I NATT: Zelensky riktar sig direkt till Putin i ny video – Vill mötas

2022 03 19

Ukrainas president Volodymyr Zelensky vänder sig direkt till den ryska regimen i ett nytt videomeddelande.

– Jag vill att alla ska lyssna på mig nu, speciellt vill jag att de i Moskva lyssnar. Det är dags att träffas och prata, dags att försäkra territoriell integritet och rättvisa för Ukraina, säger Volodymyr Zelensky enligt CNN tidigt på lördagsmorgonen.

Konsekvenser för Ryssland

Volodymyr Zelensky publicerade videon i sin officiella Facebook-kanal.

I samma videomeddelande menar den ukrainska presidenten att om inte fredssamtal genast upprättas kommer det även att få konsekvenser för Ryssland.

Minimera “misstagen”

Enligt Zelenskys meddelande är det den enda möjligheten för Ryssland att skademinimera de “misstag” man begått i kölvattnet av invasionen, rapporterar BBC.

– Annars kommer Rysslands förluster bli så stora att de inte ens över flera generationer kommer att återhämta sig, säger Volodymyr Zelensky.

180 000 ukrainare räddade

Den ukrainska presidenten uppdaterade även världen kring de senaste siffrorna vad gäller civila evakueringar.

Enligt Volodymyr Zelensky ska 180 000 ukrainare räddats genom upprättade evakueringskorridorer.

Sju humanitära korridorer

Presidenten tillkännagav även att sju humanitära korridorer är i full funktion till dags dato. Sex stycken av dem är belägrade i Sumyregionen i nordöstra Ukraina, nära gränsen till just Ryssland. Den sjunde återfinns i Donetsk, ett annat ockuperat område som kontrolleras av ryska styrkor.

Räddningsarbete i Mariupol

Samtidigt fortlöper räddningsarbetet i Mariupol kring den teater som attackerades i onsdags. CNN rapporterar på morgonen att fler än 130 människor har räddats ur rasmassorna. Flera offer är skadade.

Fortsatt inga döda

Det finns fortsatt inga uppgifter om att attacken mot de människor som sökte skydd i den folkkära teatern ska ha resulterat i några dödsfall.

Mellan 1 000 och 1 2000 personer befann sig i teatern när den träffades, uppgav Mariupols borgmästare Serhiy Orlov tidigare i veckan.

Foto: Zelensky FB

Text: Redaktionen