I NATT: Nordkoreas löfte till omvärlden – FN slår larm

2023 02 07

Inför två stora dagar i Nordkorea avger diktatorn Kim Jong Un ett löfte till resten av världen.

Det är i samband med, för Nordkorea, två historiska dagar som diktatorn vänder sig till omvärlden med ett nytt budskap.

Först ska grundandet av landets väpnade styrkor firas på onsdag. Därefter väntar födelsedagen för Kim Jong Il, son till Nordkoreas grundare Kim Il Sung och pappa till Kim Jong Un, en dag som även kallas “den lysande stjärnans dag”.

Diktatorns budskap

Och inför en massiv parad övervakad av Kim Jong Un själv var Nordkoreas budskap, förmedlat via diktatorns högsta tjänstemän inom armén,  enligt följande: landet ska förberedas inför krig med “utökade och intensifierade militära övningar”, rapporterar AP.

Löftet är direkt kopplat till den senaste veckans gemensamma flygövningar av Sydkorea och USA, någonting som även det väckte kraftiga reaktioner hos grannen i norr då man varnade för en “kritisk krigszon” på korehalvön.

Krävt "exceptionell" kärnvapenökning

Nyligen har Kim Jong Un även krävt en “exceptionell” ökning av Pyongyangs kärnvapenarsenal, inklusive masstillverkning av taktiska kärnvapen och utveckling av nya missiler för kärnvapenangrepp.

– Nordkorea antyder om möjligheten till militära åtgärder i framtiden som han kallar operativ stridsträning och krigsberedskap, säger Hong Min, forskare vid Korea Institute for National Unification, till nyhetsbyrån.

FN slår larm

Parallellt med den nordkoreanska upptrappningen slår FN:s generalsekreterare Antonio Guterres larm, rapporterar Sky News.

Inför årsdagen till den ryska invasionen av Ukraina fruktar han att världen “i sömnen vandrar in i ett större krig” med “vidöppna ögon”.

– Den så kallade “taktiska” användningen av kärnvapen är absurd. Vi löper den högsta risken på decennier att ett kärnvapenkrig kan starta antingen av en slump eller planerat. Vi måste få ett slut på det hot från 13 000 kärnvapen som finns i arsenaler runt om i världen, säger FN-chefen.

Uppmaning till omvärlden

Antonio Guterres uppmanar även FN:s 193 medlemsländer att förändra sitt tankesätt och fatta sina beslut mer långsiktigt än vad som sker idag.

– Titta på vad som kommer hända med oss allihop imorgon – och agera, säger han och kallar det han menar är kortsiktigt tänk för “oansvarigt” och “omoraliskt”.

Sätter hårt mot hårt

Under ett besök i Sydkorea uttryckte nyligen den amerikanska försvarsministern Lloyd Austin att USA och Sydkorea kommer att fortsätta – och utöka – sina militära övningar tillsammans.

Man ska bland annat sätta in hangarfartyg och långdistansbombplan.

– För att motverka Nordkoreas vapenutveckling och förhindra ett krig, sade Lloyd Austin enligt Sky News.

Foto: United Nations resp President of Russia Office

Text: Redaktionen