Skräckresa på flygplan – många skadade

2023 07 04

En flygresa mellan Hawaii och Sydney förvandlades till en skrämmande upplevelse efter att en incident orsakat flera personskador.

Flyget hade lyft från Honolulu, Hawaii, och påbörjat den elva timmar långa resan till den australiska storstaden i fredags, rapporterar bland annat CNN.

Det är dock först natten till tisdagen svensk tid som flygbolaget Hawaiian Airlines går ut med händelsen i medierna.

Utan förvarning drabbades flygplanet under resan av mycket intensiv turbulens. Hela sju personer ska ha skadats i samband med den omskakande episoden.

– Turbulensen inträffade cirka fem timmar efter att planet lämnat Honolulu, säger en talesperson för flygbolaget till CNN.

Hål i taket

En video som släppts från ABC News visar kraftiga skador i taket på flygplanet efter turbulensen. Man kan se ett hål som uppstått efter att en person slungats upp ur sin stol och slagit huvudet när turbulensen slog till.

I amerikansk media beskrivs flygresan som en “skräckresa”. 

– Folk flög ur stolarna, beskriver ABC News reporter.

– Planet bara föll, vi var inte beredda, säger en passagerare som samma nyhetskanal har talat med.

Passagerare och flygvärdinnor skadade

Väl på plats i Sydney hade sjukvård kallats in för att omedelbart kunna ta hand om de skadade ombord.

Av de sju skadade personerna skickades fyra vidare för ytterligare undersökningar. Tre av de som behövde fortsatt vård var medlemmar ur kabinpersonalen.

– Vår omedelbara prioritet ä ratt fortsätta ta hand om våra passagerare och besättning som drabbats av denna turbulenshändelse, och vi tackar Sydney Airport First Responders för deras snabba hjälp, framhåller Hawaiian Airlines enligt CNN.

Liknande incident

Incidenten är särskilt anmärkningsvärd eftersom just Hawaiian Airlines råkade ut för en liknande händelse för ett drygt halvår sedan.

Då var konsekvenserna än värre. 36 personer ombord på passagerarplanet skadades, varav elva allvarligt, när kraftig turbulens slog till mot ett flyg som var på väg att landa i Honolulu.

En av de skadade var så ung som 14 månader vid det tillfället.

Mörkret kan ha påverkat

Vad exakt som orsakade turbulensen är inte klarlagt, men enligt flyganalytikern John Nance kan nattens mörker ha bidragit till att man inte sett att moln byggts upp i färdriktningen.

Den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA ska nu utreda händelsen.

Under de senaste månaderna har det förekommit flera rapporter om farlig, och i ett fall dödlig, turbulens i samband med flygresor, skriver CNN.

LÄS MER: Kraftig turbulens i flygplan – 36 skadade (19 december 2022)

Foto: J. Withers

Text: Redaktionen