Anders Borg kritiserar Sveriges regering

2023 12 09

Anders Borg uttrycker nu tydlig frustration avseende ett specifikt område inom rikspolitiken.

Regeringen Kristersson får på denna punkt inget beröm av den tidigare finansministern – tvärtom.

Islamistiska kretsar

Detta framgår i dag i en intervju med pressen.

– Regering, kommunledningar, statsförvaltning, kommunala förvaltningar. Alla måste förstå att det här är på allvar, betonar Anders Borg i Expressen.

Han syftar på den grova hederskultur som råder inom islamistiska kretsar i Sverige i dag.

En kultur som begår mycket allvarliga brott mot många flickor inom landets gränser.

Tvingas stå upp i månader

– Man kan inte stå handfallna och titta åt ett annat håll när vi tappar kanske något hundratal flickor, eller kanske ännu mer, vid varje terminsstart, säger Anders Borg till tidningen som rapporterar om mycket otäcka och grova brott mot unga flickor.

Det handlar bland annat om tjejer som tvingas stå upp i klassrummet i tre månader på grund av könsstympning utan att Sveriges rättsväsen agerar och Anders Borg är upprörd över situationen.

Polisen agerar inte tillräckligt

Han efterlyser inte bara mycket kraftfullare tag av regeringen och andra offentliga aktörer utan även från polisen.

Anders Borg menar att polisen i Sverige allt som oftast struntar i att hjälpa de utsatta offren – det vill säga unga flickor.

4-åringar drabbas

– Ibland är könsstympning ett krav för att få gifta sig – det ses som ett sätt att kontrollera flickors och kvinnors sexualitet genom att garantera deras oskuld.

Det förklarar Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck på sin webbsida.

– Det är oftast flickor i 4–14-årsåldern som utsätts för könsstympning.

– Det förekommer även att spädbarn könsstympas och ibland vuxna kvinnor som ska gifta sig

Utsedd till ambassadör

Anders Borg som var Sveriges finansminister 2006-2014 är goodwillambassadör i Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF).

Det är en obunden, sekulär och ideell förening som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck.

– Sverige ska vara ett öppet samhälle där alla människor ska få söka sin väg genom livet.

– Hederskultur och hedersvåld begränsar människor och vårt samhälle, betonar Anders Borg på GAPF:s webbsida.

Foto: K. Carlander, Talarforum

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen