Hushåll uppmanas – så mycket ska du spara 2024

2023 12 30

Det finns flera ekonomiska fallgropar att se upp för inför det kommande året.

Precis som 2022 blev även 2023 ett kämpigt år med hög inflation och stigande räntor som tog hårt på en stor del av svenska folket.

Den tuffa ekonomin har gjort att många behövt använda sig av sparpengar för att klara av hushållskostnaderna. Under pandemin ökade sparandet generellt, och nu gäller det att börja spara igen för att skapa sig en ny buffert.

Uppmaningen kommer bland annat från vardagsekonomen Magnus Hjelmér vid ICA Banken.

– Även om det kommer många positiva signaler nu är faran inte riktigt över än. Det är viktigt att ta lite lärdom av de plötsliga kostnadsökningarna vi har sett, och att bygga på sin buffert igen när man har möjlighet, säger han till Göteborgs-Posten.

Swedbank: så mycket ska du lägga undan

På Swedbanks hemsida har storbanken tydliga direktiv om vilka rekommendationer som gäller för sparande.

Enligt banken är tumregeln att lägga undan drygt tio procent av sin lön efter skatt.

– Först och främst ska man spara ihop till en buffert. Vi brukar rekommendera en buffert på två månadslöner, säger Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på just Swedbank.

– Bor du i en villa kan du behöva en större buffert och bor du i en hyreslägenhet en lite mindre buffert.

"2-3 månadslöner"

Nordea ger samma rekommendation till sina kunder. 

Enligt banken behövs dels en trygghetsbuffert på drygt 2-3 månadslöner efter skatt om du blir sjukskriven eller arbetslös, men också en akutbuffert för oväntade utgifter som till exempel om kylskåpet går sönder.

– En akutbuffert bör ligga på omkring 10 000 – 30 000 kronor, beroende på din livssituation, understryker Nordea på sin hemsida.

Sprid inte ut sparandet

Men det är skillnad på sparande och sparande.

Claudia Wörmann, boendeekonom vid Hypoteket, framhåller att sparandet inte ska spridas ut för mycket under året. Dessutom ska man inte spara mer än vad man kan – går det inte att lägga undan pengar varje månad bör man tänka om.

– Många säger att man ska sprida ut sitt sparande, och så helt plötsligt får man inte ens ihop till bufferten. Om man inte kan spara så mycket så tycker jag att man ska bortse från det, säger Claudia Wörmann till GP.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen