I NATT: Obamas pik till regeringen

2022 11 23

USA:s före detta president Barack Obama höll ett tal om hot mot demokratin vid hans stiftelse Democracy Forum i New York.

I talet varnade Obama för att ”demokratin för närvarande är under attack”, rapporterar brittiska The Independent.

– Demokratiska idéer är för närvarande under attack runt om i världen. Vi ser en manifestation av det i det omotiverade och brutala kriget i Ukraina, vi ser det i den tillbakagång som äger rum i det som en gång var väletablerade demokratier, sa expresidenten.

Barack Obama tog sedan upp Sverige och Sveriges nya regering. Enligt demokraten är utvecklingen i Sverige ett exempel på hur världen har förändrats.

– Vi ser det i den eskalerande polariseringen och desinformationen som var så uppenbar i de senaste valen, oavsett om det är i Brasilien, Filipinerna, Italien, Sverige eller här i USA, sa Obama och tillade dystert:

– Det vi ser, det som utmanas, är själva demokratins grundläggande principer.

Fortsatte sitt resonemang senare under kvällen

Senare under kvällen gästade Barack Obama pratshowen The Daily Show. I intervjun med programledaren Trevor Noah fortsatte expresidenten prata om desinformation och hotet mot demokratin.

Han tog återigen upp Sverige och nämnde Sverigedemokraternas framgång som ett skräckexempel.

– Man har precis fått in ett högerparti i Sverige. Vi brukade alltid tänka: Svenskar, de är roliga, de är så avslappnade och demokratiska, eller hur? Men om det kommer många invandrare börjar folk plötsligt bli nervösa.

En stund senare berömde han dock Sverige.

– Jag nämnde att de har problem på grund av invandringen, men å andra sidan är de skandinaviska länderna kapitalistiska och fungerar bra, sa Obama.

Oroas över SD:s framgång

Barack Obamas policychef Patrick Gaspard har tidigare varnat för att Sveriges relation med USA kan försämras om Sverigedemokraterna får ett ökat inflytande.

 – Men ett maktskifte kan innebära ett framtida ledarskap som öppet har flörtat med Putin. Det finns en stor oro här över vilket inflytande Sverigedemokraterna kan ha i en framtida regering och hur det kan påverka utrikespolitiken, sa Patrick Gaspard i en intervju med Arbetet inför årets riksdagsval.

På frågan om USA:s relation med Sverige påverkas av ett ökat inflytande för SD, svarade Gaspard:

De nuvarande relationerna är oerhört starka. Det finns en samsyn om värderingar och mål, inte bara kring Ukrainakriget utan också runt återhämtningen efter pandemin. Det är svårt att föreställa sig lika starka relationer med ett parti som är oförmöget att se skillnad mellan Biden och Putin.

Foto: Barack Obama resp Kristdemokraterna

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen