INRIKES: Läxhjälpsföretag polisanmäls

2022 10 04

Tre ideella läxhjälpsföretag polisanmäls av Skolverket.

Enligt myndigheten har det framkommit misstankar om bidragsfusk.  

Samtliga tre har uppburit statliga bidrag, pengar de nu kommer att tvingas betala tillbaka. 

–   Syftet med statsbidraget är att öka möjligheterna för alla elever att utvecklas så långt som möjligt i sitt lärande samt att bidra till en ökad likvärdighet, poängterar Jonas Krantz, avdelningschef på Skolverket, till Skolverkets sajt. 

Han tillägger: 

–   Som en konsekvens av det menar vi att skolhuvudmannen bör vara den som ansvarar för att identifiera behovet av att anordna läxhjälp, som avgör vilka elever som har störst behov av insatserna samt vilka organisationer som på bästa sätt kan lösa dessa insatser. 

Fler som tänjt på gränserna

De tre polisanmälda företagen är långt ifrån de enda som synats. Hela 30 aktörer kontrollerades och flera av dem har agerat fel. 

– Det är ett bidrag med hög risk som attraherar oseriösa aktörer, säger Krantz till Altinget. 

De misstänkta företagen ska betala tillbaka 2,4 miljoner kronor. Övriga som befunnit sig i gråzonen ska återbetala resterande del, 2,6 miljoner kronor. 

– Det är en blandning mellan ambitioner som inte har uppfyllts – och medvetet fusk, understryker Krantz.  

Och förklarar: 

– Någon ansöker om pengar till en insats. När de senare redovisar om de har gjort det de sade, så är det inte ovanligt att någonting kan ha kommit emellan. Då får de betala tillbaka överskjutande belopp. 

Liberalerna uttryckte farhågor

Liberalerna uttryckte så sent som i fjol farhågor kring läxhjälpspengar: 

– Det är uppenbart att Skolverket måste ändra och skärpa sina rutiner om de ska få stopp på detta, säger Roger Haddad (L), Liberalernas skolpolitiska talesperson och då vice ordförande i utbildningsutskottet, till SVT. 

 

Fakta om Skolverket 

Skolverket är en förvaltningsmyndighet med ansvar att styra och stödja den svenska förskolan, skolan och vuxenutbildningen. Det arbetar för att alla barn och elever ska få en utbildning som är likvärdig och av god kvalitet i en trygg miljö. 

Foto:  Element5 Digital

Text: Redaktionen