I NATT: Nya känsliga uppgifter – krisen växer för Joe Biden

2023 01 12

Krav på att USA:s president Joe Biden ska utredas uttrycks efter nya avslöjanden i natt.

Tidigare i veckan rapporterades det om känsliga fynd på ett kontor i Washington tillhörandes Joe Biden. 

Det handlade då om att hans advokater skulle ha hittat hemligstämplade dokument med, enligt uppgifter, känslig information från tiden då Biden var vicepresident under Barack Obama.

I natt var det dags igen då ytterligare en uppsättning sekretessbelagda dokument ska ha upptäckts på en annan plats än på det Washington-kontor som det första fyndet gjordes, uppger källor till NBC News och Fox News.

Upptäckts av egna medarbetare

Även den här gången är det Bidens egen personal som har upptäckt dokumenten.

– Sedan november, efter upptäckten av dokument med hemligstämplade markeringar på hans tidigare kontor, har Biden-medarbetare letat efter ytterligare hemligstämplat material som kan finnas på andra platser han använder, säger NBC News källa.

Vita huset och Justitiedepartementet har än så länge inte velat kommentera det andra inrapporterade fyndet.

Kräver utredning

Kritiken mot Biden riktas framför allt från republikaner, och jämförelser görs med hanteringen av de hemliga dokument som upptäcktes i en razzia mot förre presidenten Donald Trumps bostad i Florida.

Flera ledamöter kräver nu att en utredning inleds mot Joe Biden.

– Om ni tror att ett särskilt ombud är nödvändigt för att försäkra allmänheten om Donald Trumps hantering av hemligstämplade dokument bör ni ansöka om ett särskilt råd för president Bidens felaktiga hantering av hemligstämplade dokument när han var vicepresident, säger republikanska senatorn Lindsey Graham till Fox News.

"Häpnadsväckande dubbelmoral"

En annan republikansk senator, Josh Hawley, riktade sig direkt till justitieminister Merrick Garland som efter det första fyndet bad en åklagare i Chicago att utreda ärendet.

– Dubbelmoralen är häpnadsväckande. Det underliggande beteendet i fråga – en presidents bevarande av gamla hemligstämplade dokument som spåras tillbaka till ett tidigare presidentskap – är väsentligen detsamma i båda fallen, framhåller han på Twitter och tillägger:

– Men i president Trumps fall utlöste kvarhållandet en aldrig tidigare skådad räd mot en tidigare presidents hem.

"Samarbetar fullt ut"

Det är inte omedelbart klarlagt hur hög sekretess det är på det nya fyndet. Inte heller antalet eller exakt var dokumenten förvarats. 

– Bidens assistenter har sållat igenom dokument som lagrats på platser utanför hans tidigare kontor i Washington för att avgöra om det finns några andra hemligstämplade dokument som måste överlämnas till National Archives och granskas av justitiedepartementet, uppger NBC:s källa.

– Vi samarbetar fullt ut, uppgav Joe Biden på tisdagen efter uppdagandet av det första fyndet.

Foto: The White House

Text: Redaktionen