I NATT: Obamas pik till regeringen

2022 11 23

USA:s före detta president Barack Obama höll ett tal om hot mot demokratin vid hans stiftelse Democracy Forum i New York.

I talet varnade Obama för att ”demokratin för närvarande är under attack”, rapporterar brittiska The Independent.

– Demokratiska idéer är för närvarande under attack runt om i världen. Vi ser en manifestation av det i det omotiverade och brutala kriget i Ukraina, vi ser det i den tillbakagång som äger rum i det som en gång var väletablerade demokratier, sa expresidenten.

Barack Obama tog sedan upp Sverige och Sveriges nya regering. Enligt demokraten är utvecklingen i Sverige ett exempel på hur världen har förändrats.

– Vi ser det i den eskalerande polariseringen och desinformationen som var så uppenbar i de senaste valen, oavsett om det är i Brasilien, Filipinerna, Italien, Sverige eller här i USA, sa Obama och tillade dystert:

– Det vi ser, det som utmanas, är själva demokratins grundläggande principer.

Fortsatte sitt resonemang senare under kvällen

Senare under kvällen gästade Barack Obama pratshowen The Daily Show. I intervjun med programledaren Trevor Noah fortsatte expresidenten prata om desinformation och hotet mot demokratin.

Han tog återigen upp Sverige och nämnde Sverigedemokraternas framgång som ett skräckexempel.

– Man har precis fått in ett högerparti i Sverige. Vi brukade alltid tänka: Svenskar, de är roliga, de är så avslappnade och demokratiska, eller hur? Men om det kommer många invandrare börjar folk plötsligt bli nervösa.

En stund senare berömde han dock Sverige.

– Jag nämnde att de har problem på grund av invandringen, men å andra sidan är de skandinaviska länderna kapitalistiska och fungerar bra, sa Obama.

Oroas över SD:s framgång

Barack Obamas policychef Patrick Gaspard har tidigare varnat för att Sveriges relation med USA kan försämras om Sverigedemokraterna får ett ökat inflytande.

 – Men ett maktskifte kan innebära ett framtida ledarskap som öppet har flörtat med Putin. Det finns en stor oro här över vilket inflytande Sverigedemokraterna kan ha i en framtida regering och hur det kan påverka utrikespolitiken, sa Patrick Gaspard i en intervju med Arbetet inför årets riksdagsval.

På frågan om USA:s relation med Sverige påverkas av ett ökat inflytande för SD, svarade Gaspard:

De nuvarande relationerna är oerhört starka. Det finns en samsyn om värderingar och mål, inte bara kring Ukrainakriget utan också runt återhämtningen efter pandemin. Det är svårt att föreställa sig lika starka relationer med ett parti som är oförmöget att se skillnad mellan Biden och Putin.

Foto: Barack Obama resp Kristdemokraterna

Text: Redaktionen