Populär metod för att få fler i Sverige att vaccinera sig

2021 09 24

Genom att erbjuda drop-in-vaccination utan tidsbokning vid skolor och specifika stadsdelar siktar nu Region Halland på att öka vaccinationstäckningen ytterligare. Och satsningen har visat sig vara populär rapporterar SVT.

– Det är framförallt bland de yngre vi ser en lägre täckning, säger Eva Fehrman, chef för mobila vaccinationsenheten på Region Halland.

Slipper boka tid

För att nå fram till ungdomarna ger sig nu regionen ut med vaccinationsbussen.

-Vi har inplanerat lite gymnasieskolor framöver och vi kommer åka runt med en buss i Halland där vi kanske stannar vid ställen där det är lite lägre vaccinationstäckning. Vi försöker fånga ungdomar som inte har blivit färdiga och tycker det är lite jobbigt att boka och sådär. Vi har sett att vaccinationstäckningen på de yngre är lite sämre än på de äldre, säger Eva Fehrman.

Bussturer

Det var när vaccinationscentralen vid Halmstad Arena stängdes igen nyligen som man inledde bussturerna. Och nu är man under ett par dagar på plats vid Högskolan i Halmstad.

Sedan ska man köra vidare till områden där det bor många invandrare då vaccinationstäckningen är extra låg i de områdena.

ANALYS

När Sverige nu öppnar upp och tar bort restriktionerna samtidigt som S-MP-regeringen valt att säga nej till krav på vaccinationspass för att få tillträde till butiker och evenemang så blir det mycket viktigt att öka vaccinationstäckningen.

Ovaccinerade skapar vårdköer

Det är de ovaccinerade som utgör lejonparten av de som vårdas på landets sjukhus och det drabbar inte bara de ovaccinerade själva utan även alla andra då det blir mindre ledig kapacitet på sjukhusen.

Region Hallands metod att satsa på mobil drop-in-vaccination utan tidsbokning är ett viktigt initiativ som blir mycket intressant att följa.

Superenkelt

En del klagar på att det är krångligt att boka vaccinationstid och den gruppen borde lockas av mobila drop-in-lösningar. Mycket enklare än så det nästan inte bli. Men det finns dock en annan variant som tycks vara ännu effektivare enligt rapporter. Och det är att man inte ska behöva boka  tid på egen hand överhuvudtaget utan att alla blir kallade istället. 

Foto: CDC

[yop_poll id="650"]

Stor prisförändring på snus och cigaretter

2024 06 19

Priset på snus och cigaretter förändras.

Skatten på tobak kommer att förändras från och med i höst.

Det har riksdagen nu beslutat.

Tanken med förändringen är att skillnaden mellan snus och cigaretter ska återspeglas.

Cigaretter är betydligt farligare än snus, och det bör märkas i en större skillnad i beskattningen, anser regeringen, som nu alltså har fått riksdagen med sig.

”Hälsoeffekterna varierar”

Beslutet innebär att skatten på snus kommer att sänkas, rapporterar Expressen.

Samtidigt så kommer skatten på cigaretter att höjas.

Frågan har bland annat drivits av SD.

– Hälsoeffekterna varierar stort mellan snus och exempelvis cigarretter. Det är mot ljuset av detta fullt rimligt att återspegla den skillnaden även i skattepolitiken så att det mer hälsosamma alternativet blir cirka tre kronor billigare, har SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt sagt i ett uttalande.

Börja gälla i höst

När det gäller snuset så sänks skatten med 20 procent, uppger tidningen.

Cigaretter, cigariller och röktobak blir däremot dyrare då skatten höjs med 9 procent.

Förslaget röstades igenom i riksdagen under tisdagen.

Förändringen kommer att börja gälla från och med den 1 november i år.

Snusskatten redan lägre

Skatten på snus är redan idag lägre än på cigaretter.

Men Tidöpartierna bedömer alltså att skillnaden bör bli större, så att det mindre hälsofarliga alternativet blir ännu billigare.

Foto: Swedish Match Peter Knutson

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen