INVANDRINGSBRÅKET: – Medvetna missförstånd. De borde bytas ut 2022

2021 07 08

– Det enda regeringens ministrar erbjuder är polarisering och medvetna missförstånd. De borde be om ursäkt – och sen bytas ut senast i valet 2022.

Det anser Ulf Kristersson (M) som nu slår tillbaka i det stora invandringsbråket med MP-ledaren Märta Stenevi och migrationsminister Morgan Johansson (S).

– Stenevi och Johansson fördummar debatten. Sverige behöver en seriös diskussion om invandringens problem och möjligheter – men det enda regeringens ministrar erbjuder är polarisering, medvetna missförstånd och misstänkliggöranden i politiska syften. För detta – och för sin oförmåga att ta tag i utanförskapet och kriminaliteten – borde de be om ursäkt. Och sen bytas ut senast i valet 2022, anser Ulf (M).

Detta har hänt                                                               

I P1 morgon sa Ulf Kristersson bland annat följande: 

◾– Invandringen i Sverige har blivit en belastning både när det gäller kriminalitet och när det gäller hedersproblematik, när det gäller sociala problem och trångboddhet. Titta på gängkriminaliteten. En mycket, mycket hög andel av detta handlar om invandring. Läs mer här.

◾Detta fick partiledare och ministrar från MP, S och V att reagera starkt.

– Jag förväntar mig att Ulf Kristersson ber om ursäkt till alla de hårt arbetande svenskar med utländsk bakgrund som går till jobbet varje dag, betalar skatt och ser till att Sverige fungerar, svarade Märta Stenevi (MP).

– Det här är så fruktansvärt, framförde migrationsminister Morgan Johansson

–  Centerpartiet är ett liberalt, borgerligt parti. Som inte ser människor som en belastning. Utan som vill ge kraft åt varje människa, framhöll Annie Lööf (C).

Tänker inte be om ursäkt

Men Ulf (M) tänker inte be om ursäkt utan går tvärtom till motattack mot S-MP-sidan.

– I de parallellsamhällen som nu har skapats genom en alldeles för hög invandring, kombinerat med en riktigt usel integration, frodas inte bara fattigdom utan också gängkriminaliteten med skjutningar nästan varje dag – alltför ofta med dödlig utgång. Där plågas också människor av hedersförtryck, sociala problem och trångboddhet. Igår intervjuades jag också i Sveriges radio – och fick då frågan om jag anser att invandringen till Sverige har blivit en belastning. Jag avvisade förslag om generella invandringsstopp, men svarade att det har blivit en belastning ifråga om kriminalitet, hederskultur och olika sociala problem, betonar Ulf (M).

Stoppa huvudet i sanden

– Jag lyfte väl kända och belysta problem, som ingen människa i Sverige som bryr sig det minsta om samhället, har kunnat undgå att se. Men ändå möttes jag genast av anklagelser från politiska motståndare om att skuldbelägga invandrare i största allmänhet.  Självklart har jag aldrig pekat ut vare sig enskilda invandrare, eller invandrare som grupp som en belastning för vårt land. Tvärtom: hundratusentals människor har genom decennier och sekler invandrat till Sverige och bidragit ekonomiskt och kulturellt till vårt samhälle. Men uppenbara problem måste ju erkännas om man ska ha någon chans att lösa dem. Allt annat är att stoppa huvudet i sanden, menar Ulf.

Ökar invandringen till Sverige

– För detta kräver alltså Märta Stenevi (MP) att jag ska be om ursäkt, och Morgan Johansson (S) insinuerar att jag skulle vara farlig. Vad som är farligt är den medvetna fördumningen och polariseringen av debatten. De som borde be om ursäkt är de politiker som år efter år har makten att göra något men låter utanförskapet, arbetslösheten och kriminaliteten bara växa, samtidigt som de röstar igenom lagar som avsiktligt ökar invandringen till Sverige, framhåller M-ledaren. Se hela hans svar här.

Foto: Ulf Kristersson, FB

[yop_poll id="337"]

Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen