I NATT: Nordkoreas löfte till omvärlden – FN slår larm

2023 02 07

Inför två stora dagar i Nordkorea avger diktatorn Kim Jong Un ett löfte till resten av världen.

Det är i samband med, för Nordkorea, två historiska dagar som diktatorn vänder sig till omvärlden med ett nytt budskap.

Först ska grundandet av landets väpnade styrkor firas på onsdag. Därefter väntar födelsedagen för Kim Jong Il, son till Nordkoreas grundare Kim Il Sung och pappa till Kim Jong Un, en dag som även kallas “den lysande stjärnans dag”.

Diktatorns budskap

Och inför en massiv parad övervakad av Kim Jong Un själv var Nordkoreas budskap, förmedlat via diktatorns högsta tjänstemän inom armén,  enligt följande: landet ska förberedas inför krig med “utökade och intensifierade militära övningar”, rapporterar AP.

Löftet är direkt kopplat till den senaste veckans gemensamma flygövningar av Sydkorea och USA, någonting som även det väckte kraftiga reaktioner hos grannen i norr då man varnade för en “kritisk krigszon” på korehalvön.

Krävt "exceptionell" kärnvapenökning

Nyligen har Kim Jong Un även krävt en “exceptionell” ökning av Pyongyangs kärnvapenarsenal, inklusive masstillverkning av taktiska kärnvapen och utveckling av nya missiler för kärnvapenangrepp.

– Nordkorea antyder om möjligheten till militära åtgärder i framtiden som han kallar operativ stridsträning och krigsberedskap, säger Hong Min, forskare vid Korea Institute for National Unification, till nyhetsbyrån.

FN slår larm

Parallellt med den nordkoreanska upptrappningen slår FN:s generalsekreterare Antonio Guterres larm, rapporterar Sky News.

Inför årsdagen till den ryska invasionen av Ukraina fruktar han att världen “i sömnen vandrar in i ett större krig” med “vidöppna ögon”.

– Den så kallade “taktiska” användningen av kärnvapen är absurd. Vi löper den högsta risken på decennier att ett kärnvapenkrig kan starta antingen av en slump eller planerat. Vi måste få ett slut på det hot från 13 000 kärnvapen som finns i arsenaler runt om i världen, säger FN-chefen.

Uppmaning till omvärlden

Antonio Guterres uppmanar även FN:s 193 medlemsländer att förändra sitt tankesätt och fatta sina beslut mer långsiktigt än vad som sker idag.

– Titta på vad som kommer hända med oss allihop imorgon – och agera, säger han och kallar det han menar är kortsiktigt tänk för “oansvarigt” och “omoraliskt”.

Sätter hårt mot hårt

Under ett besök i Sydkorea uttryckte nyligen den amerikanska försvarsministern Lloyd Austin att USA och Sydkorea kommer att fortsätta – och utöka – sina militära övningar tillsammans.

Man ska bland annat sätta in hangarfartyg och långdistansbombplan.

– För att motverka Nordkoreas vapenutveckling och förhindra ett krig, sade Lloyd Austin enligt Sky News.

Foto: United Nations resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Willys stoppar populära chips – allt försvinner från hyllorna

2024 04 12

Ett omfattande prisbråk utspelar sig i svensk dagligvaruhandel.

Nu försvinner de populära chipsen Pringles från Hemköps, Willys och City Gross sortiment.

Anledningen till beslutet är att supportbolaget Dagab, som ansvarar för inköp till butikerna, inte lyckats nå en överenskommelse med Pringles-ägaren Kellogg's.

Dagab anser att Kellogg's höjt priserna för mycket på de populära chipsen.

–  Vi som dagligvaruaktör lägger stor vikt vid att både värna konsumentens intressen av prisvärda produkter och att producenter och leverantörer ska få skäligt och rimligt betalt.

Det säger Marie Svaton, kommunikationschef på Dagab, till sajten Ehandel.

Vidare konstaterar Svaton att butikerna endast kommer att stoppa produkter av märket Pringles. Andra varor från Kellogg's kommer fortfarande vara en del av sortimentet.

– Det här är inget nytt. Vi fattar alltid sortimensbeslut på kommersiella grunder och det händer därmed att sortimentet revideras. I detta fall utgick Pringles ur sortimentet redan i vecka 3, säger Marie Svaton till sajten.

Stoppat kaffe

Det är inte första gången som Willys, Hemköp och City Gross stoppar en populär produkt.

I slutet av mars meddelade butikerna att produkter från kaffejätten Zoégas försvinner från butikshyllorna – eftersom Dagab inte kommer överens om prissättningen med Nestlé som äger Zoégas.

Dagabs Marie Svaton framhöll att Nestlé höjt priserna på Zoégas-produkter ”orimligt mycket”.

–  När vi får aviseringar om prisjusteringar så är det viktigt att det är rimliga och väl underbyggda. När vi inte anser det så kan det hända att vi inte kommer överens, men det här är som sagt dialoger som vi har löpande, sa hon till Dagligvarunytt. 

Tillhör Axfood

Willys, Hemköp och City Gross tillhör Axfood-koncernen.

Axfood är en av de ledande aktörerna inom dagligvaruhandeln i Sverige med 13 000 årsanställda och en nettoomsättning om drygt 80 miljarder kronor.

Här är koncernens nyckeltal för 2023:

Nettomomsättning:

81 111 Mkr (73 474)

Rörelseresultat:

3 353 Mkr (3 101)

Rörelsemarginal:

4,1 % (4,2)

Medelantalet anställda:

13 185

Egenägda butiker/handlarägda butiker

337/266

Försäljningsandel hållbarhetsmärkta varor

26,6 %

Källa: Axfood  

Foto: Willys Axfood 

Text: Redaktionen


Enorm efterfrågan – behöver anställa 300 000 nya personer

2024 04 12

Svensk industri kommer snart att lida av kraftig underbemanning om ingen förändring sker.

Det indikerar ny data som publicerats av Industrirådet tillsammans med undersökningsföretaget Demoskop.

Enligt prognosen måste industrin anställa 300 000 nya medarbetare under de kommande åren för att möta de nya förutsättningarna.

Fler pensioneras

Särskild efterfrågan är det på svetsare. Branschen skriker efter 3 000 svetsspecialister, som beskrivs som ett av de mest eftertraktade yrkena bland arbetsgivare.

– Svetskompetensen utgör en central del i västsvensk industri. Inte minst inom fordonstillverkning och batteritillverkning, framhåller utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia i en kommentar.

– Dessvärre är det idag fler som går i pension än det antal som börjar i branschen.

"Kan gå i bräschen"

För att möta behovet har nu Lernia därför börjat erbjuda en särskild utbildning till internationell svetsspecialist.

– Sverige har möjlighet att gå i bräschen för ny grön industri, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef på Lernia Yrkeshögskola.

– Kompetensfrågan är en nyckel för att lyckas och det är därför vi tillsammans med näringslivet startar den här utbildningen

33 000 i månaden

Svetsaryrket säljs in som både kreativt och välbetalt. 

Efter examen ligger snittlönen idag på 33 000 kronor i månaden.

– Idag är det svårt att lösa kompetensbristen på svetsare. Yrket blir alltmer professionaliserat vilket ställer allt högre krav, säger Jonas Öhman, vd på företaget JM Indutech AB.  

– Därför har vi varit med i att ta fram den här utbildningen och ser fram emot att välkomna praktikanter längre fram, 

Arbetsförmedlingen: utbildning viktigt

Igår gick Arbetsförmedlingen ut med nyheten att arbetslösheten ökar i Sverige. 355 000 personer var inskrivna som arbetslösa i slutet av mars – en ökning med 19 000 personer eller 6,7 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Svagare arbetsmarknad och tufft ekonomiskt läge anses vara orsakerna.

Men myndigheten lyfter även fram just betydelsen av utbildad arbetskraft för att vända utvecklingen.

– Även om konkurrensen om jobben har hårdnat finns det många lediga jobb att söka, särskilt för den med rätt utbildning. Därför kommer utbildning och kompetensutveckling fortsatt att vara viktigt och eftertraktat, säger Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Foto: S. Brenis

Text: Redaktionen