I NATT: Nya känsliga uppgifter – krisen växer för Joe Biden

2023 01 12

Krav på att USA:s president Joe Biden ska utredas uttrycks efter nya avslöjanden i natt.

Tidigare i veckan rapporterades det om känsliga fynd på ett kontor i Washington tillhörandes Joe Biden. 

Det handlade då om att hans advokater skulle ha hittat hemligstämplade dokument med, enligt uppgifter, känslig information från tiden då Biden var vicepresident under Barack Obama.

I natt var det dags igen då ytterligare en uppsättning sekretessbelagda dokument ska ha upptäckts på en annan plats än på det Washington-kontor som det första fyndet gjordes, uppger källor till NBC News och Fox News.

Upptäckts av egna medarbetare

Även den här gången är det Bidens egen personal som har upptäckt dokumenten.

– Sedan november, efter upptäckten av dokument med hemligstämplade markeringar på hans tidigare kontor, har Biden-medarbetare letat efter ytterligare hemligstämplat material som kan finnas på andra platser han använder, säger NBC News källa.

Vita huset och Justitiedepartementet har än så länge inte velat kommentera det andra inrapporterade fyndet.

Kräver utredning

Kritiken mot Biden riktas framför allt från republikaner, och jämförelser görs med hanteringen av de hemliga dokument som upptäcktes i en razzia mot förre presidenten Donald Trumps bostad i Florida.

Flera ledamöter kräver nu att en utredning inleds mot Joe Biden.

– Om ni tror att ett särskilt ombud är nödvändigt för att försäkra allmänheten om Donald Trumps hantering av hemligstämplade dokument bör ni ansöka om ett särskilt råd för president Bidens felaktiga hantering av hemligstämplade dokument när han var vicepresident, säger republikanska senatorn Lindsey Graham till Fox News.

"Häpnadsväckande dubbelmoral"

En annan republikansk senator, Josh Hawley, riktade sig direkt till justitieminister Merrick Garland som efter det första fyndet bad en åklagare i Chicago att utreda ärendet.

– Dubbelmoralen är häpnadsväckande. Det underliggande beteendet i fråga – en presidents bevarande av gamla hemligstämplade dokument som spåras tillbaka till ett tidigare presidentskap – är väsentligen detsamma i båda fallen, framhåller han på Twitter och tillägger:

– Men i president Trumps fall utlöste kvarhållandet en aldrig tidigare skådad räd mot en tidigare presidents hem.

"Samarbetar fullt ut"

Det är inte omedelbart klarlagt hur hög sekretess det är på det nya fyndet. Inte heller antalet eller exakt var dokumenten förvarats. 

– Bidens assistenter har sållat igenom dokument som lagrats på platser utanför hans tidigare kontor i Washington för att avgöra om det finns några andra hemligstämplade dokument som måste överlämnas till National Archives och granskas av justitiedepartementet, uppger NBC:s källa.

– Vi samarbetar fullt ut, uppgav Joe Biden på tisdagen efter uppdagandet av det första fyndet.

Foto: The White House

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


Två storsäljande matvaror ska minska med 50 procent hos svenska folket

2024 02 23

Konsumtionen av två typer av livsmedel ska kapas med hälften.

Det slår Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten fast i en ny analys.

Anledningen är att alldeles för många dödsfall hör ihop med vad vi stoppar i oss – vilket nu ska bromsas med hjälp av nya mål.

Specifikt handlar det om två typer av matvaror – energitäta och näringsfattiga livsmedel.

Det stora målet är att konsumtionen av dessa ska ha minskat med 50 procent fram till 2035.

– Vi skulle behöva komma ännu längre egentligen, men det är ett mål som vi bedömer är realistiskt eftersom vi vet att det är svårt att få till förändringar, säger Karin Fritz, Livsmedelsverkets rådgivare och expert på Matsvinn, till Svenska Dagbladet.

Bland annat godis och pizza

I de två kategorierna ingår exempelvis sådant som godis, bullar kakor, pizza, piroger, glass, salt snacks och sockerläsk – och det är den yngre delen av befolkningen som köper mest av varorna.

Enligt en färsk rapport kommer nämligen 36 procent av unga personers energi från just de här typerna av livsmedel.

Detta samtidigt som den totala försäljningen av dessa varor ökat med hela 45 procent mellan 2001-2002 – trots att folk i intervjuer med Livsmedelsverket har hävdat att skär ned på godis, läsk och snacks.

– Vi vet att man ofta underrapporterar när det gäller ohälsosamma livsmedel, så det är inte så förvånande, säger Karin Fritz.

Salt ska minska med 20 procent

Det nya beskedet är ett av förslagen till nationella mål för svenska folkets matvanor som i närtid lagts fram till regeringen.

Förra veckan kom ett annat – nämligen att minska saltintaget med 20 procent, även det till år 2035.

– Det målet bör vara vägledande för de mål som sätts för såväl producentledets som dagligvaruhandelns saltsänkningsarbete, sade Annica Sohlström, generaldirektör på Livsmedelsverket, i ett pressutskick från myndigheten vid tillfället.

Bred överenskommelse

För att nå det målet har såväl livsmedelsproducenter och dagligvaruhandeln gått samman i samlad trupp.

Det handlar alltså om breda överenskommelser i branschen för att minska på salt – men även socker.

– Vår slutsats är att det finns en vilja bland producenter och handel att sänka salt- och sockerhalten i livsmedel. Många företag jobbar redan med detta men arbetet behöver intensifieras, för hälsans skull, säger Åsa Brugård Konde, projektledare för Livsmedelsverkets uppdrag.

Foto: ICA Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen