I NATT: Nato redo att ingripa i Europa

2022 08 01

Kosovo har stängt två gränsövergångar till Serbien.

Beslutet togs efter att serbiska demonstranter spärrat av vägar med lastbilar och avlossat skott mot polisen, rapporterar Reuters.

Enligt lokala medier hördes även flygplanssirener nära gränsen i samband med att gränsövergångarna stängdes.

Aktionen är en protest mot nya lagar i Kosovo.

Från och med den 1 augusti måste drygt 50 000 serber, som bor i landet och använder serbiska registreringsskyltar och pass, byta ut dessa till kosovanska motsvarigheter.

Premiärministern Albin Kurti har även meddelat att det kommer att krävas särskilda dokument för serbiska medborgare för att passera gränsen, uppger Reuters.

Nato reda att ingripa

Efter oroligheterna vid gränsen uppger Natos Kosovostyrkor (KFOR) att de är redo att ingripa för att säkra tryggheten i landet.

I ett pressmeddelande beskriver de situationen mellan Serbien och Kosovo som ”spänd”.

– KFOR är beredda att ingripa om stabiliteten hotas, skriver KFOR i pressmeddelandet och tillägger:

– KFOR kommer att vidta alla åtgärder som krävs för hålla det tryggt och säkert i Kosovo vid alla tillfällen, i enighet med sitt FN-mandat.

Efterlyser dialog

I ett tal på söndagskvällen efterlyste Serbiens president Aleksandar Vucic en dialog för att lösa problemen vid gränsen.

– Det är oerhört viktigt för oss att dialogen fortsätter och att vi börjar lösa saker fredligt, sa han enligt nyhetsbyrån AA.

Tackade Ryssland

Presidenten passade även på att rikta ett tack till Ryssland.

På söndagen uppmanade Kreml Kosovo, såväl som USA och EU, att upphöra med "provokationer" och respektera serbers rättigheter i Kosovo.

– Jag vill tacka dem som stöttade Serbien... jag vill särskilt tacka representanterna för Ryska federationens utrikesministerium, som reagerade på ett mycket korrekt sätt, framhöll Aleksandar Vucic.

Självständigt i 14 år

Kosovo förklarade sig självständigt 2008.

Kosovo är erkänt av mer än 100 länder, inklusive USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Norge och Sverige.

Serbien har inte erkänt landets självständighet.

– Det är fortsatt spänt mellan albanerna och serberna i Kosovo. NATO-styrkan KFOR är därför fortfarande i landet. Serbien och Kosovo började år 2011 sina första dialoger efter kriget och har kommit överens om gränsregler, uppger Svenska FN-förbundet.  

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen