Allvarlig situation för S-MP-regeringen ANALYS: Förklaring krävs

2021 09 23

Utländska aktörer klassar dem som säkerhetshot och de har under många år tillhört kärnan av terrorsekten IS – men svenska staten har släppt ut dem fritt i svenska samhället.

Det avslöjar i dag SVT som rapporterar att terrorkvinnorna som klassas som ett säkerhetshot av det kurdiska självstyret på grund av sin terrorhistorik inom IS redan direkt förhör vid ankomst till Sverige släpptes ut i svenska samhället.

Ingen ordentlig bedömning

–  Detta utan att det gjorts en ordentlig bedömning om de fortfarande är radikala och kan utgöra en fara för samhället, rapporterar SVT idag. SVT betonar att en del av terrorkvinnorna var så radikala att de inte ens ville tillbaka till Sverige.

Folkmord och skära av halsen

SVT erfar idag följande om terrorkvinnorna som nyligen kom till Sverige:

▪En av kvinnorna är från Göteborg och misstänks för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott. Hon sattes på ett tåg med ett nummer till en socialjour och enligt SVT är det upp till henne själv att kontakta myndigheterna.

▪En annan kvinna från Västsverige är dömd till rättspsykiatrisk vård då hon hotat att döda en skötare och sagt att hon ska skära halsen av skötarens pappa inför hans ögon. Hon har enligt egna uppgifter varit med och mördat människor med IS. Även hon släpptes helt fri efter förhör. En släkting hämtade henne.

▪En annan kvinna satte sina minderåriga barn i IS träningsläger för att bli terrorbarnsoldater. 18 och 14 år gamla dödades de i strid. Hon misstänks även för tvångsgifte och krigsbrott men även hon släpptes helt fri efter förhör.

Blir förbannad

Terrorforskaren Magnus Ranstorp är upprörd och anser att Sverige gör fel som släpper ut dem fritt i samhället och att man istället bör göra som Danmark som möter upp dem med ett avhopparprogram.

– Det är helt oacceptabelt. Jag blir förbannad, säger Ranstorp till SVT.

ANALYS

Detta handlar om terrorister som genomfört helt ofattbart grymma brott. Och de släpps ut fritt i svenska samhället. Andra länder hanterar saken på ett stramare sätt men i Sverige tycks vind för våg-mentalitet gälla enligt SVT:s rapportering.

Oavsett hur den exakta ansvarsfördelningen ser ut mellan polis, andra myndigheter och regeringen så är det regeringen som ställs till svars av väljarna och regeringen har även besvarat många tidigare frågor kring terrorkvinnorna.

Regeringen Löfven

Detta kan väntas leda till mycket kraftig kritik mot S-MP-regeringen och det är svårt att förstå hur Regeringen Löfven resonerar. Om regeringens bedömning är att den inte har någon som helst juridisk möjlighet att hindra att terrorkvinnorna släpps ut fritt i svenska samhället så bör regeringen vinna på att förklara det för väljarna.

Förklaring krävs

Om det i stället är så att S-MP-regeringen står bakom att terrorkvinnorna släpps ut på detta sätt så torde de vinna på att gå ut med en övertygande och kraftfull förklaring.

Annars, om regeringen avstår från båda alternativen och istället låter media och allmänheten själva göra antaganden, så kommer det leda till rejäl kritik mot regeringen och naturligtvis även oro bland allmänheten.

[yop_poll id="621"]

Kina rasar mot Sverige

2024 02 25

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


Trumps attack: ”Förlorar tredje världskriget”

2024 02 24

Donald Trump höll ett ursinnigt tal under lördagen, där han bland annat hävdade att USA kan komma att förlora ett tredje världskrig.

Donald Trump höll tal för sina supportrar under lördagen.

Talet ägde rum inför primärvalet i South Carolina, som hålls under kvällen och natten, svensk tid.

I sitt tal gjorde Trump flera märkbara uttalanden – inte minst om USA:s sittande president, Joe Biden.

Talet var minst sagt alarmistiskt.

– Det enda som står mellan er och Amerikas utplånande är jag, utropade Trump till sina supportrar, rapporterar tidningen Metro.

”Kommer att kollapsa”

Trump målade upp en mycket svart bild av vad som kommer att hända om Joe Biden vinner presidentvalet i november.

Han riktade bland annat udden mot Bidens invandringspolitik.

– Med fyra år till av Biden kommer horderna av illegala invandrare som trampar över våra gränser att överstiga 40 till 50 miljoner människor, hävdade Trump.

Allting kommer att kollapsa med Bidens politik, påstod Trump i talet.

– Medicare, social trygghet, sjukvård och offentlig utbildning kommer att ge vika och kollapsa, sade han.

”Tredje världskriget”

Dessutom hävdade Trump att en Biden-seger kommer att få allvarliga konsekvenser för det amerikanska folkets säkerhet.

– Hamas kommer att terrorisera våra gator, sade Trump.

Han kallade också Biden för ”den mest inkompetente presidenten i vårt lands historia”.

– Han kommer att få oss att förlora tredje världskriget.

Fokuserar på Biden

Donald Trump har en klar ledning i primärvalet mot Nikki Haley, och ser just nu ut att bli det republikanska partiets kandidat i presidentvalet i USA den 5 november.

Det kan vara skälet till att han redan nu väljer att fokusera på Biden som motståndare.

Och strategin tycks alltså vara att måla upp en mycket svart bild av vad som händer om Biden vinner.

– Vårt land kommer att sjunka till en nivå som varit oföreställbar, sade Trump i sitt tal.

Foto: Nato

Text: Redaktionen