Jimmie Åkesson (SD): Vill inte ge asyl åt ukrainska flyktingar

2022 02 16

Ansvaret ligger hos grannländerna.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson berättar under SVT:s 30 minuter att han inte tycker att Sverige ska ge asyl åt ukrainska flyktingar om det skulle bli krig.

Inte Sveriges ansvar

Jimmie Åkesson menar att det i första hand är grannländernas ansvar att emot flyktingarna – i enlighet med i internationell lagstiftning som säger att man ska söka asyl i det första landet man kommer till.

Kan husera ett antal människor

Han fortsätter med att berätta att det inte är uteslutet att vi kan husera ett antal människor i Sverige, om kapaciteten finns. Men det är viktigt att Sverige inte tar det långsiktiga skyddsansvaret för flyktingarna.

– Vi ska inte göra om samma misstag igen som vi gjort tidigare, det är grannländerna som bör ta ansvaret för flyktingarna, säger han.

Vill inte välja mellan Putin och Biden

I samma intervju blir han tillfrågad om vem han föredrar av Putin och Biden.

Jag skulle inte vilja ha någon av dem som premiärminister eller statsminister i Sverige i alla fall, säger han.

Samtidigt poängterar Åkesson att Ryssland är ett auktoritärt samhälle och han vill inte att Sverige ska gå i den riktningen. Därför är självklart USA:s samhällssystem att föredra framför det ryska

Åkesson möts av kritik

Annie Lööf (C) utrycker sig kritisk mot Åkesson efter hans medverkan SVT:s 30 minuter. Hon menar att det borde vara lätt att välja mellan Putin och Biden.

– En är demokratiskt vald i en västerländsk demokrati. En är auktoritär, fängslar oppositionella, förbjuder MR-organisationer och har illegalt annekterat delar av sitt grannland. Men Jimmie Åkesson verkar återigen sakna demokratisk kompass och kan inte välja. SD förnekar sig inte, skriver hon på Twitter

Även miljöministern är kritisk

Miljöminister Annika Strandhäll (S) uttrycker sin kritik mot Åkessons uttalanden.

– Vi lever i en tid där den ena fängslar oppositionella och illegalt har ockuperat delar av sitt grannland och eventuellt står redo att fullt invadera. Den andre är president i USA och demokratiskt vald ledare. Detta är Moderaternas val av regeringsunderlag, skriver Strandhäll på Twitter.

Foto: Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen