UKRAINA: ”Carl Gustaf” eliminerade rysk superstridsvagn

2022 05 10

Ett svenskt granatgevär har använts för att förstöra en toppmodern rysk stridsvagn av modellen T-90M.

Nu tackar Ukrainas försvarsdepartement Sverige för hjälpen.

– Den ryska stridsvagnsindustrins stolthet förstördes av det svenska handburna granatgeväret Carl Gustaf. Vi tackar svenska folket och kungen för hjälpen, skriver departementet i ett inlägg på Twitter.

Unik händelse

Ryssland har mobiliserat hundra stridsvagnar av modellen T-90M i Ukraina. De är toppmoderna och den mest avancerade stridsvagnen i den ryska armén, rapporterar Aftonbladet.

Framtill ”Carl Gustafs” insats har inte en enda av de ryska stridsvagnarna förstörts i striderna i Ukraina.

Den ryska superstridsvagnen

Stridsvagnen T-90M är en betydande uppdatering av den gamla sovjetiska stridsvagnen T-72. Med flera olika toppmoderna system har modellen beskrivits som ”odödlig”, rapporterar The Telegraph.

Bland annat har stridsvagnen flera avancerade försvarssystem som gör att den är väldigt svår att förstöra och den kan kontra de flesta attacker.

Men den har en svaghet. Den är sårbar om den lämnas ensam utan skydd från andra enheter. Det utnyttjade det ukrainska hemvärnet.

De låg bakom attacken

En grupp som tillhör det ukrainska territoriella försvaret, motsvarigheten till det svenska hemvärnet, låg bakom attacken. De tillhör den 127 brigaden och består av personer med blandad militär erfarenhet. Sedan Rysslands invasion har de fått lära sig att strida. De har bland annat utbildas i att hantera det svenska pansarvärnsvapnet.

Bekräftar att ”Carl Gustaf” användes

Befälet Roman Hryshchenko bekräftar att hans mannar förstörde den ryska superstridsvagnen, rapporterar Wall Street Journal.

Vapnet som användes var det svensktillverkade granatgeväret.

– Vi hittar tid att utbilda trupperna i allt från mindre skjutvapen till artillerisystem. De är motiverade och lär sig snabbt. De vet att dessa kunskaper kommer behövas imorgon, inte om ett eller två år, säger han till tidningen.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen