Anders Tegnell oroad över Sveriges siffror
2021 09 29
– Det är förstås inte bra, säger statsepidemiolog Anders Tegnell som känner sig oroad.
Frågan gäller Sveriges låga vaccinationstäckning för ungdomar och Tegnell har uttalat sig i samband med DN:s nya kartläggning som visar att ungdomar, låginkomsttagare och utrikesfödda ligger kraftigt sämre till än övriga befolkningen när det gäller vaccineringen.
Sämre än grannländerna
När det gäller vaccinationstäckningen bland Sveriges ungdomar så är den dessutom lägre i Sverige än bland unga i grannländerna.
– Ju längre ner i åldrarna, desto tidigare har avplaningen kommit. Det är förstås inte bra, säger Anders Tegnell.
Tegnell är oroad
När DN frågar Anders Tegnell om den låga täckningen bland Sveriges unga gör honom orolig så är han tydlig.
– Ja, så är det. Kurvorna mellan olika åldersgrupper var lika i början, de var bara parallellförskjutna. Men vi ser nu tecken på avplaning i de yngre åldrarna. Det finns 20–30 procentenheter kvar. Det här kräver betydligt mer arbete, befarar Tegnell.
Kommer inte nå hela vägen
Han bedömer att Sverige inte kommer att kunna övertyga alla om att vaccinera sig – trots de stor riskerna med att gå ovaccinerad. De ovaccinerade utgör en fara inte bara för sig själva utan även för andra enligt Folkhälsomyndigheten.
– Vi ska försöka nå alla men inser förstås att vi inte kommer nå hela vägen fram. Det är lite som nollvisionen i trafiken, det finns ingen anledning att stanna bara för att man nått en viss nivå, säger Anders Tegnell.
Motstånd i Östeuropa
DN:s kartläggning visar även att personer födda utanför Europa är bättre på att vaccinera sig än personer som är födda i övriga Europa och detta överraskar Tegnell.
– Jag är också överraskad. Vi vet att det finns ett stort vaccinationsmotstånd i flera länder i framför allt Östeuropa. Även i Tyskland och Frankrike finns ett stort motstånd på olika sätt. Det finns en tendens att man inte inser de stora skillnader som finns bland våra migranter och ser de som en homogen grupp vilket de absolut inte är. Det finns alltifrån högutbildade personer från Sydamerika till personer med besvärlig bakgrund från Afrikas horn. Det är stor skillnad i vaccinacceptans, säger Tegnell till DN.
ANALYS
Nu har Sverige ökat tempot för att nå ut till alla som slarvat och inte sett till att vaccinera sig klart ännu. En intressant metod är den som Region Halland har där man åker runt med en drop-in-vaccinationsbuss till olika skolor. Tidbokning behövs inte utan det är bara att droppa förbi och göra en insats för sig själv, för Sverige och för världen.
Foto: Folkhälsomyndigheten