I NATT: Vändningen efter kritiken i tv-rutan

2022 05 19

Den före detta översten och militäranalytikern Mikhail Khodaryonok utspel i rysk stats-tv under måndagen chockade många.

På bästa sändningstid trotsade han Putinregimens propaganda. Han kritiserade den ryska armén och den geopolitiska situationen i hemlandet.

Khodaryonok varnade för att Ukrainas inom en snar framtid kan mobilisera drygt en miljon man och berömde den ukrainska arméns höga stridsmoral.

–  Läget blir värre för oss, sa han i tv-intervjun.

”Total isolering”

När han pratade om situationen i hemlandet gick det att ta på spänningen i tv-studion.

–  Det största problemet med vår militära och politiska situation är att vi befinner oss i en total isolering och att hela världen är emot oss, även om vi inte vill erkänna det.

Tillbaka i tv-rutan

På onsdagen var Khodaryonok tillbaka i tv-rutan i statskontrollerade Russia-1. Då lät det annorlunda.

Ukrainas framgångar på slagfältet avfärdades som nonsens.

– Ryktena som Ukraina sprider. De är verkligen bara rykten. Att det påstås att de har stora framgångar med motattacker eller att de till och med är redo för att inleda en motoffensiv är inte sant och det visas bäst av exempelvis Ormön.

”Kommer ta årtionden”

Han betonade att Ukrainas armé fullständigt misslyckats i sina försök att återerövra ön i Svarta havet, som ryska styrkor har kontrollerat sedan invasionens början.

– Nu säger de att de ska klara det på egen hand. Men för att klara det behöver de luftherravälde. Det kommer att vara omöjligt att uppnå för Ukrainas Väpnade Styrkor de kommande månaderna. I ett bästa scenario för dem kommer det att ta flera år, kanske till och med årtionden, konstaterade Khodaryonok.

Har pratat med honom

BBC:s Rysslandsexpert Francis Scarr, som delade onsdagens intervju med Khodaryonok, misstänker att ex-översten fått en uppläxning av partitopparna i Kreml.

– Det verkar som att någon har tagit ett snack med honom, skriver han på Twitter.

Foto: RTR 1 resp President of Russia Office

Text: Redaktionen