JUST NU: Intervjun chockar Ryssland

2022 05 18

Kremls kontroll över informationsflödet i Ryssland är vid det här laget vida känt. I tv-rutan matas tittarna med propaganda från Putinallierade reportrar och tv-gäster.

Därför har det senaste utspelet från den före detta översten och militäranalytikern Mikhail Khodaryonok skapat stor uppmärksamhet i Ryssland.

Khodaryonok talade klarspråk när han pratade om Rysslands militära insats i Ukraina och den politiska situationen i hemlandet.

Gästade populärt program

Ex-översten gästade talkshowen 60 Minutes. Det populära programmet sänds två gånger om dagen på statliga tv-kanalen Russia 1. Programledarna och gästerna förväntas följa Kremls hållning i alla frågor – inklusive allt som gäller Putins ”militära operation” i Ukraina, uppger BBC.

Därför chockade Khodaryonok många när han varnade för att situationen i hemlandet endast kommer att bli värre och att Ukraina snart kan mobilisera en miljon soldater.

Om man ser till helheten är situationen följande: Det ukrainska försvaret klarar av att beväpna en miljon människor. De säger själva att det inte är något problem för dem att mobilisera en miljon människor, sa Khodaryonok och konstaterade att Ryssland måste betrakta detta faktum som en realitet inom en snar framtid.

– Det är verkligheten och det måste finnas med i våra strategiska och operativa beräkningar. Läget blir värre för oss.

Avvisade propagandan från Kreml

Khodaryonok  avvisade Kremls propaganda som hävdar att den ukrainska armén närmar sig ett sammanbrott.

All information ska ses i sitt sammanhang. Uppgifterna om att ukrainska soldater är nära en moralisk kris och mentalt sammanbrott – för att uttrycka det enkelt – stämmer inte.

Han benämnde  den höga stridsmoralen i den ukrainska armén som en stor faktor bakom fiendens oväntade framgång mot den ryska krigsmaskinen.

– Viljan att skydda sitt hemland finns verkligen där. De är beredda att kämpa tills sista man faller. Det handlar inte om professionalism utan om hur förberedd man är.

”Hela världen är emot oss”

Avslutningsvis konstaterade Khodaryonok att hans land befinner sig i en hopplös situation som måste lösas.

– Det största problemet med [Rysslands] militära och politiska situation är att vi är i en total politisk isolering och att hela världen är emot oss, även om vi inte vill erkänna det. Vi måste lösa detta, betonade ex-översten.  

Foto: RTR 1

Text: Redaktionen