Ica tar över flera butiker från annan storkedja

2024 02 21

Ica står för en kraftig maktdemonstration i ett av Sveriges mest konsumenttäta områden.

Trots att exempelvis Coop gjort stora försök att utmana om förstaplatsen, till exempel genom att för några år sedan ta över samtliga 163 Nettobutiker i Sverige, är de chanslösa om topplaceringen.

Ica är fortfarande överlägsen etta på matmarknaden i Sverige.

Och nu stärker livsmedelsjätten sin position ytterligare genom att ta över tre butiker från en av dess största konkurrenter.

"Får en dominerande ställning"

Det handlar om tre stycken Hemköpsbutiker i Stockholm som nu byter skylt och blir Icabutiker istället.

Hemköp ingår i Axfoodkoncernen, som bland annat också äger Willys.

Och övertagandet kan inte underskattas. Icas marknadsandelar i området skjuter fullständigt i höjden – från 30 till 90 procent.

– Ica får en helt klart dominerande ställning i området, säger Stefan Nordin, vd på Prospect Mapping som analyserar varumärken, till Svenska Dagbladet.

Myndighet granskade

De aktuella butikerna, på Telefonplan, Sjövikshallen och Liljeholmskajen, ligger längs med den röda tunnelbanelinjen och har därför väldigt många potentiella kunder i sitt upptagningsområde.

Maktövertagandet har dock inte gått under radarn. Bland annat har Konkurrensverket fått upp ögonen för ägarbytet, men efter att myndigheten fått in de svar man eftersökt lades ärendet ned.

– Så som vi tidigare har berättat innebär hemköps-handlarnas anslutning inte att Ica direkt eller indirekt förvärvar kontroll över verksamheterna. Handlarna kommer, liksom tidigare, att äga och ha ensam kontroll över sina butiker, framhåller ICA Sveriges chef för butiksnät och etablering, Kalle Fahlin, till SvD.

Ökade vinsten med 750 miljoner

Nyligen gav Ica-koncernen ett kolossalt styrkebesked i form av att man presenterade en vinst på 931 miljoner kronor under 2023 års sista tre månader – en ökning från 185 miljoner motsvarande period 2022.

Kort tidigare hade matjätten gått ut och lovat prissänkningar från och med mars. 

– Det kommer fortsatt att vara olika priser i våra butiker då vi alla är fria handlare i samverkan, men kunden kommer att märka att man kan handla vardagsvaror till lägre priser var man än befinner sig i Sverige, sade Peter Jonsson, ordförande i ICA:s Sverigeråd.

Prislöfte hänger löst

Men det löftet verkar nu hänga i luften. Nina Jönsson, vd på Ica, kan inte garantera någon sänkning av matpriserna för kunderna.

– Nej, på grund av att våra butiker driver sina egna företag och de konkurrerar med varandra så sätter de sina priser själva, sade hon till SR Ekot i början av februari, men tillade att det inte finns något hinder för Ica-handlarna att sänka priserna.

LÄS MER: ICA-löfte i fara – nytt besked till kunderna

Foto: ICA Sverige

Text: Redaktionen


SMHI flaggar för kraftigt oväder – drar in över Sverige

2024 06 20

Rikliga nederbördsmängder och oväder är på väg in över Sverige.

Många sitter som på nålar när väderprognoserna för midsommarafton trillar in.

Och just fredagen ser ut att bli mestadels torrt i större delen av Sverige, i alla fall under dagen.

Däremot utesluts inte regn i södra och västra Götaland på kvällen – och på midsommardagen brakar ovädret loss rejält med stora mängder regn som drar in från sydväst.

Det beskedet ger SMHI i sin senaste prognos på torsdagen.

Tre län pekas ut: "Kraftiga skurar"

Enligt SMHI kommer regnovädret att slå mot södra delarna av landet.

Det är framför allt tre län som det riskerar att bli riktigt blött i.

– Främst i Skåne, Halland och Kronoberg kan inbäddade skurar bli kraftiga och rikliga nederbördsmängder väntas lokalt, framhåller SMHI:s meteorolog Lars Magnus Joelsson i ett uttalande.

Väderappen Klart flaggade under gårdagen för regnmängder på uppemot 36 millimeter i flera delar av Skåne på lördag. Den prognosen har på torsdagen sjunkit betydligt, men likt SMHI delar man uppfattningen om att det kommer att regna ordentligt under midsommarnatten.

Norra Sverige på söndag

Även om lördagens regnväder slår till mot södra Sverige innebär det inte att resten av landet kommer undan.

Det dröjer bara lite längre.

– På söndagen är det norra Sveriges tur att beröras av ett nederbördsområde som drar in från väster, understryker Lars Magnus Joelsson.

Regnet blir dock inte lika massivt som i söder.

– Måttliga nederbördsmängder väntas i samband med detta, tillägger meteorologen.

Glädjebeskedet: Värmen gör comeback

När regnet väntas falla under lördagen blir det inte heller några höga temperaturer. Mellan 12-17 grader i berörda områden är vad man kan förvänta sig.

Men den som längtar efter värmen behöver inte misströsta.

Redan om några dagar är sommartemperaturerna tillbaka.

Under nästa vecka ser ett högtryck ut att etablera sig över landet och varm luft drar in, menar Lars Magnus Joelsson.

– Särskilt fram emot mitten av veckan ser vädret ut att bli klart, lugnt och varmt.

Foto: N. Sharafutdinov

Text: Redaktionen


Akut uppmaning från Microsoft – uppdatera datorn genast

2024 06 20

Microsoft uppmanar sina användare att omedelbart uppdatera sina datorer.

Anledningen är att man upptäckt en otäck sårbarhet i operativsystemen Windows 11 och 10.

Sårbarheten är allvarlig.

Teknikjätten har stämplat den som “viktig” och gått ut med företagets näst högsta varning när det gäller en sårbarhets allvarlighetsgrad, skriver Microsoft på sin hemsida.

Wifi på offentliga platser

Flera tekniksajter har uppmärksammat Microsofts uppmaning.

Den handlar i grunden om att sårbarheten tillåter hackare att överföra ett skadligt paket till enheter som är anslutna till wifi-nätverk på offentliga platser, uppger The Verge.

Flygplatser, kaféer, hotell och till och med arbetsplatser nämns som platser där wifi-anslutna datorer är i riskzonen.

– Därifrån kan hackare köra kommandon på distans och få tillgång till ett system – allt utan autentisering eller att behöva interagera med användarna, framhåller techreportern Emma Roth på tidningen.

Se till att uppdatera

Microsoft upptäckte bristen förra veckan och åtgärdade problemet.

Uppdateringen som ska skydda användare finns tillgänglig sedan 11 juni.

Men många har skjutit fram påminnelserna om att faktiskt genomföra uppdateringen, vilket gör att de fortfarande löper risk att utnyttjas av hackare.

– Även om du inte planerar att ta med dig den bärbara dator till kaféet inom kort bör du inte vänta med den här uppdateringen, understryker The Verge.

Kan fjärrstyra datorn

Sårbarheten går under kodnamnet CVE-2024-300078.

– För att utnyttja denna sårbarhet krävs att en angripare befinner sig i närheten av målsystemet för att skicka och ta emot radiosändningar, uttrycker Microsoft i en kommentar.

Man uttalar sig även om hur en hackare skulle kunna utnyttja säkerhetsbristen.

– En oautentiserad angripare kan skada ett skadligt nätverkspaket till ett angränsande system som använder en Wi-Fi-nätverksadapter, vilket kan möjliggöra fjärrstyrning av kod.

Fakta cyberattacker

Cyberattacker strävar efter att skada eller få kontroll över viktiga dokument och system, antingen hos företagsnätverk eller personliga datornätverk.

– Cyberattacker distribueras av individer eller organisationer i politiskt, kriminellt eller personligt syfte för att förstöra eller få åtkomst till klassificerad information, informerar Microsoft och ger följande exempel på cyberattacker:

  • Skadlig kod
  • DDoS-attacker (distribuerad överbelastningsattack)
  • Nätfiske
  • SQL-injektionsattacker
  • Skriptkörning över flera webbplatser (XSS)
  • Botnät
  • Utpressningstrojaner

Foto: C. Patterson

Text: Redaktionen