96-åring som överlevde fyra koncentrationsläger dödad av Putins soldater

2022 03 21

96-årige Boris Romantschenko överlevde fyra av nazisternas olika koncentrationsläger – men nu har han dödats i sin bostad av ryska armén.

Trots sin ålder klarade han fortfarande av att bo kvar i sin bostad hemma i Kharkiv i nordöstra Ukraina. Men nu är hans jordeliv över.

Bombade hans hus

Buchenwalds koncentrationslägers minnescenter i Tyskland meddelar nu att 96-årige Boris har dödats av ryska armén som bombade 96-åringens bostad.

– Vi har fått veta av hans anhöriga att vår vän Boris Romantschenko har gått bort på grund av ett bombangrepp mot hans bostadshus i Kharkiv. Vi är djupt bestörtade, meddelar minnescentret.

Överlevde fyra koncentrationsläger

96-åringen som varit mycket aktiv i att informera om nazisternas förbrytelser under andra världskriget överlevde inte mindre än fyra av nazisternas olika koncentrationsläger.

Buchenwald

Roman överlevde Buchenwald utan för Weimar som var ett av nazisternas största och mest omtalade koncentrationsläger. 280 000 personer bedöms ha förts till lägret under kriget varav 57 000 mördades.

Bergen-Belsen

Han överlevde även Bergen-Belsen som var känt för alla sjukdomar på grund av de trånga förhållandena för fångarna. När de allierade befriade fångarna 15 april 1945 fann de 13 000 lik och 60 000 fångar varav de flesta var svårt undernärda.

Mittelbau-Dora

96-årige Roman överlevde även Mittelbau-Doras koncentrationsläger dit många fångar från Östeuropa fördes. 1945 tvingades många av fångarna genomföra så kallade dödsmarscher.

Höll minnet vid liv

– Boris Romantschenko kampanjade aktivt för minnet av nazismens brott och var vice ordförande vid Buchenwald-Doras internationella kommitté, framhåller minnescentret.

Han överlevde även Peenemündes koncentrationsläger rapporterar centret.

Barnbarnet

Det är hans dotterdotter som har bekräftat hans död.

Kharkivs borgmästare har klargjort att 600 byggnader har förstörts av ryska arméns angrepp mot staden som är Ukrainas näst största stad.

Många invånare, inte minst många äldre, har inte kunnat fly och en av alla de som mördats i sitt hem är alltså 96-åringen Roman.

Putins lögner

Rysslands diktator har i flera tal sagt att Ryssland angriper nazister i Ukraina, vilket är en av många lögner från Putinregimen.

Lögnen ter sig extra sjuk i detta läge när Putin faktiskt är ansvarig för att ha mördat en 96-åring som överlevt så många som fyra av nazisternas koncentrationsläger.

Bombat skolor och sjukhus

Förutom bostäder har även en mängd skolor, vårdcentraler och sjukhus bombats sönder av ryska armén som angripit staden både från luften och land.

Foto: Buchenwalds koncentrationslägers minnescenter

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen