I NATT: Obamas pik till regeringen

2022 11 23

USA:s före detta president Barack Obama höll ett tal om hot mot demokratin vid hans stiftelse Democracy Forum i New York.

I talet varnade Obama för att ”demokratin för närvarande är under attack”, rapporterar brittiska The Independent.

– Demokratiska idéer är för närvarande under attack runt om i världen. Vi ser en manifestation av det i det omotiverade och brutala kriget i Ukraina, vi ser det i den tillbakagång som äger rum i det som en gång var väletablerade demokratier, sa expresidenten.

Barack Obama tog sedan upp Sverige och Sveriges nya regering. Enligt demokraten är utvecklingen i Sverige ett exempel på hur världen har förändrats.

– Vi ser det i den eskalerande polariseringen och desinformationen som var så uppenbar i de senaste valen, oavsett om det är i Brasilien, Filipinerna, Italien, Sverige eller här i USA, sa Obama och tillade dystert:

– Det vi ser, det som utmanas, är själva demokratins grundläggande principer.

Fortsatte sitt resonemang senare under kvällen

Senare under kvällen gästade Barack Obama pratshowen The Daily Show. I intervjun med programledaren Trevor Noah fortsatte expresidenten prata om desinformation och hotet mot demokratin.

Han tog återigen upp Sverige och nämnde Sverigedemokraternas framgång som ett skräckexempel.

– Man har precis fått in ett högerparti i Sverige. Vi brukade alltid tänka: Svenskar, de är roliga, de är så avslappnade och demokratiska, eller hur? Men om det kommer många invandrare börjar folk plötsligt bli nervösa.

En stund senare berömde han dock Sverige.

– Jag nämnde att de har problem på grund av invandringen, men å andra sidan är de skandinaviska länderna kapitalistiska och fungerar bra, sa Obama.

Oroas över SD:s framgång

Barack Obamas policychef Patrick Gaspard har tidigare varnat för att Sveriges relation med USA kan försämras om Sverigedemokraterna får ett ökat inflytande.

 – Men ett maktskifte kan innebära ett framtida ledarskap som öppet har flörtat med Putin. Det finns en stor oro här över vilket inflytande Sverigedemokraterna kan ha i en framtida regering och hur det kan påverka utrikespolitiken, sa Patrick Gaspard i en intervju med Arbetet inför årets riksdagsval.

På frågan om USA:s relation med Sverige påverkas av ett ökat inflytande för SD, svarade Gaspard:

De nuvarande relationerna är oerhört starka. Det finns en samsyn om värderingar och mål, inte bara kring Ukrainakriget utan också runt återhämtningen efter pandemin. Det är svårt att föreställa sig lika starka relationer med ett parti som är oförmöget att se skillnad mellan Biden och Putin.

Foto: Barack Obama resp Kristdemokraterna

Text: Redaktionen


Akut uppmaning från Microsoft – uppdatera datorn genast

2024 06 20

Microsoft uppmanar sina användare att omedelbart uppdatera sina datorer.

Anledningen är att man upptäckt en otäck sårbarhet i operativsystemen Windows 11 och 10.

Sårbarheten är allvarlig.

Teknikjätten har stämplat den som “viktig” och gått ut med företagets näst högsta varning när det gäller en sårbarhets allvarlighetsgrad, skriver Microsoft på sin hemsida.

Wifi på offentliga platser

Flera tekniksajter har uppmärksammat Microsofts uppmaning.

Den handlar i grunden om att sårbarheten tillåter hackare att överföra ett skadligt paket till enheter som är anslutna till wifi-nätverk på offentliga platser, uppger The Verge.

Flygplatser, kaféer, hotell och till och med arbetsplatser nämns som platser där wifi-anslutna datorer är i riskzonen.

– Därifrån kan hackare köra kommandon på distans och få tillgång till ett system – allt utan autentisering eller att behöva interagera med användarna, framhåller techreportern Emma Roth på tidningen.

Se till att uppdatera

Microsoft upptäckte bristen förra veckan och åtgärdade problemet.

Uppdateringen som ska skydda användare finns tillgänglig sedan 11 juni.

Men många har skjutit fram påminnelserna om att faktiskt genomföra uppdateringen, vilket gör att de fortfarande löper risk att utnyttjas av hackare.

– Även om du inte planerar att ta med dig den bärbara dator till kaféet inom kort bör du inte vänta med den här uppdateringen, understryker The Verge.

Kan fjärrstyra datorn

Sårbarheten går under kodnamnet CVE-2024-300078.

– För att utnyttja denna sårbarhet krävs att en angripare befinner sig i närheten av målsystemet för att skicka och ta emot radiosändningar, uttrycker Microsoft i en kommentar.

Man uttalar sig även om hur en hackare skulle kunna utnyttja säkerhetsbristen.

– En oautentiserad angripare kan skada ett skadligt nätverkspaket till ett angränsande system som använder en Wi-Fi-nätverksadapter, vilket kan möjliggöra fjärrstyrning av kod.

Fakta cyberattacker

Cyberattacker strävar efter att skada eller få kontroll över viktiga dokument och system, antingen hos företagsnätverk eller personliga datornätverk.

– Cyberattacker distribueras av individer eller organisationer i politiskt, kriminellt eller personligt syfte för att förstöra eller få åtkomst till klassificerad information, informerar Microsoft och ger följande exempel på cyberattacker:

  • Skadlig kod
  • DDoS-attacker (distribuerad överbelastningsattack)
  • Nätfiske
  • SQL-injektionsattacker
  • Skriptkörning över flera webbplatser (XSS)
  • Botnät
  • Utpressningstrojaner

Foto: C. Patterson

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAR: Ryska bombplan över Finland

2024 06 20

Fyra ryska stridsflyg har kränkt Finlands luftrum.

Händelsen inträffade utanför staden Lovisa den 10 juni.

Nu kommer nya uppgifter om incidenten.

Två ryska bombplan och två stridsflyg uppges ha befunnit sig i finländskt luftrum i ungefär fyra minuter.

Det rapporterar Finlands public service-kanal Yle med hänvisning till nya uppgifter från Gränsbevakningsväsendet i Finland.

Vidare framgår det att vädret var klart när kränkningen inträffade.

Därmed har väderförhållanden inte påverkat de ryska planen.  

– Varken väder eller annan flygtrafik har enligt utredningen kunnat göra det svårt för de ryska planen att hålla sig på sina rutter, rapporterar Yle.

Utreder intrånget

Gränsbevakningsväsendet fortsätter att utreda händelsen.

Under torsdagen har myndigheten föreslagit att utredningen av fallet ska begränsas, rapporterar Hufvudstadsbladet.

– Gränsbevakningsväsendet har föreslagit till åklagaren att förundersökningen begränsas. Det här eftersom det blivit uppenbart att de misstänkta varken kan identifieras eller nås för att åtalas, framhåller tidningen.

"Mycket allvarligt"

Finlands försvarsminister Antti Häkänen har kommenterat den ryska kränkningen.

–  Vi förhåller oss mycket allvarligt till den misstänkta territoriekränkningen och utredningen av den inleds omedelbart, framhöll ministern kort efter händelsen.

Andra gången på kort tid

Det är inte första gången som ryska stridsplan gör intrång i finskt luftrum.

En liknande incident inträffade i augusti 2022. Då befann sig två ryska jaktplan i det finska luftrummet över Finska viken.

Foto: Vitaly V. Kuzmin

Text: Redaktionen