96-åring som överlevde fyra koncentrationsläger dödad av Putins soldater

2022 03 21

96-årige Boris Romantschenko överlevde fyra av nazisternas olika koncentrationsläger – men nu har han dödats i sin bostad av ryska armén.

Trots sin ålder klarade han fortfarande av att bo kvar i sin bostad hemma i Kharkiv i nordöstra Ukraina. Men nu är hans jordeliv över.

Bombade hans hus

Buchenwalds koncentrationslägers minnescenter i Tyskland meddelar nu att 96-årige Boris har dödats av ryska armén som bombade 96-åringens bostad.

– Vi har fått veta av hans anhöriga att vår vän Boris Romantschenko har gått bort på grund av ett bombangrepp mot hans bostadshus i Kharkiv. Vi är djupt bestörtade, meddelar minnescentret.

Överlevde fyra koncentrationsläger

96-åringen som varit mycket aktiv i att informera om nazisternas förbrytelser under andra världskriget överlevde inte mindre än fyra av nazisternas olika koncentrationsläger.

Buchenwald

Roman överlevde Buchenwald utan för Weimar som var ett av nazisternas största och mest omtalade koncentrationsläger. 280 000 personer bedöms ha förts till lägret under kriget varav 57 000 mördades.

Bergen-Belsen

Han överlevde även Bergen-Belsen som var känt för alla sjukdomar på grund av de trånga förhållandena för fångarna. När de allierade befriade fångarna 15 april 1945 fann de 13 000 lik och 60 000 fångar varav de flesta var svårt undernärda.

Mittelbau-Dora

96-årige Roman överlevde även Mittelbau-Doras koncentrationsläger dit många fångar från Östeuropa fördes. 1945 tvingades många av fångarna genomföra så kallade dödsmarscher.

Höll minnet vid liv

– Boris Romantschenko kampanjade aktivt för minnet av nazismens brott och var vice ordförande vid Buchenwald-Doras internationella kommitté, framhåller minnescentret.

Han överlevde även Peenemündes koncentrationsläger rapporterar centret.

Barnbarnet

Det är hans dotterdotter som har bekräftat hans död.

Kharkivs borgmästare har klargjort att 600 byggnader har förstörts av ryska arméns angrepp mot staden som är Ukrainas näst största stad.

Många invånare, inte minst många äldre, har inte kunnat fly och en av alla de som mördats i sitt hem är alltså 96-åringen Roman.

Putins lögner

Rysslands diktator har i flera tal sagt att Ryssland angriper nazister i Ukraina, vilket är en av många lögner från Putinregimen.

Lögnen ter sig extra sjuk i detta läge när Putin faktiskt är ansvarig för att ha mördat en 96-åring som överlevt så många som fyra av nazisternas koncentrationsläger.

Bombat skolor och sjukhus

Förutom bostäder har även en mängd skolor, vårdcentraler och sjukhus bombats sönder av ryska armén som angripit staden både från luften och land.

Foto: Buchenwalds koncentrationslägers minnescenter

Text: Redaktionen