I NATT: Nato redo att ingripa i Europa

2022 08 01

Kosovo har stängt två gränsövergångar till Serbien.

Beslutet togs efter att serbiska demonstranter spärrat av vägar med lastbilar och avlossat skott mot polisen, rapporterar Reuters.

Enligt lokala medier hördes även flygplanssirener nära gränsen i samband med att gränsövergångarna stängdes.

Aktionen är en protest mot nya lagar i Kosovo.

Från och med den 1 augusti måste drygt 50 000 serber, som bor i landet och använder serbiska registreringsskyltar och pass, byta ut dessa till kosovanska motsvarigheter.

Premiärministern Albin Kurti har även meddelat att det kommer att krävas särskilda dokument för serbiska medborgare för att passera gränsen, uppger Reuters.

Nato reda att ingripa

Efter oroligheterna vid gränsen uppger Natos Kosovostyrkor (KFOR) att de är redo att ingripa för att säkra tryggheten i landet.

I ett pressmeddelande beskriver de situationen mellan Serbien och Kosovo som ”spänd”.

– KFOR är beredda att ingripa om stabiliteten hotas, skriver KFOR i pressmeddelandet och tillägger:

– KFOR kommer att vidta alla åtgärder som krävs för hålla det tryggt och säkert i Kosovo vid alla tillfällen, i enighet med sitt FN-mandat.

Efterlyser dialog

I ett tal på söndagskvällen efterlyste Serbiens president Aleksandar Vucic en dialog för att lösa problemen vid gränsen.

– Det är oerhört viktigt för oss att dialogen fortsätter och att vi börjar lösa saker fredligt, sa han enligt nyhetsbyrån AA.

Tackade Ryssland

Presidenten passade även på att rikta ett tack till Ryssland.

På söndagen uppmanade Kreml Kosovo, såväl som USA och EU, att upphöra med "provokationer" och respektera serbers rättigheter i Kosovo.

– Jag vill tacka dem som stöttade Serbien... jag vill särskilt tacka representanterna för Ryska federationens utrikesministerium, som reagerade på ett mycket korrekt sätt, framhöll Aleksandar Vucic.

Självständigt i 14 år

Kosovo förklarade sig självständigt 2008.

Kosovo är erkänt av mer än 100 länder, inklusive USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Norge och Sverige.

Serbien har inte erkänt landets självständighet.

– Det är fortsatt spänt mellan albanerna och serberna i Kosovo. NATO-styrkan KFOR är därför fortfarande i landet. Serbien och Kosovo började år 2011 sina första dialoger efter kriget och har kommit överens om gränsregler, uppger Svenska FN-förbundet.  

Foto: Nato

Text: Redaktionen