I NATT: Känsligt fynd på Joe Bidens kontor

2023 01 10

Hemligstämplade och känsliga dokument har upptäckts på ett av Joe Bidens privata kontor.

Det handlar om ungefär tio hemliga dokument från perioden då Biden var vicepresident åt Barack Obamas administration, avslöjar CBS News.

Fyndet låg inlåst hos tankesmedjan “Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement” i Washington, som är en del av Pennsylvania University.

Biden är dels hedersprofessor vid universitet, men använde också kontorsytan mellan 2017 och 2020.

Upptäckten ska ha gjorts av presidentens egna advokater när kontoret städades ut i november, uppger CBS.

Uppges vara topphemligt

Det är inte känt vad dokumenten innehåller. 

Källor till CNN uppger emellertid att materialet är av topphemlig karaktär och betecknas som SCI – sensitive compartmented information.

– Dokumenten var inte föremål för någon tidigare begäran eller utredning från arkivet. Sedan upptäckten har presidentens personliga advokater samarbetat med arkiven och justitiedepartementet för att säkerställa att all dokumentation från Obama-Biden-administrationen är i arkivets besittning, framhåller Bidens advokat Richard Sauber.

"Så ironiskt"

Justitieminister Merrick Garland har bett en åklagare i Chicago att utreda ärendet, uppger en källa till CNN.

Även kongressens republikaner har uppmärksammat fyndet och är inte sena med att rikta skarp kritik mot den sittande presidenten i Vita huset.

Framför allt eftersom Biden tidigare varit mycket kritisk till expresidenten Donald Trump som misstänks ha tagit med sig hemligstämplade dokument från sin tid som president till bostaden i Florida.

– Nu verkar det som om han kan ha gjort samma sak, säger den republikanska ledamoten James Comer från Kentucky till CNN.

– Så ironiskt.

Trump kommenterade direkt

Även Donald Trump, som nyligen tillkännagett att han vill bli president igen 2024, har uttalat sig om fyndet.

– När kommer FBI att göra en razzia mot Joe Bidens många hem, kanske till och med Vita huset? Sekretessen var definitivt inte hävd på dessa dokument, framhåller han på sin plattform Truth Social.

Bidens advokater har påtalat att det är en skillnad mellan dokumentupptäckterna, då fyndet i Bidens kontor direkt överlämnades till rätt myndigheter, medan det i Trumps fall saknades viktiga dokument.

Foto: The White House

Text: Redaktionen