Populär metod för att få fler i Sverige att vaccinera sig

2021 09 24

Genom att erbjuda drop-in-vaccination utan tidsbokning vid skolor och specifika stadsdelar siktar nu Region Halland på att öka vaccinationstäckningen ytterligare. Och satsningen har visat sig vara populär rapporterar SVT.

– Det är framförallt bland de yngre vi ser en lägre täckning, säger Eva Fehrman, chef för mobila vaccinationsenheten på Region Halland.

Slipper boka tid

För att nå fram till ungdomarna ger sig nu regionen ut med vaccinationsbussen.

-Vi har inplanerat lite gymnasieskolor framöver och vi kommer åka runt med en buss i Halland där vi kanske stannar vid ställen där det är lite lägre vaccinationstäckning. Vi försöker fånga ungdomar som inte har blivit färdiga och tycker det är lite jobbigt att boka och sådär. Vi har sett att vaccinationstäckningen på de yngre är lite sämre än på de äldre, säger Eva Fehrman.

Bussturer

Det var när vaccinationscentralen vid Halmstad Arena stängdes igen nyligen som man inledde bussturerna. Och nu är man under ett par dagar på plats vid Högskolan i Halmstad.

Sedan ska man köra vidare till områden där det bor många invandrare då vaccinationstäckningen är extra låg i de områdena.

ANALYS

När Sverige nu öppnar upp och tar bort restriktionerna samtidigt som S-MP-regeringen valt att säga nej till krav på vaccinationspass för att få tillträde till butiker och evenemang så blir det mycket viktigt att öka vaccinationstäckningen.

Ovaccinerade skapar vårdköer

Det är de ovaccinerade som utgör lejonparten av de som vårdas på landets sjukhus och det drabbar inte bara de ovaccinerade själva utan även alla andra då det blir mindre ledig kapacitet på sjukhusen.

Region Hallands metod att satsa på mobil drop-in-vaccination utan tidsbokning är ett viktigt initiativ som blir mycket intressant att följa.

Superenkelt

En del klagar på att det är krångligt att boka vaccinationstid och den gruppen borde lockas av mobila drop-in-lösningar. Mycket enklare än så det nästan inte bli. Men det finns dock en annan variant som tycks vara ännu effektivare enligt rapporter. Och det är att man inte ska behöva boka  tid på egen hand överhuvudtaget utan att alla blir kallade istället. 

Foto: CDC

[yop_poll id="650"]