JUST NU: Annie Lööf sätter press på Socialdemokraterna

2022 08 12

Krav från både C och V kan ge Magdalena Andersson (S) huvudbry i att samla regeringsunderlag.

Riksdagsvalet närmar sig med stormsteg och det är fortfarande på flera sätt vidöppet vilket eller vilka partiet som kommer att regera Sverige till hösten.

Centerpartiet, ett potentiellt nyckelparti i regeringsunderlaget för både Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) utesluter inte samarbete med någon av statsministerkandidaterna.

– Vi kan tänka oss att fortsätta samarbetet med Socialdemokraterna – om politiken är lutad mot mitten. Vi kan tänka oss att samarbeta med Moderaterna – om de släpper sitt samarbete med SD, säger C-ledaren Annie Lööf till Aftonbladet.

“Väl förankrat”

Vänsterpartiet har dock ställt krav på att tilldelas ministerposter om de ska släppa fram en regering som leds av Magdalena Andersson.

– Det här är ett beslut som mognat fram hos oss. Det är mycket väl förankrat i vår organisation. Det kommer behöva hända, sade Nooshi Dadgostar (V) till Expressen i juli.

Centerns raka besked

Ett krav som Centerpartiet nu lämnar tydligt besked kring.

Scenariot är enligt C otänkbart och Annie Lööf kommer inte att stötta en S-ledd regering med vänsterpartister på ministerposter.

– Nej. Vänsterpartiet har aldrig suttit i en regering i Sverige och det finns en anledning till det. Jag ser inte att de kommer sitta i en regering i framtiden heller, säger Annie Lööf.

“Inte regeringsdugligt”

Enligt Annie Lööf är Vänsterpartiet “inte ett regeringsdugligt parti”, och hänvisar bland annat till då tre riksdagsledamöter från V poserade med en PKK-flagga i Almedalen.

Uppgifter Aftonbladet gör dock gällande att Centern i själva verket förbereder sig på att det är med Socialdemokraterna de avser att bilda regering med efter höstens val.

Sträckt ut handen till Lööf

Trots de stora ideologiska skillnaderna mellan C och V sträckte vänsterledaren Nooshi Dadgostar ut en hand till Centerpartiet under gårdagen.

– Det vi har gemensamt, Annie Lööf och jag, är att vi har stöttat samma statsminister. Det viktiga är att vi nu kommer bort från kaos, stök och misstroenden. Väljarna efterfrågar långsiktig stabilitet, sade hon till Sydsvenskan.

Foto: Centerpartiet

Text: Redaktionen