Ovaccinerade utgör stor fara för Sverige – ökar risken för mutationer

2021 07 24

– Det är inte bra. Det är mycket allvarligt, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström om att en del inte vaccinerar sig.

Sveriges vaccinsamordnade Richard Bergström är mycket oroad över att en viss andel personer inte vill vaccinera sig utan istället luras av konspirationsteorier med mera. Det utgör en fara för Sverige.

– Även om vi når 80 % vaccinationsgrad kanske så är det fortfarande många som inte är vaccinerade. Det värsta tycker jag det är ju mutationerna. Att vi får mutationer och får nya varianter. Så länge det pågår aktiv smittspridning någonstans i världen, framförallt i vår närhet, så är det en fara för oss, det är inte alls bra det som händer just nu, säger Rickard Bergström till SVT.

Mycket oroväckande

Ute i Europa är det ännu fler som inte vaccinerar sig och i vissa länder florerar lögner och konspirationer kraftigt och vaccinationstäckningen är mycket låg på sina håll.

– Det är allvarligt. Det är mycket allvarligt. Det här är en kombination av att det är en allmän misstro till det offentliga, till myndigheter Och sen är det konspirationsteorier på sociala medier. Nej det här är inte bra, det är inte bra. Det är mycket oroväckande, säger Richard Bergström till SVT.

Kan drabba Sverige hårt

Vaccinationsmotståndet ute i Europa kan drabba även Sverige hårt.

– Vi kan drabbas av det här, dels har vi mycket folk som reser, vi har lastbilschaufförer och vi har turister. Vi har mycket flöden inom EU så vi får ju hit virus, säger han.

ANALYS

Det är viktigt att alla motverkar konspirationsteorier och lögner i sociala medier och på YouTube som också sprider mycket lurendrejeri om vaccinet.

Det säger sig självt att världens forskare, experter och mycket välutbildade personer som ägnat hela livet åt att forska i medicin och vaccin kan tusen gånger mer om hur vaccinet och pandemin fungerar än okända lurendrejare i sociala medier. Deras bluff är bokstavligt talat livsfarlig och utgör en stor fara för liv och hälsa.

INFO: Vaccinsamordnarens uttalande ovan gäller givetvis inte de som av medicinska skäl i nuläget ännu inte kunnat vaccinera sig. Det säger sig självt och den gruppen utgör dessutom en mycket liten andel.  

Foto: Regeringen

[yop_poll id="404"]

Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen