96-åring som överlevde fyra koncentrationsläger dödad av Putins soldater

2022 03 21

96-årige Boris Romantschenko överlevde fyra av nazisternas olika koncentrationsläger – men nu har han dödats i sin bostad av ryska armén.

Trots sin ålder klarade han fortfarande av att bo kvar i sin bostad hemma i Kharkiv i nordöstra Ukraina. Men nu är hans jordeliv över.

Bombade hans hus

Buchenwalds koncentrationslägers minnescenter i Tyskland meddelar nu att 96-årige Boris har dödats av ryska armén som bombade 96-åringens bostad.

– Vi har fått veta av hans anhöriga att vår vän Boris Romantschenko har gått bort på grund av ett bombangrepp mot hans bostadshus i Kharkiv. Vi är djupt bestörtade, meddelar minnescentret.

Överlevde fyra koncentrationsläger

96-åringen som varit mycket aktiv i att informera om nazisternas förbrytelser under andra världskriget överlevde inte mindre än fyra av nazisternas olika koncentrationsläger.

Buchenwald

Roman överlevde Buchenwald utan för Weimar som var ett av nazisternas största och mest omtalade koncentrationsläger. 280 000 personer bedöms ha förts till lägret under kriget varav 57 000 mördades.

Bergen-Belsen

Han överlevde även Bergen-Belsen som var känt för alla sjukdomar på grund av de trånga förhållandena för fångarna. När de allierade befriade fångarna 15 april 1945 fann de 13 000 lik och 60 000 fångar varav de flesta var svårt undernärda.

Mittelbau-Dora

96-årige Roman överlevde även Mittelbau-Doras koncentrationsläger dit många fångar från Östeuropa fördes. 1945 tvingades många av fångarna genomföra så kallade dödsmarscher.

Höll minnet vid liv

– Boris Romantschenko kampanjade aktivt för minnet av nazismens brott och var vice ordförande vid Buchenwald-Doras internationella kommitté, framhåller minnescentret.

Han överlevde även Peenemündes koncentrationsläger rapporterar centret.

Barnbarnet

Det är hans dotterdotter som har bekräftat hans död.

Kharkivs borgmästare har klargjort att 600 byggnader har förstörts av ryska arméns angrepp mot staden som är Ukrainas näst största stad.

Många invånare, inte minst många äldre, har inte kunnat fly och en av alla de som mördats i sitt hem är alltså 96-åringen Roman.

Putins lögner

Rysslands diktator har i flera tal sagt att Ryssland angriper nazister i Ukraina, vilket är en av många lögner från Putinregimen.

Lögnen ter sig extra sjuk i detta läge när Putin faktiskt är ansvarig för att ha mördat en 96-åring som överlevt så många som fyra av nazisternas koncentrationsläger.

Bombat skolor och sjukhus

Förutom bostäder har även en mängd skolor, vårdcentraler och sjukhus bombats sönder av ryska armén som angripit staden både från luften och land.

Foto: Buchenwalds koncentrationslägers minnescenter

Text: Redaktionen


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen