I NATT: Nytt EU-genombrott hånas av diktatorn

2022 12 16

Efter en del om och men har EU klubbat igenom ett nionde sanktionspaket mot Ryssland.

Det innebär bland annat att ytterligare 200 personer med anknytning till Ryssland adderas till sanktionslistan.

EU inför även sanktioner mot en rad komponenter som Ryssland kan använda i militärt syfte – bland annat olika typer av elektronik och IT-komponenter.

Den Europeiska unionen föreslår även nya sanktioner mot tre ryska banker, den ryska gruv- och energisektorn och mot länder som förser Ryssland med drönare.

”Misslyckat ekonomiskt krig”

Den ryska diktatorn Vladimir Putin har svarat på västs nya sanktioner.

I ett tv-tal kallar han dem för ”ett misslyckat ekonomiskt krig”.

– Vi kommer att ta bort  restriktioner inom logistik och finans. Låt mig påminner er om en sak. Genom att införa sanktioner försöker västländer pressa Ryssland mot självisolering. Det kommer aldrig att hända, säger Putin enligt Reuters.

Vänder blicken mot öst

Rysslands energiförsäljning till EU har minskat kraftigt sedan starten av kriget i Ukraina.

EU har minskat importen från Moskva och två explosioner har skadat de ryska gasledningarna Nord Stream 1 och 2.

Putin meddelar att Moskva numera kommer att vända blicken österut.

Han understryker att Ryssland kommer att öka gasförsäljningen till länder i öst och upprepade sin plan på att bygga ett nytt "gasnav" i Turkiet.

– Det kommer definiera gaspriset i Europa, säger diktatorn.

Ryssland började sälja naturgas till Kina i slutet av 2019 via Power of Siberia Pipeline. Gasledningen levererade cirka 10 miljarder kubikmeter gas 2021 och kommer att nå sin fulla kapacitet 2025.

Erkänner ”vissa svårigheter”

Rysslands ekonomi förväntas krympa med 2,5 procent under 2022.

I sitt tal erkände Putin ”vissa svårigheter”, rapporterar Reuters.

Samtidigt upprepade diktatorn sitt påstående om att Europa tar mest skada av de sanktioner som riktas mot Ryssland.

– Västerländska ekonomier har drabbats av en boomerangeffekt i form av stigande inflation till följd av deras egna sanktioner, säger Putin.

Nästa år planerar den ryska diktatorn att ta drygt en tredjedel av statsbudgeten för att finansiera anfallskriget i Ukraina. Samtidigt minskar han anslagen till skolor, sjukhus och vägar.  

Foto: C Wiedgier resp. President of Russia Office

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen


Ny variant av covid-19 sprids – här är symtomen

2024 05 24

Flera forskare befarar att en ny covidvåg kan ta världen med storm i sommar.

Det har gått ganska exakt ett år sedan WHO deklarerade att nödläget kopplat till covid-19-pandemin officiellt är över.

Men det innebär inte att viruset har slutat att förändras eller att människor inte längre blir smittade.

I USA har en ny variant av coronaviruset fått fäste och dominerar de bekräftade smittofallen, och varianten finns även i Sverige.

Den kallas för KP.2 och tillhör den så kallade Omicron-familjen.

– KP.2. verkar ersätta JN.1 och liknande subvarianter, som tidigare var de dominerande varianterna, säger Leana Wen, akutläkare och klinisk docent vid George Washington University, till CNN.

Vaccinet hjälper

En anledning till att en ny stam tränger undan tidigare dominerande varianter är att den är lika smittsam – eller till och med mer.

Det innebär att KP.2 kan spridas fort och enkelt, vilket följer det mönster som coronaviruset visat upp sedan starten.

Men det finns goda nyheter.

KP2. tycks inte orsaka mer allvarlig sjukdom än övriga varianter. Det finns heller inget skäl till att tro att befintliga vacciner och behandlingar inte skulle fungera mot varianten.

Här är symtomen

Symtomen är mycket lika övriga varianter som figurerat sedan världen bekantade sig med covid-19 för över fyra år sedan. Det handlar om rinnande näsa, ont i halsen, huvudvärk, feber, hosta och värk i kroppen.

– Vissa människor kan uppleva svårare symtom som andnöd. Covid-19 kan också förvärra underliggande tillstånd som hjärtsvikt, framhåller Leana Wen.

Blivit vanlig i Sverige

Varianten KP.2 finns bekräftad i Folkhälsomyndighetens tabell över genetiska grupper enligt pangolin där myndigheten sammanställt antalet sekvenserade fall under vecka 18.

I tabellen är varianten bland de mest förekommande i landet.

Även om smittspridningen av covid-19 fortfarande är på en relativt låg nivå uppmanar Folkhälsomyndigheten fortsatt utsatta grupper att vaccinera sig.

– Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 pågår och hittills har drygt hälften av personer 80 år och äldre fått en påfyllnadsdos under våren 2024. Alla personer 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19, understryker FHM.

Foto: CDC

Text: Redaktionen