Anders Tegnell oroad över Sveriges siffror

2021 09 29

– Det är förstås inte bra, säger statsepidemiolog Anders Tegnell som känner sig oroad.

Frågan gäller Sveriges låga vaccinationstäckning för ungdomar och Tegnell har uttalat sig i samband med DN:s nya kartläggning som visar att ungdomar, låginkomsttagare och utrikesfödda ligger kraftigt sämre till än övriga befolkningen när det gäller vaccineringen.

Sämre än grannländerna

När det gäller vaccinationstäckningen bland Sveriges ungdomar så är den dessutom lägre i Sverige än bland unga i grannländerna.

– Ju längre ner i åldrarna, desto tidigare har avplaningen kommit. Det är förstås inte bra, säger Anders Tegnell.

Tegnell är oroad

När DN frågar Anders Tegnell om den låga täckningen bland Sveriges unga gör honom orolig så är han tydlig.

– Ja, så är det. Kurvorna mellan olika åldersgrupper var lika i början, de var bara parallellförskjutna. Men vi ser nu tecken på avplaning i de yngre åldrarna. Det finns 20–30 procentenheter kvar. Det här kräver betydligt mer arbete, befarar Tegnell.

Kommer inte nå hela vägen

Han bedömer att Sverige inte kommer att kunna övertyga alla om att vaccinera sig – trots de stor riskerna med att gå ovaccinerad. De ovaccinerade utgör en fara inte bara för sig själva utan även för andra enligt Folkhälsomyndigheten.

– Vi ska försöka nå alla men inser förstås att vi inte kommer nå hela vägen fram. Det är lite som nollvisionen i trafiken, det finns ingen anledning att stanna bara för att man nått en viss nivå, säger Anders Tegnell.

Motstånd i Östeuropa

DN:s kartläggning visar även att personer födda utanför Europa är bättre på att vaccinera sig än personer som är födda i övriga Europa och detta överraskar Tegnell.

– Jag är också överraskad. Vi vet att det finns ett stort vaccinationsmotstånd i flera länder i framför allt Östeuropa. Även i Tyskland och Frankrike finns ett stort motstånd på olika sätt. Det finns en tendens att man inte inser de stora skillnader som finns bland våra migranter och ser de som en homogen grupp vilket de absolut inte är. Det finns alltifrån högutbildade personer från Sydamerika till personer med besvärlig bakgrund från Afrikas horn. Det är stor skillnad i vaccinacceptans, säger Tegnell till DN.

ANALYS

Nu har Sverige ökat tempot för att nå ut till alla som slarvat och inte sett till att vaccinera sig klart ännu. En intressant metod är den som Region Halland har där man åker runt med en drop-in-vaccinationsbuss till olika skolor. Tidbokning behövs inte utan det är bara att droppa förbi och göra en insats för sig själv, för Sverige och för världen.

Foto: Folkhälsomyndigheten

[yop_poll id="656"]

Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen