96 % av de nya smittfallen avser de som ännu inte vaccinerats

2021 07 29

Den smittsammare och farligare deltavarianten sprids snabbt i Frankrike och hela 96 % av de nya smittfallen avser personer som inte har vaccinerats.

Det uppger Frankrikes premiärminister Jean Castex avseende 18 000 smittfall som granskats i Frankrike.

– Vi är inne i fjärde vågen. Den smittsammare deltavarianten dominerar, säger premiärministern till Reuters och betonar att de nya lagarna om vaccinpasset syftar till att undvika en ny lockdown. Deltavarianten är enligt läkare inte bara smittsammare utan även farligare än tidigare virusvarianter och Sveriges vaccinsamordnare konstaterar att de ovaccinerade utgör en extra stor fara för samhället då de ökar risken för nya mutationer.

76 % av fransmännen stödjer Macrons vaccinkrav enligt en opinionsmätning rapporterar TT-AFP och franska parlamentet enades under natten till måndagen om en ny lag gällande vaccinpass som gäller följande:

◾Biografer

◾Museum

◾Konserter

◾Bibliotek

◾Teatrar

◾Idrottsmatcher

◾Övriga event med 50+ personer

◾Böter för företagare som inte kontrollerar vaccinpass

◾Restauranger

◾Kaféer

◾Shoppingcentra

◾Flyg

◾Tåg

◾Obligatorisk vaccinering för anställda i sjukvården och äldreomsorgen

◾Gäller 18 år och äldre omgående

◾Gäller 12 år och äldre från 30 september

Vaccinpasset innebär krav på QR-kod för full vaccinering inklusive dos 2, negativt test inom 48 timmar vars kostnad nu ökar eller genomgången sjukdom senaste 6 månaderna.

 – Vad är din frihet värd om du säger till mig att ”jag vill inte vaccineras” men dagen efter smittar du din pappa, mamma eller dig själv, sa president Macron när han besökte ett sjukhus, rapporterar France 24.

Lagen ska nu bedömas av Frankrikes konstitutionella råd.

Foto: Region Uppsala

[yop_poll id="415"]