igen

2024 04 23

En populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen lägger ner verksamheten i Sverige.

Det handlar om krisande The Body Shop som tvingas stänga samtliga butiker i Sverige.

Kedjan har över 50 butiker i landet.

”Noggrant övervägande”

Beslutet fattades på en extrainsatt bolagsstämma, rapporterar nättidningen Ehandel.

– Efter vederbörligt och noggrant övervägande, föreslog och beslutade aktieägaren att bolaget ska träda i frivillig likvidation, står det i protokollet från bolagsstämman, uppger tidningen.

Stora problem

The Body Shop har tampats med ekonomiska bekymmer under en längre tid.

Kedjan har lagt ner e-handeln och flera butiker har tvingats slå igen dörrarna i Sverige under 2024 – bland annat har butiker i Kungsbacka och Växjö stängts ner.

 – Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, sa Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten efter stängningen i Växjö.

Konkurs i grannländerna

Butikskedjan har tidigare försatts i konkurs i Danmark och Norge.

Dessutom befinner sig The Body Shop i rekonstruktion i både  Kanada och Storbritannien. 

Kedjan väntas stänga uppemot 100 butiker på de brittiska öarna.

Betydande minskning 

The Body Shop har funnits i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Stor aktör 

The Body Shop grundades 1976 i Brighton, Storbritannien.

Sedan dess har butikskedjan vuxit till en global verksamhet med över 30 miljoner kunder i hela världen. 

I dag har The Body Shop 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder.

Foto: T. Mossholder

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen