UTRIKES: Utreder samarbete

2022 10 14

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har gett sina myndigheter i uppdrag att omedelbart undersöka möjligheterna för ett nytt gassamarbete med Ryssland.

Det bekräftar Erdogan i dag, rapporterar VG.

– Tillsammans med Putin har vi instruerat vår minister för energi- och naturresurser och relevanta institutioner på den ryska sidan att arbeta tillsammans, säger Erdogan enligt tidningen.

Turkiets president har gett sina myndigheter i uppdrag att utreda möjligheten att återupprätta ett nytt gasdistributionscenter i Turkiet.

– Även om Turkiets och Rysslands agerande kommer göra vissa upprörda så kommer det här göra utvecklingsländer glada, understryker Erdogan.

Det nya samarbetet skulle göra Turkiet till ett gasnav för Europa.

– Det nya centret skulle bli en knytpunkt för rysk gasförsäljning till bland annat Europa, skriver VG.

Vladimir Putin har etablerat idén om att exportera mer gas genom gasledningen TurkStream som går från Ryssland till Turkiet efter att gasleveranserna via Nord Stream-ledningen stoppats.

Föreslog idén under möte

Putin presenterade sitt förslag på torsdagens möte med Erdogan i Kazakstans huvudstad Astana.

Rysslands diktator framhävde att det nya gasdistributionscentret inte bara kommer säkra Rysslands gasexport, utan även bidra till att marknadspriset på naturgas pressas ner.

– I dag är dessa priser skyhöga. Vi skulle enkelt kunna reglera dem kring normala marknadsnivåer, utan politiska övertoner, sa Putin enligt Reuters.

Ryssland stod för cirka 40 procent av det totala gasflödet till  Europas före invasionen av Ukraina den 24 februari.

Den ryska gasexporten till Europa har minskat kraftigt under krigets gång. Efter de förmodade sabotagen mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2 har den avstannat.

Kritik mot Turkiet

Banden mellan Turkiet och Ryssland är starka – trots Moskvas pågående anfallskrig i Ukraina.

Ankara har fördömt invasionen, skickar vapen till Ukraina, men har samtidigt motsatt sig flera av västvärldens sanktioner.

Turkiet har bland annat motsatt sig de ekonomiska sanktioner som USA och EU infört.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen