H&M-bolag i konkurs – efter miljardsatsning

2024 02 27

Trots intensiva och långa förhandlingar med klädjätten H&M går det inte att undvika konkurs.

Det beskedet kom under söndagen av styrelseordförande Michael Berg.

– Jag måste tyvärr meddela att vi har tvingats att ta beslutet att ansöka om konkurs, meddelar han i en skriftlig kommuniké.

Michael Berg representerar bolaget Renewcell, en klädåtervinnare verksamma sedan 2012 med drygt hundra anställda i fabriken i Sundsvall.

Ägs av H&M

Renewcell ägs bland annat av H&M – som är den största aktieägaren av allihop.

– Som en del av förhandlingarna har vi haft intensiva dialoger med såväl nuvarande huvudägare som nya investerare, våra banker samt med andra intressenter, framhåller Michael Berg och tillägger:

– Dessa diskussioner har tyvärr inte varit framgångsrika. Detta är en sorglig dag för miljön, våra anställda, våra aktieägare och våra andra intressenter, och det är ett tecken på bristen på ledarskap och nödvändig förändringstakt i modebranschen.

"Enda företaget som gör det här"

För tre och ett halvt år sedan genomförde Renewcell en miljardsatsning när man tog över lokaler som tidigare huserade världens största tryckpappersbruk.

Årsproduktionen noterades på 60 000 och dubblerades bara några månader senare – samtidigt som det investerades ytterligare 300 miljoner kronor i bolaget.

Men de senaste veckorna har raset gått i snabb takt. I januari varslades 30 personer och bokslutet sköts fram.

Och nu har man alltså nått vägs ände, till Michael Bergs stora frustration.

– Vi är det enda företag som gör det här. Vi har en produkt och process som fungerar och ändå tar det så lång tid för modebranschen att ställa om och köpa det här i en större skala, säger han till Sundsvalls-Tidning.

"Deras produkt är viktig"

Det är Renewcell själva som lämnar in konkursansökan till Stockholms tingsrätt idag.

Även Sundsvalls kommun har beklagat beskedet om att bolaget inte kommer att kunna fortsätta sin verksamhet.

– Vi vet ju om att om världen ska klara sina klimatmål behöver textilindustrin ställa om och där är deras produkt viktig. Så det är ett jättetråkigt besked på flera sätt, säger kommunalrådet Niklas Säwén (S) till samma tidning.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

Foto: Sei

Text: Redaktionen


JUST NU: Sällsynt rusning efter samma aktier

2025 03 31

Det pågår en svensk massflykt från amerikanska aktier.

Redan i början av mars kunde Nordnet konstatera att svenska fondsparare lämnar den amerikanska aktiemarknaden på bred front.

– Rotationen bort från USA hem mot Sverige är tydlig, sade Nordnets sparekonom Frida Bratt då.

En månad senare fortsätter flykten.

Svenskarna överger amerikanska aktier i “rask takt”, framhåller Nordnet på måndagen.

Istället sker en sällan skådad rusning till försvarssektorn.

– Det är sällan vi ser så många aktier inom en och samma sektor på listan, dessutom internationella sådana. Å andra sidan är det sällan vi ser en amerikansk president som vill ha en helt ny världsordning både ekonomiskt och militärt. Frågan att ställa sig nu är om de stora försvarsinvesteringarna redan är inprisade i aktiekurserna, säger Frida Bratt.

"Aktierna har rusat"

Saab, Mildef och Scandinavian Astor Group är några av aktörerna på listan över svenska sparares mest nettoköpta aktier under mars månad.

Även brittiska BAE Systems och tyska Rheinmetall finns på samma lista. Dessutom lockas många sparare till Swedbank och Handelsbanken,. 

– Europa står inför massiva försvarsinvesteringar som väntas lyfta såväl tillväxten som räntorna i euroområdet. Försvarsaktierna har rusat och spararna är inte sena att haka på tåget, säger Frida Bratt.

– Det har börjat talas om att intresset för USA kanske kommer tillbaka nu när den amerikanska börsen har gått ned från de tidigare höga nivåerna, men vi ser inga sådana tendenser hos Nordnets kunder i mars.

USA säljs av mer och mer

Klart är dock att säljlistan domineras av amerikanska aktier.

– Vi ser att spararna säljer av USA både på fond- och aktiesidan. Flera techjättar säljs, men också aktier som Eli Lilly och Coca-Cola. Den sistnämnda har utvecklats relativt väl i år, vilket väcker frågan om säljmotiven i vissa fall är ideologiska, konstaterar Frida Bratt. 

Mest köpa aktier bland Nordnets svenska kunder i mars:
Saab
Investor
Handelsbanken
BAE Systems
Rheinmetall
Volvo
Mildef
Swedbank
Scandinavian Astor Group
Novo Nordisk

Mest sålda aktier bland Nordnets svenska kunder i mars:
Embracer
Apple
Microsoft
Meta Platforms
Attendo
Coca-Cola
Norwergian Air Shuttle
Eli Lilly
Sinch
Ericsson

Källa: Nordnet

Text: Redaktionen


OVÄNTAT BESKED: Anders Borg ska hjälpa nytt parti

2025 03 31

Sveriges tidigare finansminister Anders Borg (M) får ett oväntat uppdrag.

Moderatprofilen, som genomförde breda skattesänkningar under sin tid som finansminister, ska hjälpa Vänsterpartiet att bli regeringsdugliga.

Under våren ska Anders Borg coacha ett 50-tal vänsterpartister tillsammans med Svenskt Näringslivs ordförande Jacob Wallenberg och den tidigare EU-parlamentarikern Cecilia Malmström (L).

Coachningen kallas för ”regeringsskola” och syftet är att lära Vänsterpartiet hur regeringar samtalar och samverkar med näringslivet, rapporterar SVT:

– För att vara redo krävs det att vi vet hur det funkar i Regeringskansliet, vi behöver veta hur man samverkar som regering med näringslivet och med civilsamhället. Vi måste känna till hur departement styrs och på vilka signaler myndigheter agerar, skriver Vänsterpartiet i ett mejlutskick som tv-kanalen tagit del av.

Ställer krav på matjättarna

Samtidigt som V ska lära sig att samverka med näringslivet så ställer partiet hårda krav på Sveriges matjättar.

Vänsterpartiet vill att livsmedelskedjor som ”tar ut oskäliga matpriser” ska kunna bötfällas.

 Finansministern hade en fikastund med matjättarna för två år sedan. Resultatet av det mötet var att ICA fortsatte att ta ut rekordvinster, samtidigt som en barnfamilj betalar 30 000 kronor mer för maten idag. Det duger inte, säger partiledare Nooshi Dadgostar (V) i ett uttalande.

Jacob Wallenberg, en av profilerna som ska coacha V, har en helt annan uppfattning.

Han anser inte att matjättarna bär skulden för de höga matpriserna.

– Det är inte de enskilda affärerna som har skapat den här situationen, det är andra saker, säger Wallenberg till SvD och pekar på att matpriserna stiger i hela Europa.  

– I Sverige går vi ut och vi ska protestera mot det här genom att inte köpa i affärerna. Det är att utsätta fel personer för vår ilska och det tycker jag är olyckligt.

Enligt Wallenberg stiger matpriserna främst på grund av missväxt och inflation. Faktorer som livsmedelskedjorna inte kan påverka, menar Svenskt Näringslivs ordförande.

Foto: Talarforum

Text: Redaktionen