Illasinnat och felaktigt rykte i Sverige på sociala medier om Ukraina

2022 02 20

Det figurerar illasinnade och falska rykten i Sverige på sociala medier kopplat till Ukrainakriget.

Att sociala medier som Facebook och Instagram titt som tätt bjuder på illasinnade rykten är inget nytt.

Både Ukraina och pandemin

Det märktes inte minst under pandemin då det florerade det ena tokigare ryktet efter det andra om allt ifrån att pandemin var en påhittad bluff till att vaccinet inte alls fungerade mot svår sjukdom och död. Och Ukraina är inget undantag.

Applåderas av ryska diktaturen

Nu cirkulerar det nämligen återigen felaktiga rykten och denna gång handlar det om rykten som applåderas av den ryska diktaturen som befaras vara i färd med att utföra det största krigsanfallet i Europa mannaminne.

Ryktets kärna

Ryktet som cirkulerar bland mindre nogräknade konton på sociala i Sverige går ut på att orsaken till att USA och Storbritannien om och om igen pekar ut att Ryssland är på väg att anfalla Ukraina vilken dag som helst beror på att USA, Storbritannien, EU och Nato vill krigshetsa Ryssland och vill skapa krig.

Ryktet är så dumt att klockorna stannar men ändå florerar det friskt på Facebook, Instagram och andra plattformar.

Tänk till

Det är väldigt lätt att lista ut att ryktet är totalt felaktigt om man bara tänker till.

◾Det är inte USA, Storbritannien, EU och Nato inklusive Norge och Danmark som just nu byggt den största militära mobiliseringen i Europa sedan andra världskriget – utan Ryssland.

◾Det är inte USA, Storbritannien, EU och Nato inklusive Norge och Danmark som redan anfallit tre regioner i Ukraina som lett till 15 000 dödsoffer – utan Ryssland.

◾Det är inte USA, Storbritannien, EU och Nato inklusive Norge och Danmark som är grymma diktaturer – utan Ryssland. Ja, sen är Turkiet en bra bit på väg.

◾Det är inte USA, Storbritannien, EU och Nato inklusive Norge och Danmark som uppger att man drar tillbaka trupper när man i tvärtom skickar fram fler trupper – utan Ryssland.

◾Det är inte USA, Storbritannien, EU och Nato inklusive Norge och Danmark som säger nej till frihet, demokrati och fria val – utan Ryssland.

Väst inte den skyldige

Det är med andra ord inte Väst som är den skyldige till att Europa står på randen till ett fasansfullt krig som enligt bedömare kan skörda 85 000 dödsoffer och utlösa en flyktingvåg till EU på mellan tre och fem miljoner personer enligt beräkningar.

Effektiv metod

Men varför går USA:s regeringschef Joe Biden och Storbritanniens regeringschef Boris Johnson ut om och om igen och preciserar att Ryssland kan komma att anfalla Ukraina vilken dag som helst?

Jo för att det är ett av de allra effektivaste sätten att motverka att Rysslands diktator inleder krig mot Ukraina.

Extremt felaktigt

Genom att hela tiden pressa Ryssland har Väst tvingat ut den ryska diktaturens utrikesminister Sergei Lavrov på banan för att upprepa att det är helt fel att Ryssland tänker anfalla Ukraina.

Det illasinnade ryktet att USA, Storbritannien och Väst försöker hetsa fram ett krig är med andra extremt felaktigt – det är i själva verket precis tvärtom. Väst gör allt som går för att förhindra ett krig.

Finns inte ens på kartan

När Putinregimen skyller allt på att Nato hotar Ryssland så står det klart att Nato inte ens kommer att sända trupper till Ukraina – inte ens om Ryssland anfaller. Att Nato skulle sända in trupper i Ryssland finns inte ens på kartan.

Putinregimens idéer är befängda.

Falska lögner

Att den ryska diktaturens lögner sprids även i Sverige på sociala medier är ingen överraskning alls. Så fungerar världen idag.

Och Ukraina är evigt tacksamma för all hjälp och stöd Väst kan ge i kampen mot den ryska diktaturen som redan slagit klorna i tre av landets 27 regioner och befaras vilja gripa även övriga 24 regioner.

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen


Rån mot Ullared

2024 05 25

Gekås i Ullared har utsatts för ett rån.

Rånet ägde rum strax före klockan 19 på fredagskvällen, uppger polisen.

Det ska ha rört sig om två gärningspersoner.

Enligt polisen har de försökt få med sig varor från varuhuset.

– Två gärningspersoner försöker under kvällen lämna ett varuhus i Ullared med bland annat jackor och tröjor, rapporterar polisen.

Gärningspersonerna tog på sig kläderna inne i butiken och gick sedan ut, enligt polisen.

Blev aggressiva

De två gärningspersonerna har enligt polisen blivit upptäckta direkt.

– Väktare på plats tar personerna på bar gärning, uppger polisen.

De misstänkta ska dock till en början ha gjort motstånd och blivit aggressiva mot väktarna som ingrep efter rånet.

– Det blir aggressivt och stökigt på plats. Polis kommer fram, rapporterar polisen.

– Väktaren agerade och initialt ska det ha blivit lite aggressivt, preciserar polisens presstalesperson, Fredrik Svedemyr, enligt GP.

Kunde gripas

Trots det kunde de två misstänkta gripas.

– De två gärningspersonerna grips misstänkta för rån, rapporterar polisen.

De misstänkta männen är i 20- och 25-årsåldern, uppger tidningen.

Därför klassas det som rån

Brottet rubriceras alltså som rån och inte som stöld.

Polisen förklarar vad det beror på:

– Det är ett större varuhus i Ullared och det blir rån i motvärnsfallet, säger Fredrik Svedemyr, enligt TV4.

Rån i motvärnsfallet innebär att någon begår en stöld och ertappas på bar gärning, och sedan använder våld eller hot om våld i syfte att komma undan.

Det bedöms alltså ha hänt i det här fallet.

Väldigt populärt varuhus

Gekås i Ullared, som ligger i Falkenbergs kommun, är Sveriges mest kända lågprisvaruhus.

Varuhuset har även varit föremål för en populär realityserie i TV5.

Enligt Gekås själva har de cirka 4,8 miljoner besökare varje år.

Varuhuset har dessutom cirka 1 400 anställda under högsäsongen, uppger företaget.

Foto: Jesper Molin

Text: Redaktionen