Allvarlig situation för S-MP-regeringen ANALYS: Förklaring krävs

2021 09 23

Utländska aktörer klassar dem som säkerhetshot och de har under många år tillhört kärnan av terrorsekten IS – men svenska staten har släppt ut dem fritt i svenska samhället.

Det avslöjar i dag SVT som rapporterar att terrorkvinnorna som klassas som ett säkerhetshot av det kurdiska självstyret på grund av sin terrorhistorik inom IS redan direkt förhör vid ankomst till Sverige släpptes ut i svenska samhället.

Ingen ordentlig bedömning

–  Detta utan att det gjorts en ordentlig bedömning om de fortfarande är radikala och kan utgöra en fara för samhället, rapporterar SVT idag. SVT betonar att en del av terrorkvinnorna var så radikala att de inte ens ville tillbaka till Sverige.

Folkmord och skära av halsen

SVT erfar idag följande om terrorkvinnorna som nyligen kom till Sverige:

▪En av kvinnorna är från Göteborg och misstänks för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott. Hon sattes på ett tåg med ett nummer till en socialjour och enligt SVT är det upp till henne själv att kontakta myndigheterna.

▪En annan kvinna från Västsverige är dömd till rättspsykiatrisk vård då hon hotat att döda en skötare och sagt att hon ska skära halsen av skötarens pappa inför hans ögon. Hon har enligt egna uppgifter varit med och mördat människor med IS. Även hon släpptes helt fri efter förhör. En släkting hämtade henne.

▪En annan kvinna satte sina minderåriga barn i IS träningsläger för att bli terrorbarnsoldater. 18 och 14 år gamla dödades de i strid. Hon misstänks även för tvångsgifte och krigsbrott men även hon släpptes helt fri efter förhör.

Blir förbannad

Terrorforskaren Magnus Ranstorp är upprörd och anser att Sverige gör fel som släpper ut dem fritt i samhället och att man istället bör göra som Danmark som möter upp dem med ett avhopparprogram.

– Det är helt oacceptabelt. Jag blir förbannad, säger Ranstorp till SVT.

ANALYS

Detta handlar om terrorister som genomfört helt ofattbart grymma brott. Och de släpps ut fritt i svenska samhället. Andra länder hanterar saken på ett stramare sätt men i Sverige tycks vind för våg-mentalitet gälla enligt SVT:s rapportering.

Oavsett hur den exakta ansvarsfördelningen ser ut mellan polis, andra myndigheter och regeringen så är det regeringen som ställs till svars av väljarna och regeringen har även besvarat många tidigare frågor kring terrorkvinnorna.

Regeringen Löfven

Detta kan väntas leda till mycket kraftig kritik mot S-MP-regeringen och det är svårt att förstå hur Regeringen Löfven resonerar. Om regeringens bedömning är att den inte har någon som helst juridisk möjlighet att hindra att terrorkvinnorna släpps ut fritt i svenska samhället så bör regeringen vinna på att förklara det för väljarna.

Förklaring krävs

Om det i stället är så att S-MP-regeringen står bakom att terrorkvinnorna släpps ut på detta sätt så torde de vinna på att gå ut med en övertygande och kraftfull förklaring.

Annars, om regeringen avstår från båda alternativen och istället låter media och allmänheten själva göra antaganden, så kommer det leda till rejäl kritik mot regeringen och naturligtvis även oro bland allmänheten.

[yop_poll id="621"]