I NATT: Ny uppmaning till Putin sprids i Ryssland

2023 03 20

Videoklipp på hur ryska soldater desperat vädjar till Vladimir Putin sprids i sociala medier.

Detta både innan och efter diktatorns uppmärksammade och kritiserade besök i Ukraina i helgen, rapporterar Washington Post.

I ett flertal videos syns hur soldaterna förtvivlat uppmanar Putin om att “reda ut situationen”.

– I dagsläget har vi fortfarande inte tagit emot vapen och ammunition, säger en man i sällskap av ett dussintal andra i ryska militäruniformer.

"Återkalla våra killar"

Samtliga ansikten är dolda av balaklavor medan personen läser upp ett brev adresserat till Putin.

– Vi ber om att våra killar återkallas från det här överfallet eftersom de inte har den nödvändiga utbildningen eller erfarenheter, vädjar mannen i gruppen, som enligt Washington Post identifierats som soldater från en division i Serpukhov, 62 mil söder om Moskva, en enhet nu stationerad i Donetsk.

– Kära Vladimir Vladimirovitj, vi ber dig att reda ut den här situationen, tillägger mannen.

Många klipp sprids

Videon, som först dök upp på Telegram, är bara en i mängden av en rad nya videoklipp som dykt upp den senaste månaden.

Ryska värnpliktiga klagar högljutt på hur de skickas för att dö vid frontlinjen, och använder begrepp som “kriminella order” och “sanslösa övergrepp”.

– Människor dör för ingenting. VI är inte kött. VI är redo att kämpa med värdighet, inte som kött, i frontalattacker, säger en grupp rekryter från Kaliningrad, Murmansk och Archangelsk.

Rekryter från minst 16 regioner över hela Ryssland ska ha dykt upp i klipp där de vädjar kring Putins krigsorder, skriver den amerikanska tidningen och hänvisar till en ryska mediekanalen Vyorstka.

Pinsamma leveransproblem

I klippen belyses också Moskvas misslyckande med att ta itu med kritiska och pinsamma leveransproblem, vilket har lett till att soldater beväpnas med vapen och uniformer från andra världskriget.

Enligt Washington Post har Kreml varit märkbart tysta kring de de senaste videoklippen. Det skiljer sig åt från när han i november reagerade med viss oro på ett en första våg av videos som innehöll en grupp kvinnor som beskrevs som soldaternas mödrar.

– Man bör inte helt lita på internet eftersom det är fullt av olika falska historier, bedrägerier och lögner, sade Putin då.

"Tjänstgör ofrivilligt"

Enligt forskaren Rob Lee, verksam vid Foreign Policy Research Institute i New York, är det föga förvånande att Ryssland möter s stora problem efter ett år.

Man har helt enkelt inte varit förberedda.

– De här rekryterna tjänstgör ofrivilligt. De utbildas inte ordentligt och har inte rätt utrustning, säger han.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen