I NATT: Nya våldsdåd skakar huvudstaden – därför har det eskalerat

2023 01 20

Sent på torsdagskvällen detonerade en sprängladdning i en trappuppgång i Årsta i Stockholm.

Polisens larmades till platsen vid 22-tiden.

Explosionen uppges ha en direkt koppling till den senaste tidens sprängdåd och skottlossningar i Stockholm, rapporterar Aftonbladet.

Enligt uppgifter till tidningen har polisen hittat spår av en handgranat.

– Det är sannolikt att det hör till den våg av händelser som vi har sett sedan juldagen. Det här är ett av de vanligaste sätten för att skrämmas, säger Stockholmspolisens presstalesperson Ola Österling till Aftonbladet.

Detonationen har orsakat splitterskador i trappuppgången. Polisen har inlett en brottsutredning om allmänfarlig ödeläggelse. 

”Riktigt rädd”

Ingen person uppges ha skadats, men flera boende vittnar om en traumatisk upplevelse.

– Jag var på väg att somna i soffan och då var det en kraftig explosion. Jag vågade inte gå ut på balkongen för jag visste inte vad som hände. Sedan såg jag polisbilar, säger en kvinna som bor i trappuppgången till DN.

Hon tillägger:

–  Jag var riktigt rädd faktiskt. Vet inte hur jag ska komma till jobbet. Man vet inte vad som händer.

Skottlossning

Några timmar efter detonationen i Årsta inträffade en skottlossning mot ett flerfamiljshus i Farsta, Stockholm. Det är den andra skjutningen i området på ett dygn.

Polisen utesluter inte att skottlossningarna har en koppling till varandra.

–  På plats kunde vi konstatera att det har skjutits in genom ett fönster. Det fanns personer i lägenheten, men ingen har kommit till skada, säger Andreas Dahlin, vakthavande befäl vid polisen, till SVT Nyheter.

Kopplas till stort gängkrig

Våldsvågen i Sveriges huvudstad kopplas till en gängkonflikt mellan två kriminella nätverk.

En gemensam nämnare för dåden uppges vara en 24-årig man med koppling till Stockholms kriminella miljöer, rapporterar SVT.

Enligt tv-kanalens uppgifter handlar allt om en maktkamp om narkotikamarknaden i Sundsvall.

På den ena sidan står 24-årignen som i dag kontrollerar marknaden i Sundsvall.

På den andra står den ökände ”Kurdiska räven” som har en ledande position i ett kriminellt nätverk i Stockholm. Den tungt kriminellt belastade mannen uppges vilja ta över marknaden i Sundsvall. En marknad som beskrivs som lukrativ och oexploaterad.

”Handlar om hämnd”

SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu bekräftar att det handlar om två grupperingar.

Den senaste våldsvågen handlar om hämndaktioner, förklarar experten.

–  Sprängningar och skjutningar har riktats mot närstående till två huvudpersoner som är ledande i två olika kriminella nätverk som polisen misstänker är i en strid med varandra, säger Diamant Salihu till SVT Nyheter.

Foto: M. Förtsch

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen