I NATT: Kraftig turbulens i flygplan – 36 skadade

2022 12 19

Intensiv turbulens skakade ett passagerarplan strax före att det skulle landa i Hawaii, USA.

En halvtimme innan dess att flygplanet från Hawaiian Airlines, med 278 passagerare ombord, skulle landa på flygplatsen i Honolulu uppstod problem. Det rapporterar flera amerikanska medier, bland annat Honolulu Star-Advertiser.

Kraftig turbulens skakade planet och hela 36 personer har skadats i samband med den traumatiska händelsen. Elva ska vara allvarligt skadade och läget är kritiskt för några av dem, skriver den hawaiianska tidningen. 

Listan över skadorna inkluderar bland annat allvarliga huvudskador, skärsår och medvetslöshet. 

En av de skadade är så ung som 14 månader.

"Flög upp och slog i taket"

Bilder som sprids på sociala medier visar hur det blivit stora hål i taket efter att passagerare flugit upp ur sina säten när turbulensen startade.

En passagerare säger att den slog till utan någon som helst förvarning.

– Min mamma flög upp och slog i taket, säger passageraren Kaylee Reyes till Hawaii News Now, och tillägger att hon inte hade haft en chans att spänna fast säkerhetsbältet.

Folk blödde och grät

En annan beskriver hur en vattenflaska flög i taket så att den sprack.

– Jag vände mig om och det var ett par människor som blödde och bara försökte hålla ut. Överallt runt omkring mig var det folk som grät, säger Jazmin Bitanga.

"Sällsynt – extremt fall"

Enligt Jon Snook, Hawaiian Airs verkställande vicepresident och operativa chef, var symbolen om att spänna fast säkerhetsbältena på när turbulensen inleddes.

– Ibland uppstår dessa luftfickor utan förvarning, säger han enligt Hawaii News Now.

– Det är sällsynt att ha den nivån av extrem turbulens. Det var ett väldigt extremt fall av luftturbulens. Vi är mycket tacksamma att omfattningen av skadorna inte var kritiska. Det kunde varit värre.

Väder troligen orsaken

Anledningen till turbulensen, och hur mycket höjd planet tappade, ska nu utredas. Mycket tyder dock på att det var vädret som låg bakom den plötsliga händelsen.

– Vi tror att planet kan ha flugit igenom ett åskväder, vilket kan ha orsakat den kraftiga turbulensen. Under den tiden var det spridda åskskurar överallt. 

Tre flyg fick omledas

I samband med händelsen omleddes tre flyg mellan de hawaiianska öarna Maui och Oahu på grund av ovädret. 

Det aktuella planet som skulle landa i Honolulu kunde gå ner säkert på marken där flera ambulanser mötte upp de skadade.

– Vi stödjer alla drabbade passagerare och anställda och fortsätter att övervaka situationen, kommenterar Hawaiian Airlines.

Foto: Hawaiian Airlines

Text: Redaktionen