UKRAINA: Zelenskys försvar tackar Sverige i ny video

2022 06 20

Landet visar sin uppskattning för svenska vapenleveranser.

Ukrainas försvarsdepartement har publicerat en hyllningsvideo riktad direkt till Sverige.

Budskapet är landets tacksamhet över att Sverige levererat granatgeväret Carl Gustaf, och Ukraina har hittat ett väldigt humoristiskt sätt att tacka svenskarna på, vilket bland annat TV4 Nyheterna har snappat upp.

Spelade Abba-musik

– Vi gör alla dåliga investeringar, säger en text i videon samtidigt som bilder på misslyckade satsningar som Coca Colas New Coke, Bitcoin och gasledningen Nord Stream 2 florerar förbi.

– Men inte Sverige – Sverige investerade i ukrainarna, adderar sedan texten i videon till tonerna av Abbas klassiska låt “Money Money Money”.

Bilder på kungen

Videon består därefter av ett montage där granatgeväret visas upp och hur det har använts för att spränga en rysk stridsvagn. 

Filmerna på granatgeväret varvas med bilder på svenska kungen Carl XVI Gustaf. 

Uppmärksammat Sverige förr

Det är inte första gången Ukraina uppmärksammar Sverige på liknande vis. Försvarsdepartementet skänkte Sverige ett stort tack för en dryg månad sedan efter att just “Carl Gustaf” använts för att eliminera en rysk superstridsvagn av modellen T-90M.

– Den ryska stridsvagnsindustrins stolthet förstördes av det svenska handburna granatgeväret Carl Gustaf. Vi tackar svenska folket och kungen för hjälpen, framhöll departementet i ett inlägg på Twitter efter succén.

Varnar för rysk upptrappning

Samtidigt fortsätter striderna i det hårt drabbade Ukraina. 

Landets president, Volodymyr Zelensky, varnar för att Ryssland kan trappa upp sina attacker ännu hårdare kommande veckor i samband med att Ukraina väntas få beslut av EU om man ska tilldelas kandidatstatus i sin ansökningsprocess, rapporterar Reuters.

Varnar hela Europa

– Självklart bör vi den här veckan förvänta oss av Ryssland en intensifiering av dess fientliga aktiviteter. Vi förbereder oss. Vi är redo, säger Zelensky i en video natten till idag.

Han tillägger:

– Det är inte bara mot Ukraina, utan också mot Europa som vi bör vänta oss ökad fientlighet. Vi varnar våra partners.

Stärkt relation med Sverige

De ukrainsk-svenska relationerna stärks säkerligen ytterligare efter att Sverige i fredags meddelat att man säger ja till att vilja släppa in Ukraina i EU.

– Vi säger ja till kandidatlandsstatus för både Ukraina och Moldavien. Sedan kommer det att följa villkor innan man kan börja sätta igång förhandlingar, säger utrikesminister Ann Linde (S) enligt TV4.

Se Ukrainas tackvideo till Sverige här.

Foto: Kungahuset resp President of Ukraine Office

Text: Redaktionen