JUST NU: Åkessons attack på Lööf

2022 06 03

Jimmie Åkesson (SD) anklagar Centerpartiet och Annie Lööf (C) för att gå Socialdemokraternas ärenden.

I ett inlägg på Twitter skriver han:

– Ännu en gång är det Annie Lööf som kommer till Morgan Johanssons räddning. För vilken gång i ordningen vet jag inte. Det är tydligt att Centern blivit det vänsterparti som krafter inom partiet arbetat för att det ska bli, kommenterar Åkesson och tillägger:

– Det är bra att väljarna får denna tydliga varudeklaration, en röst på Centern är en röst på Socialdemokraterna.

Motiverade sitt beslut

Tidigare i dag meddelade Annie Lööf att Centerpartiet ställer sig bakom kritiken mot justitieminister Morgan Johansson (S), men att C inte kommer stödja SD:s misstroendeförklaring.

- Sverige vinner inte på att vare sig oppositionspartier eller regeringen sätter regeringsmakten på spel i detta osäkra omvärldsläge. Det är allvar nu. Nu krävs samling och handling, kommenterade Annie Lööf i ett inlägg på sociala medier och fortsatte:

– Politik är på riktigt och handlar om att ta ansvar för de samhällsproblem som finns och med gemensamma krafter orka ta tag i dem genom att stanna kvar vid förhandlingsbordet för att få fram verktygen som ökar tryggheten. Med politiskt spel knäcker man inte samhällsproblem. Sverige behöver, nu mer än någonsin, ledare som söker samarbete - inte splittring, betonade Annie Lööf.

Tidigare har Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna ställt sig bakom SD:s missförtroendeförklaring mot Morgan Johansson.

Politiska vilden kan avgöra

Efter Centerpartiets besked ligger nu makten i händerna på Amineh Kakabaveh, som är partilös i riksdagen.

Om hon väljer att fälla Morgan Johansson faller även hela regeringen. Statsminister Magdalena Andersson har lovat att avgå om justitieministern avsätts.

När Amineh Kakabaveh får frågan på fredagsmorgonen vill hon inte svara.

– Jag förstår att det inte är jätteläge för regeringskris. Vi har redan regeringskris, säger hon till SR Ekot.

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen