VAL 2022: Vänstern öppnar för oväntat samarbete

2022 08 11

Trots stora ideologiska skillnader öppnar Vänsterpartiet för ett samarbete med Centerpartiet. 

Det meddelar V-ledaren Nooshi Dadgostar i en intervju med Sydsvenskan.

– Det vi har gemensamt, Annie Lööf och jag, är att vi har stöttat samma statsminister. Det viktiga är att vi nu kommer bort från kaos, stök och misstroenden. Väljarna efterfrågar långsiktig stabilitet, säger hon till tidningen.

Nooshi Dadgostar konstaterar att V och C visade prov på ett samarbete när partierna i juni gav Sveriges pensionärer högre stöd efter ett gemensamt beslut.

Samsynen i pensionsfrågan talar för ett ”nära samarbete”, enligt V-ledaren.

Inget ultimatum

Nooshi Dadgostar är noga med att inte lägga ut några röda linjer inför valet.

– Vi har en komplicerad politisk situation i Sverige. Det är inte läge att förbjuda det ena eller andra partiet att sitta i regering. Det är inte läge att lägga ut röda linjer, säger V-ledaren till Sydsvenskan.

Nobbar samarbete

Men röda linjer finns hos Centerpartiet.

Ett exempel på en sådan är oviljan att samarbeta med Vänsterpartiet.

–  Vi kommer ju inte att medverka i någon regering som driver vänsterpolitik. Vi är med för att genomföra vår politik och för att samverka brett och då behöver politiken vara lutad åt mitten. Vi har ju ingått i samma regeringsunderlag under fyra års tid, tryckt gult till samma statsminister. Det har vi gjort utan att budgetförhandla med varandra. Men vi kommer inte att till exempel sitta i en regering med Vänsterpartiet, sa Annie Lööf (C) i en intervju med DN.

På frågan om Centern utesluter ett budgetsamarbete med Vänstern, svarar C-ledaren:

– Vi har ju inte budgetförhandlat med Vänsterpartiet någon gång. Det är av den anledningen att vi står väldigt långt ifrån varandra i den ekonomiska politiken. Men vi samverkar och samarbetar fortsatt gärna med Socialdemokraterna om politiken är lutad åt mitten.

Foto: Vänsterpartiet Anna Tärnhuvud

Text: Redaktionen