INFORMATIONSKRIGET: Viral bild från ”CNN” användes i propagandasyfte

2022 04 28

På sociala medier har en bild på påstådda ukrainska barnsoldater blivit viral. 

Bilden uppges vara från en artikel som publicerats av CNN.

Den föreställer barnsoldater från Ukraina och har cirkulerat på sociala medier sedan 2018.

Flera länder

Inlägg innehållandes bilden har delats i flera länder och har används i flera sammanhang där det har hävdats att en artikel från CNN bevisar att Ukraina använder barnsoldater i strider mot de ryska trupperna.  

Efter en faktagranskning kan nu detta påstående förklaras som falskt, rapporterar AFP.

Nyhetsbyrån har gjort en omfattande granskning och har inte hittat några bevis för att inlägget eller bilden någonsin har publicerats av CNN.

Den amerikanska tv-kanalen har även bekräftat att avsändaren är förfalskad och att de ej står bakom bilden.

En talesperson från CNN konstaterade den 20 april att mediejätten aldrig publicerat bilden, uppger AFP.

Dök upp på Twitter

Bilden på barn i militära kläder dök återigen upp på Twitter den 14 april. En användare från Indonesien delade bilden och den blev återigen viral, rapporterar AFP.

Bildtexten löd: ”Desperata åtgärder”.

CNN:s officiella logotyp syntes längst upp till höger.

Fejkintervju

I texten nedanför bilden hävdades det att CNN intervjuat en 12-årig ukrainsk flicka.

Texten i sin helhet:

– När striderna i östra Ukraina intensifieras, registrerar sig modiga barn för att bekämpa de ryska inkräktarna. Vi pratade med en flicka. Olga, 12, från Zaporizjzja, berättar sin historia om hur hon tar till vapen för att bekämpa de ryska trupperna.   

Har publicerats tidigare

Nyhetsbyråns granskning visar att bilden trots allt är äkta och publicerades 2018 av den brittiska tidningen The Times.

Bilden användes i en artikel som handlade om hur barn i åldrarna sju till femton tillbringade sin semester i ett sommarläger som organiserades och drevs av Azovbataljonen, en högerextrem gruppering inom den ukrainska militären.

Fotografen kommenterar bilden

Mannen bakom bilden är den brittiske fotografen Alex Masi. Han förklarar att bilden är från ett sommarläger 2016-17 där ”barn lär sig om krigets realiteter”.

Han bekräftar att inägget som cirkulerat på Twitter är falskt. 

– Bilden är min och har aldrig använts av CNN. De här barnen är väldigt trevliga. Killarna från Azov likaså. De är inte nazister, säger han till AFP.  

Liten del av Ukrainas armé

Azovbataljonen utgör en bråkdel av den ukrainska militären med sina drygt 900 medlemmar.

Enligt Internationella institutet för strategiska studier (IISS) hade Ukraina sammanlagt 209 000 soldater i aktiv tjänst 2021.

Den ryska diktatorn Vladimir Putin har använt bataljonen i sin propaganda för att rättfärdiga sitt påstående om att nazister styr Ukraina och att landet måste ”avnazifieras”.

Foto: J. Franganillo

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


WHO varnar för ny virussmitta – ”enormt bekymmer”

2024 04 18

Världshälsoorganisationen WHO larmar om en ökad spridning av fågelinfluensa.

Influensaviruset av typen H5N1 började få stor spridning 2020. Sedan dess har miljontals fåglar dött i viruset och nu har även många däggdjur, inklusive människor, drabbats av smittan.

Sedan början av 2023 har 899 mänskliga fall av fågelinfluensa-varianten upptäckts i 23 länder. H5N1 har en mycket hög dödlighet, över hälften som smittats av varianten har avlidit (463 personer).

– Det är och förblir ett enormt bekymmer, säger WHO:s chefsforskare Jeremy Farrar på en pressträff i Genéve under torsdagen.

”Den stora oron”

WHO kallar fågelinfluensautbrottet för en ”global zoonotisk djurpandemi" – med andra ord ett virus som sprids mellan djur och människor.

– Den stora oro är förstås att det börjar infektera ankor och kycklingar och sedan allt fler däggdjur. Då kan viruset utveckla förmågan att infektera människor och sedan nå den kritiska förmågan att gå från människa till människa, säger Jeremy Farrar.

I dagsläget finns det inga bevis på att H5N1-varianten smittar från människa till människa. Men den höga dödligheten hos människor, som smittats via djurkontakt, är bekymmersam, enligt WHO.

Jeremy Farrars oroar sig också över att viruset för första gången har spridit sig till nötkreatur. Åtta amerikanska delstater har bekräftat att kor och getter har smittats.  

– När ett virus når däggdjurspopulationen, då kommer det närmare människor. Det här viruset bara letar, och letar efter nya mottagare, säger WHO:s chefsforskare.

 Fakta: Fågelinfluensan (H5N1)

- Fågelinfluensa av typen H5N1 klassas enligt smittskyddslagen som en allmänfarlig sjukdom och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i regionen och Folkhälsomyndigheten.

- Genom att fågelinfluensa av typen H5N1 klassas som allmänfarlig sjukdom underlättas arbetet med smittspårning.

Så skriver Folkhälsomyndigheten om viruset:

”Det största hotet mot människors hälsa är inte smitta av fågelinfluensa i sig, utan möjligheten att den ska ge upphov till en för människa helt ny influensavariant. I synnerhet en variant med en bättre förmåga att spridas mellan människor och mot vilken vi inte har skyddande antikroppar. Detta skulle kunna ske om en människa eller annat djur samtidigt var infekterad av både fågelinfluensa och vanlig säsongsinfluensa. Vid en sådan dubbelinfektion kan influensavirusens genetiska material blandas om (rekombineras) till nya varianter.”

Foto: World Economic Forum resp Folkhälsomyndigheten

Text: Redaktionen