UKRAINA: Zelenskys försvar tackar Sverige i ny video

2022 06 20

Landet visar sin uppskattning för svenska vapenleveranser.

Ukrainas försvarsdepartement har publicerat en hyllningsvideo riktad direkt till Sverige.

Budskapet är landets tacksamhet över att Sverige levererat granatgeväret Carl Gustaf, och Ukraina har hittat ett väldigt humoristiskt sätt att tacka svenskarna på, vilket bland annat TV4 Nyheterna har snappat upp.

Spelade Abba-musik

– Vi gör alla dåliga investeringar, säger en text i videon samtidigt som bilder på misslyckade satsningar som Coca Colas New Coke, Bitcoin och gasledningen Nord Stream 2 florerar förbi.

– Men inte Sverige – Sverige investerade i ukrainarna, adderar sedan texten i videon till tonerna av Abbas klassiska låt “Money Money Money”.

Bilder på kungen

Videon består därefter av ett montage där granatgeväret visas upp och hur det har använts för att spränga en rysk stridsvagn. 

Filmerna på granatgeväret varvas med bilder på svenska kungen Carl XVI Gustaf. 

Uppmärksammat Sverige förr

Det är inte första gången Ukraina uppmärksammar Sverige på liknande vis. Försvarsdepartementet skänkte Sverige ett stort tack för en dryg månad sedan efter att just “Carl Gustaf” använts för att eliminera en rysk superstridsvagn av modellen T-90M.

– Den ryska stridsvagnsindustrins stolthet förstördes av det svenska handburna granatgeväret Carl Gustaf. Vi tackar svenska folket och kungen för hjälpen, framhöll departementet i ett inlägg på Twitter efter succén.

Varnar för rysk upptrappning

Samtidigt fortsätter striderna i det hårt drabbade Ukraina. 

Landets president, Volodymyr Zelensky, varnar för att Ryssland kan trappa upp sina attacker ännu hårdare kommande veckor i samband med att Ukraina väntas få beslut av EU om man ska tilldelas kandidatstatus i sin ansökningsprocess, rapporterar Reuters.

Varnar hela Europa

– Självklart bör vi den här veckan förvänta oss av Ryssland en intensifiering av dess fientliga aktiviteter. Vi förbereder oss. Vi är redo, säger Zelensky i en video natten till idag.

Han tillägger:

– Det är inte bara mot Ukraina, utan också mot Europa som vi bör vänta oss ökad fientlighet. Vi varnar våra partners.

Stärkt relation med Sverige

De ukrainsk-svenska relationerna stärks säkerligen ytterligare efter att Sverige i fredags meddelat att man säger ja till att vilja släppa in Ukraina i EU.

– Vi säger ja till kandidatlandsstatus för både Ukraina och Moldavien. Sedan kommer det att följa villkor innan man kan börja sätta igång förhandlingar, säger utrikesminister Ann Linde (S) enligt TV4.

Se Ukrainas tackvideo till Sverige här.

Foto: Kungahuset resp President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen