Ovaccinerade utgör stor fara för Sverige – ökar risken för mutationer

2021 07 24

– Det är inte bra. Det är mycket allvarligt, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström om att en del inte vaccinerar sig.

Sveriges vaccinsamordnade Richard Bergström är mycket oroad över att en viss andel personer inte vill vaccinera sig utan istället luras av konspirationsteorier med mera. Det utgör en fara för Sverige.

– Även om vi når 80 % vaccinationsgrad kanske så är det fortfarande många som inte är vaccinerade. Det värsta tycker jag det är ju mutationerna. Att vi får mutationer och får nya varianter. Så länge det pågår aktiv smittspridning någonstans i världen, framförallt i vår närhet, så är det en fara för oss, det är inte alls bra det som händer just nu, säger Rickard Bergström till SVT.

Mycket oroväckande

Ute i Europa är det ännu fler som inte vaccinerar sig och i vissa länder florerar lögner och konspirationer kraftigt och vaccinationstäckningen är mycket låg på sina håll.

– Det är allvarligt. Det är mycket allvarligt. Det här är en kombination av att det är en allmän misstro till det offentliga, till myndigheter Och sen är det konspirationsteorier på sociala medier. Nej det här är inte bra, det är inte bra. Det är mycket oroväckande, säger Richard Bergström till SVT.

Kan drabba Sverige hårt

Vaccinationsmotståndet ute i Europa kan drabba även Sverige hårt.

– Vi kan drabbas av det här, dels har vi mycket folk som reser, vi har lastbilschaufförer och vi har turister. Vi har mycket flöden inom EU så vi får ju hit virus, säger han.

ANALYS

Det är viktigt att alla motverkar konspirationsteorier och lögner i sociala medier och på YouTube som också sprider mycket lurendrejeri om vaccinet.

Det säger sig självt att världens forskare, experter och mycket välutbildade personer som ägnat hela livet åt att forska i medicin och vaccin kan tusen gånger mer om hur vaccinet och pandemin fungerar än okända lurendrejare i sociala medier. Deras bluff är bokstavligt talat livsfarlig och utgör en stor fara för liv och hälsa.

INFO: Vaccinsamordnarens uttalande ovan gäller givetvis inte de som av medicinska skäl i nuläget ännu inte kunnat vaccinera sig. Det säger sig självt och den gruppen utgör dessutom en mycket liten andel.  

Foto: Regeringen

[yop_poll id="404"]