I NATT: Stor bröllopstragedi – minst tio döda

2023 06 12

Minst tio personer har dött och ytterligare 25 stycken vårdas på sjukhus efter en incident kopplat till ett bröllop i natt.

Ett stort antal bröllopsgäster hade slagit sig ned i en buss som skulle transportera dem från en ceremoni på en vingård i Hunter Valley utanför Sydney, Australien.

Men på väg därifrån kraschade bussen, rapporterar BBC.

– Det är så grymt, så sorgligt och så orättvist att en glädjefylld dag på en sådan vacker plats slutar med en så fruktansvärd förlust av människoliv, säger Australiens premiärminister Anthony Albanese i ett uttalande.

Pekar ut busschauffören

Premiärministern tillägger:

– Människor hyr en bröllopsbuss för att hålla sina gäster säkra, och det bidrar bara till den ofattbara karaktären av denna tragedi.

Gästerna förmodligen på väg tillbaka till sitt boende när olyckan ägde rum.

Detaljer kring händelsen saknas, men enligt australisk polis har man “tillräcklig information” för att väcka åtal mot busschauffören.

Dödssiffran kan stiga

Just busschauffören, en 58-årig man, har nu gripits och olycksplatsen behandlas som en brottsplats, enligt BBC.

– Han har varit föraren i motorfordonskollision där det har inträffat dödliga skador och det kommer att finnas anklagelser, säger kommissarien Tracy Chapman.

Hittills har åtminstone tio personer avlidit efter kraschen.

Dödssiffran kan dock komma att stiga, då människor under natten legat fastklämda under bussen. 

"Vi fick panik"

Hunter Valley är berömt för sina vackra vingårdar och det är långt ifrån ovanligt att det arrangeras bröllop i regionen.

Det aktuella bröllopet beskrivs av en gäst som “sagolikt” till dess att nyheterna om bussolyckan nådde anhöriga och andra som deltagit i evenemanget.

– Vi fick alla panik, säger gästen till australiska 7 News.

Alla inte identifierade

På morgonen svensk tid rapporterar BBC att polisen fortfarande inte har identifierat alla drabbade.

Arbetet med att kontakta anhöriga fortgår därmed.

– Familj och vänner till en person som kan ha varit ombord på bussen uppmanas att kontakta polisen, framhåller myndigheterna i ett meddelande.

Arkivfoto: N. Dumlao

Text: Redaktionen