I NATT: Kraftig turbulens i flygplan – 36 skadade

2022 12 19

Intensiv turbulens skakade ett passagerarplan strax före att det skulle landa i Hawaii, USA.

En halvtimme innan dess att flygplanet från Hawaiian Airlines, med 278 passagerare ombord, skulle landa på flygplatsen i Honolulu uppstod problem. Det rapporterar flera amerikanska medier, bland annat Honolulu Star-Advertiser.

Kraftig turbulens skakade planet och hela 36 personer har skadats i samband med den traumatiska händelsen. Elva ska vara allvarligt skadade och läget är kritiskt för några av dem, skriver den hawaiianska tidningen. 

Listan över skadorna inkluderar bland annat allvarliga huvudskador, skärsår och medvetslöshet. 

En av de skadade är så ung som 14 månader.

"Flög upp och slog i taket"

Bilder som sprids på sociala medier visar hur det blivit stora hål i taket efter att passagerare flugit upp ur sina säten när turbulensen startade.

En passagerare säger att den slog till utan någon som helst förvarning.

– Min mamma flög upp och slog i taket, säger passageraren Kaylee Reyes till Hawaii News Now, och tillägger att hon inte hade haft en chans att spänna fast säkerhetsbältet.

Folk blödde och grät

En annan beskriver hur en vattenflaska flög i taket så att den sprack.

– Jag vände mig om och det var ett par människor som blödde och bara försökte hålla ut. Överallt runt omkring mig var det folk som grät, säger Jazmin Bitanga.

"Sällsynt – extremt fall"

Enligt Jon Snook, Hawaiian Airs verkställande vicepresident och operativa chef, var symbolen om att spänna fast säkerhetsbältena på när turbulensen inleddes.

– Ibland uppstår dessa luftfickor utan förvarning, säger han enligt Hawaii News Now.

– Det är sällsynt att ha den nivån av extrem turbulens. Det var ett väldigt extremt fall av luftturbulens. Vi är mycket tacksamma att omfattningen av skadorna inte var kritiska. Det kunde varit värre.

Väder troligen orsaken

Anledningen till turbulensen, och hur mycket höjd planet tappade, ska nu utredas. Mycket tyder dock på att det var vädret som låg bakom den plötsliga händelsen.

– Vi tror att planet kan ha flugit igenom ett åskväder, vilket kan ha orsakat den kraftiga turbulensen. Under den tiden var det spridda åskskurar överallt. 

Tre flyg fick omledas

I samband med händelsen omleddes tre flyg mellan de hawaiianska öarna Maui och Oahu på grund av ovädret. 

Det aktuella planet som skulle landa i Honolulu kunde gå ner säkert på marken där flera ambulanser mötte upp de skadade.

– Vi stödjer alla drabbade passagerare och anställda och fortsätter att övervaka situationen, kommenterar Hawaiian Airlines.

Foto: Hawaiian Airlines

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen